V predlogu rebalansa proračuna za šport 18,7 milijona evrov  

To je slabe tri milijone manj, predsednik OKS Bogdan Gabrovec negativno presenečen.

Objavljeno
18. maj 2020 14.07
Posodobljeno
18. maj 2020 15.38
Predsednika strokovnega sveta Slovenije za šport Luko Steinerja, desno, skrbi, da so bila črtana sredstva za investicije. FOTO: Alešš Černivec
M. U., STA
M. U., STA
Ljubljana - V letnem programu športa, ki je podlaga za sofinanciranje športa iz državnega proračuna, bi bilo po predlogu rebalansa proračuna na voljo 18,7 milijona evrov, slabe tri milijone manj kot pred tem. Predvideno je bilo 22,4 milijona, je povedal predsednik strokovnega sveta Slovenije za šport Luka Steiner. Skoraj povsem so bile črtane investicije.

Sredstva za programe so ostala skoraj nespremenjena, manjši delež je tudi za izvedbo tekmovanj, teh v času epidemije novega koronavirusa, ki je vzrok rebalansa, ni bilo.

Strokovni svet je na dopisni seji da soglasje k predlog rebalansa letnega programa športa, ki ga je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Mnenje strokovnega sveta je sicer posvetovalne narave in za ministrstvo, pristojno za šport, ni zavezujoče.
 

Ni bilo rasti


"Pri predlogu je pozitivno, da se sredstva za programe niso zmanjšala. Pomembno pa bo, da bi denar čim prej prišel do uporabnikov, športnih organizacij. Že v preteklosti je bilo veliko pobud, da bi se izjemno nizek delež proračunskih sredstev ministrstva, namenjenih za šport, povečal. Zato bo pomembno, da skupaj z odgovornimi v državi najdemo način, da do tega vendarle pridemo," je povedal Steiner.

Pojasnil je, da se sredstva v zadnjih letih kljub gospodarski rasti za šport niso povečevala. "Tudi na tako veliko znižanje pri investicijah ne moremo kar tako pristati. Infrastruktura je zelo pomembna za razvoja športa, je predpogoj za opravljanje vsake dejavnosti. Šport obenem na ta način prejeti denar investira in je to pozitivno za gospodarstvo nasploh ter pozitivno vpliva tudi na razvoj družbe v lokalnem okolju," je ocenil Steiner.

image
Steiner pravi, da je pomembno, da bi denar čim prej prišel do uporabnikov, športnih organizacij. FOTO: Alešš Černivec

 

Obdržanje nad vodo


Dejal je, da se člani strokovnega sveta, ki povečini prihajajo iz športnih organizacij, zavedajo gospodarskih izzivov, ki jih prinaša pandemija novega koronavirusa. "A vseeno moramo najti način, da se šport kot del gospodarstva obdrži nad vodo. Da se mu pomaga in ostane na ravni bogate in uspešne mednarodne tradicije v svetu pred to krizo. Ne gre zanemariti niti njegovega pomena za zdrav način življenja prek rekreacije," je dodal Streiner.

Olimpijski komite Slovenije (OKS) je že pred časom pripravil 11 ukrepov za tretji paket državne pomoči gospodarstvu, ki ga pripravlja vlada, pomoč športu pa je bila zajeta že v prejšnjih dveh.

Strokovni svet je obravnaval tudi predlog OKS za spremembo kategorizacije, v katerem v predvidenem roku ne bi bilo razpisa in bi bila med drugim izpuščena objava evidence 1. junija.
 

Statusne pravice


Kategorizacija je pomembna zaradi zagotavljanja statusnih pravic športnikov pri sofinanciranju programa športa tako na lokalni kot na državni ravni. V to so med drugim vključeni posebni pogoji, ki jih imajo lahko pri izobraževanju športniki, zdravstveni pregledi, nadstandardno zavarovanje ...

"Temeljni pogoj za kategorizacij je delujoč tekmovalni sistem, saj temelji na doseženih izidih. Tekem pa ni bilo, zato je treba v tej krizi kategorizacijo prilagoditi tako, da bodo že pridobljeni statusi športnikov trajali nekaj dalj časa kot bi sicer, ter da se tudi ne spreminjajo. Gre pa za začasen ukrep," je še pojasnil Steiner.
 

Negativno presenečen


Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec pa je novico, da je v predlogu rebalansa proračuna pristojnega ministrstva za šport predvideno 18,7 milijona evrov, torej slabe tri milijone manj kot je bilo že sprejeto, označil za negativno presenečenje.

image
Predsednik OKS Bogdan Gabrovec glede na obljube ni zadovoljen z višino državnih sredstev za šport. FOTO: Leon Vidic


"To je sicer moje osebno mnenje, saj bomo o tem govorili na četrtkovi seji IO OKS," je dejal Gabrovec. "Pričakovali smo, da bo po vseh obljubah in na nek način zavezah, ki so jih dali resorna ministrica Simona Kustec, drugi ministri ter sekretar za šport Marjan Dolinšek, šport ostal na prej dodeljenih 22,4 milijona evrov. Sicer se sedaj sklicujejo na sklep vlade iz 14. marca, da morajo zaradi epidemije koronavirusa po ministrstvih v proračunu znižati manj potrebne postavke.

Ne vem pa, kako so se na to odzvali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ)," je povedal Gabrovec.


Vrženo v koš


"Sredstva za investije so tudi sredstva za šport, ki so bila že doslej zelo skromno odmerjena. To je slaba popotnica tudi za tretji paket, ki ga pripravlja vlada. Za tega pa tudi neuradno vemo, da je bilo vse tisto, kar smo predlagali, vrženo v koš. Upamo, da temu ne bo tako," je pojasnil Gabrovec.

OKS je vladi že konec preteklega meseca poslal seznam 11 predlogov za pomoč športu in izvršni odbor OKS je izrazil pričakovanje, da bi bili vključeni v tretji protikrizni paket vlade za pomoč gospodarstvu.

"Sicer ostajajo obljube, da naj bi tri milijona tokrat odvzetih sredstev za investicije šport dobil v prihodnje ali pa v tretjem paketu ukrepov. Ne vemo, kaj se bo v resnici zgodilo," je še dodal Gabrovec.