V pričakovanju velikega praznovanja Tima Gajserja

Tim Gajser si lahko v nedeljo v Imoli zagotovi naslov svetovnega prvaka. Od lovorike ga loči 13 točk.
Fotografija: Tim Gajser je blestel na mivki v Belgiji, v Imoli bo teren trd, kar mu je pisano na kožo. FOTO: HRC
Odpri galerijo
Tim Gajser je blestel na mivki v Belgiji, v Imoli bo teren trd, kar mu je pisano na kožo. FOTO: HRC

Ljubljana – Motokrosisti v razredu MXGP se vračajo v pogon, po dveh tednih premora se bodo ustavili v Imoli. Na dirkališču Enza in Dina Ferrarija, na katerem so se nekoč dokazovali vozniki formule ena in motogp, so lani prvič zavoljo svetovnega prvenstva v motokrosu umetno nasuli zemljo in pripravili progo še za Tima Gajserja in druščino. Letos si bo haloški as to italijansko prizorišče dobro zapomnil, saj si v nedeljo že lahko zagotovi drugi naslov v eliti.

Gajserju se je v tej sezoni vse sestavilo. Uvedel je številne spremembe, ki so obrodile sadove – rezultat se kaže v devetih zmagah (zapored jih je nanizal sedem) in še štirikratnem vzponu na stopničke na 14 dirkah. »Vsaka zmaga mi pomeni veliko, nobena ni prišla zlahka. Ko imaš za sabo dve sezoni s poškodbami in ne prav dobrimi vožnjami, začneš vse te dosežke veliko bolj ceniti,« je večkrat v sezoni poudaril, kako hvaležen je, da se je vrnil na vrh, kjer je bil prvič leta 2015, ko je postal svetovni prvak v razredu MX2, že naslednje leto pa lovoriko osvojil še kot novinec v MXGP.
 

Lani v Imoli drugi


Prav posebno vrednost ima zanj zadnja zmaga, tista, ki jo je osvojil pred dvema tednoma na mivki v Belgiji. Proga v Lommlu velja za najtežjo v tekmovalnem koledarju, dirkači jo opisujejo kot brutalno preizkušnjo za dirkača in motor, Gajserju, ki ni toliko vešč globokega peska kot tisti, ki so od otroštva trenirali na tej specifični podlagi, ni bila nikoli všeč. A v zadnjih dveh pripravljalnih obdobjih se je veliko posvečal treningu na mivki, kar je nato unovčil tudi na dirki. Kljub vsemu je bil nad zmago presenečen.

»Veliko bolje sem bil letos pripravljen za tovrstne zahtevne razmere. Čeprav nobene od obeh voženj nisem končal na prvem mestu, sem dirkal tekoče in pametno, napake so bile minimalne. Te zmage sem zares vesel, saj dosežek kaže, koliko sem napredoval kot dirkač,« je bil zadovoljen Gajser.

Slovenski navijači so bili glasni letos že na VN Trentina in v Mantovi, največ jih gre pričakovati v nedeljo v Imoli. FOTO: Leon Vidic/Delo
Slovenski navijači so bili glasni letos že na VN Trentina in v Mantovi, največ jih gre pričakovati v nedeljo v Imoli. FOTO: Leon Vidic/Delo


V Belgiji je štiri dirke pred koncem sezone dobil še dodatno potrditev, da je letos najboljši na svetu. Pred najbližjim zasledovalcem v skupnem seštevku Jeremyjem Seewerjem ima 187 točk prednosti. To pomeni, da si lahko z 8. mestom oziroma 13 točkami v eni od obeh nedeljskih voženj v Imoli že zagotovi lovoriko, ki jo bo prejel na finalu sezone 15. septembra na Kitajskem.

Na dirkališču v Imoli, ki ga športni ljubitelji pomnijo po smrti legende fromule ena Ayrtona Senne leta 1994, je Gajser lani zaostal le za prvakom Jeffreyjem Herlingsom. Letos so poldrugi kilometer dolgo progo nekoliko spremenili, slovenski šampion pa se še posebej veseli preizkušnje, saj je prizorišče 300 km oddaljeno od slovenske meje. Zvesti navijači so mu sledili na vse konce sveta, zato gre na terenu, ki je med najbližjimi Sloveniji, pričakovati veliko slavje. Sploh, če bo naslov že njegov. Nastopila bosta še Klemen Gerčar (MGP) in Jan Pancar (MX2).

Komentarji: