V Radencih spet množica tekačev in rekreativcev

Kenijci bodo narekovali ritem velikega in malega maratona
Fotografija: Gneča na startu Maratona treh src leta 2017. FOTO: Jože /Delo
Odpri galerijo
Gneča na startu Maratona treh src leta 2017. FOTO: Jože /Delo

Radenci – Do včeraj se je v vse tekaške in rekreativne discipline letošnjega, predjubilejnega 39. Maratona treh src v Radencih prijavilo dobrih 4.600 udeležencev, od tega samo na tekaške discipline 3293. To je manj kot v najbolj obleganih letih, a organizatorji so s številom prijavljenih zadovoljni, pretirano velika udeležba bi namreč utegnila že povzročati težave zaradi omejenega štartnega prostora. Tudi današnja vremenska napoved z ne pretirano visokimi temperaturami je ugodna.



Med udeleženci velikega in malega maratona bo tudi dobrih deset povabljenih poklicnih tekačic in tekačev iz Kenije, kot so Biwot, Rotich, Theury pri moških in Gladys Biwot, ki je v Radencih zmagala leta 2017, Helen Kimutai ter Emily Cheruiyot pri ženskah na 42 kilometrov dolgi progi. Na malem maratonu bodo gostje Tanui in Wambua pri moških in Ruth Matebo ter Ruth Mbatha pri ženskah, vsi iz Kenije. Oboji bodo narekovali ritem v obeh disciplinah in naskakovali rekord radenske proge, mali maraton bo veljal tudi kot letošnje državno prvenstvo. Nanj je prijavljenih petinštirideset tekmovalk in tekmovalcev iz štirinajstih slovenskih atletskih klubov, med njimi je tudi branilka lanskoletnega naslova državne prvakinje Neja Kršinar iz KGT Papež Kamnik.

Na najdaljši progi, ki bo že četrto leto spet speljana čez mejo v Avstrijo in nazaj – mejo bodo maratonci prečkali kar štirikrat – bo teklo 254 tekačev, za polmaraton je prijavljenih bistveno več, 1036 tekmovalcev. 1334 je prijavljenih rekreativcev na desetkilometrski progi, 838 pa na najkrajši tekaški progi za odrasle, ki je dolga le pet kilometrov. Še zanimivo naključje: povprečen moški tekač šteje 39 let, toliko kot Maraton treh src. Kar 43 odstotkov ženskih in 37 odstotkov moških udeležencev se je tokrat odločilo za desetkilometrsko progo.

Sedaj 85-letna Kazimira Lužnik je bila na Maratonu treh src tudi leta 2017. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Sedaj 85-letna Kazimira Lužnik je bila na Maratonu treh src tudi leta 2017. FOTO: Jože Pojbič/Delo


Na desetkilometrsko tekmo v nordijski hoji, ki je tudi ena od evropskih pokalnih tekem, je prijavljenih 128 tekmovalcev.

Seveda bodo na Veveričinem in Srčkovem teku popoldne, tako kot že leta doslej, tekli tudi najmlajši na treh razdaljah: 250, 600 in 1000 metrov. Novost letošnje prireditve pa bo tek s psi, ki so ga organizatorji v program dodali na pobudo Društva hrtji svet iz Celja. Tek na kilometer dolgi progi bo bolj promocijske in osveščevalne narave, z njim bi organizatorji radi opozorili na še vedno obsežne zlorabe psov za dirke in lov in na kruto ravnanje s temi psi, ko opravijo svojo nalogo na dirkališču ali v španskih loviščih.

Najstarejša letošnja udeleženka bo vsem dobro znana 85-letna Kazimira Lužnik, ki se bo kot zvesta tekačica tudi letos podala na 21 kilometrsko traso. V polmaratonu se bo kot najstarejši tekač preizkusil 81-letni Peter Zmazek. Sicer pa bo na tokratnem Maratonu treh src kar 21 udeležencev, starejših od 70 let.

Komentarji: