V Sloveniji ni več videl smisla

Slovenski strelec Kevin Venta na evropskem prvenstvu prvič pod nemško zastavo na reprezentančni tekmi.
Fotografija: Kevin Venta je v Nemčiji našel, kar v Sloveniji ni dobil. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Kevin Venta je v Nemčiji našel, kar v Sloveniji ni dobil. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Najboljši slovenski strelec s pištolo Kevin Venta se je na evropskem prvenstvu z zračnim orožjem v Osijeku prvič predstavil pod nemško zastavo na reprezentančnem tekmovanju. Ker je v Sloveniji zaman čakal na zaposlitev v športni enoti v kateri od služb v javni upravi, zgolj od strelstva pa ni mogel živeti, se je odločil za novo priložnost in prestop k Nemcem.

Strelec iz vasi Sodinci pri Ormožu ima po dedku od otroštva tudi nemško državljanstvo in od malih nog obvlada nemški jezik. Strelstvu je zapisan z vsem srcem, vendar razmere za razvoj v tej panogi na Slovenskem ne zagotavljajo kruha. Zato se je kot tekmovalec v bundesligi, najmočnejšem ligaškem tekmovanju na svetu, v katerem se dokazuje sedmo sezono (letos je s svojo ekipo Schützengilde Ludwigsburg osvojil naslov državnega prvaka), začel zanimati za boljšo prihodnost v nemški reprezentanci.

»Vse sem pretuhtal, razmišljal celo o koncu kariere, saj v Sloveniji nisem več videl smisla. Želel sem si socialno varnost – da bi me zaposlili kot vrhunskega športnika v javni upravi, kar bi mi omogočilo, da se osredotočim samo na treninge in tekme. Izpolnjeval sem minimalne pogoje in poslušal obljube, ki pa se nikoli niso uresničile,« je 28-letnik povedal, zakaj se je v Sloveniji vdal.

Ormožan je novo priložnost našel 800 km od doma v kraju Pforzheim v bližini Stuttgarta. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Ormožan je novo priložnost našel 800 km od doma v kraju Pforzheim v bližini Stuttgarta. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Pridobil je listine za prestop v nemško reprezentanco in novo priložnost našel 800 km od doma v kraju Pforzheim v bližini Stuttgarta. Biva kar v kompleksu na strelišču, v katerem so ponavadi nastanjeni strelci med pripravami. »Če se malo pošalim, na trening grem lahko kar v copatih,« je razkril. Ima svojega profesionalnega trenerja, ki ga je doma pogrešal. Podal je tudi vlogo za zaposlitev. »Sistem je drugačen kot v Sloveniji, kjer se za zaposlitev v javni upravi kosaš s športniki vseh panog. V Nemčiji imaš možnost zaprositi za službo v policiji ali vojski, če se uvrstiš med štiri najboljše znotraj svoje discipline, ta pogoj izpolnjujem. Konkurenca je resda večja, a je lažje priti zraven,« je pripovedoval inženir živilstva in prehrane.
 

Premalo cenil svoje dosežke


»Oddal sem tudi spričevala in diplomo. Zdaj me čakajo testi. Če jih bom opravil, me jeseni čaka dveinpolletno usposabljanje za policista, ki je časovno prilagojeno programu vrhunskega športnika. V tem času prejemaš tudi plačo,« je opisal postopek.

Stvari so spet dobile smisel. Ko zdaj pogleda nazaj, pravi, da zaradi položaja strelstva v slovenskem športu ni dovolj cenil lastnih rezultatov. »Ko sem denimo osvojil kolajno na sredozemskih igrah, so mi vsi čestitali, a bilo je jasno, da se pri mojem statusu ne bo nič spremenilo glede zaposlitve, razmer za delo ... Prav zato nisem cenil svojih dosežkov. Tudi zato sem se odločil, da je čas za nov korak. Odkar sem v Nemčiji, vidim drugačno sliko: imaš podporo, si nagrajen. Živimo v denarnem sistemu in tudi jaz ga potrebujem za preživetje,« je razmišljal.

Razmere za delo zdaj ima, v čem pa opaža, da najbolj napreduje? »Psihološko sem trdnejši. Ko treniraš v močni konkurenci, že na treningih občutiš stres in se ga hitreje naučiš obvladovati za tekmo. Povsem drugače je, kot če bi treniral sam,« je poudaril strelec, ki – ko je doma – še naprej pomaga tudi domačemu klubu Kovinar Ormož v 1. A ligi.

"Vse sem pretuhtal, razmišljal celo o koncu kariere, saj v Sloveniji nisem več videl smisla," je svojo odločitev pojasnjeval najboljši slovenski strelec s pištolo, ki v Nemčiji sodi med štiri najboljše. FOTO: Tadej Regent/Delo
"Vse sem pretuhtal, razmišljal celo o koncu kariere, saj v Sloveniji nisem več videl smisla," je svojo odločitev pojasnjeval najboljši slovenski strelec s pištolo, ki v Nemčiji sodi med štiri najboljše. FOTO: Tadej Regent/Delo

 

Komentarji: