V Španijo odhaja po samozavest za Brazilijo

Svetovni prvak med kanuisti Benjamin Savšek se niti na domači progi ni prebil med najboljše tri.
Fotografija: Benjamina Savška (levo) je v soboto spodbujal tudi Peter Kauzer. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Benjamina Savška (levo) je v soboto spodbujal tudi Peter Kauzer. FOTO: Matej Družnik

Ljubljana – Čez štiri tedne bo minilo leto dni, odkar je Benjamin Savšek v Pauju osvojil naslov svetovnega prvaka med kanuisti. Ob začetku letošnje sezone se mu je zalomil nastop na EP v Pragi, na katerem je zasedel 11. mesto, v soboto pa je s petim mestom v Tacnu izenačil svojo najboljšo uvrstitev v štirih dosedanjih tekmah svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah. Toda v finišu ima odprte številne možnosti.

V svetovnem pokalu namreč tudi brez vrhunskega prebliska zaseda visoko četrto mesto. S 158 točkami zaostaja za štiri točke za reprezentančnim sotekmovalcem Luko Božičem, Slovak Alexander Slafkovsky (220) in Nemec Sideris Tasiadis (204) sta na prvi pogled daleč spredaj pred zadnjo preizkušnjo v Seu d'Urgellu, a ne smemo pozabiti, da bo finale tekmovalcem prinesel dvojne točke. Zmaga bo torej ta konec tedna vredna kar 120 točk, drugo mesto 110, Savšek pa je že lani pokazal, kako močan je v finišu. Z zmago prav v Španiji se je namreč povzpel na drugo mesto na končni razpredelnici za Tasiadisom in pred Slafkovskym ter nato vse tekmece potolkel na mondialu v Franciji.

»Res je, toda kljub vsemu mi je žal, da se nisem višje uvrstil v mojem Tacnu. Na vsaki drugi progi bi bil verjetno zadovoljen s petim mestom, na domačih brzicah ne morem biti. Moja želja so bile stopničke na zmagovalnem odru. Med pripravami na sezono in med premorom po prvem ciklu svetovnega pokala sem veliko časa posvetil temu nastopu, a se mi ni izšlo najbolje,« je potožil 31-letni Ljubljančan, ki je bil v Tacnu najhitrejši v letih 2014 in 2016, zato si je veliko obetal od njegove letošnje vrnitve na spored svetovnega pokala.
 

Če se mučiš, si zašel


»Zadnje kombinacije vratic sem preveslal zelo slabo. V spodnjem delu proge sem zašel iz optimalne linije in nisem več našel želenega ritma. Mučil sem se, da sem prišel do cilja. Pri slalomu ti mora voda pomagati. Če se preveč mučiš, pomeni, da nisi na pravi poti, in gre vse veliko težje,« je pojasnil Savšek, a ni iskal opravičila v deževnih razmerah, ki so botrovale nemirnemu vodostaju Save: »Voda v Tacnu vedno niha in lahko včasih vpliva na rezultat. Zato se poskušam karseda temeljito prilagoditi na razmere in izkoristiti, kar mi ponujajo. Se pa včasih res zgodi, da zaradi vode narediš napako.«

Zapravljene priložnosti, tako vsaj zagotavlja, ga niso potrle do te mere, da bi ogrozile njegove nastope v finišu sezone. Na vso moč bo napadel tako v Španiji kot konec meseca v Riu de Janeiru, kjer bo branil naslov svetovnega prvaka. »Vsako tekmo doživljam kot zgodbo zase, da se ne bi obremenjeval s prejšnjimi nastopi. Pred nami sta še finale svetovnega pokala in svetovno prvenstvo v Braziliji, ki bo najpomembnejša tekma v sezoni, zato ne potrebujem posebnih motivacijskih prijemov. Zdaj ni časa za počitek. Vsi skupaj se bomo morali na hitro navaditi na razmere v Španiji, nato pa bomo morali v hipu preusmeriti misli na Brazilijo. Začenja se je ključni del sezone in poskušam stopnjevati ritem,« je ocenil najboljši slovenski kanuist zadnjih let, ki ima v Božiču, Anžetu Berčiču in Juretu Lenarčiču zelo hudo domačo konkurenco. V soboto so se vsi štirje prebili v tacenski finale, po dva tekmovalca med elitno deseterico pa so imeli le še Nemci in Slovaki.

Komentarji: