V težkih časih do edinstvenega dvojčka

Sifan Hassan, Etiopijka, ki nastopa za Nizozemsko, edina z dvema naslovoma v posamičnih disciplinah na SP v Dohi.

Doha – Svetovno atletsko prvenstvo se je sinoči v Dohi tradicionalno končalo s štafetnima preizkušnjama na 4 x 400 metrov, tradicionalno je tudi, da so bile ZDA najuspešnejša država, za manj tradicionalen dosežek pa je poskrbela Sifan Hassan. Prva v atletskem svetu (torej ženska ali moški) je na velikem tekmovanju – OI ali SP – dosegla zlati dvojček na 10.000 in 1500 metrov, potem ko je v soboto z rekordom prvenstev (3:51,95) slavila na krajši razdalji. Dosežek je še toliko bolj poseben, ker ga je dosegla v turbulentnih časih, ko je njenega trenerja Alberta Salazarja zaradi zlorabe dopinga doletela štiriletna prepoved delovanja v atletiki.

Sifan Hassan, ki je rodno Etiopijo kot 15-letna begunka zapustila leta 2008 in zatočišče našla na Nizozemskem, je drugi dan prvenstva v Dohi zanesljivo slavila v teku na 10.000 in tedaj lahko svoj največji uspeh – med drugim ima tudi še dve bronasti kolajni s SP ter po dve zlati in srebrni z evropskih prvenstev, letos pa je postavila svetovni rekord v teku na miljo – proslavila dosežku primerno. A le tri dni za tem je sledil velik šok. Njenega trenerja Alberta Salazarja, okoli katerega so se že dolgo časa porajali dopinški sumi, med drugim pa je pod njegovim vodstvom vadil tudi eden največjih zvezdnikov Mo Farah, je namreč ameriška protidopinška agencija suspendirala, potem ko je med štiriletno preiskavo ugotovila številne dopinške kršitve. Ocenila je celo, da je Salazar, ki so mu na SP takoj odvzeli akreditacijo, eksperimentiral na športnikih, jih imel za poskusne zajčke.

Velik vihar se je tako razbesnel tudi nad Hassanovo, saj gre ta čas za eno najbolj znanih Salazarjevih varovank v njegovem projektu Oregon, ki ima še vedno močno podporo opremljevalca Nike. Atletinja je bila v hipu najbolj zaželena v mešani coni za druženje z novinarji, vendar je imela odtlej tudi vedno nekoga ob sebi iz nizozemske ekipe, ki je zavračal vsakršno možnost komunikacije, na prvenstvu je nad njenim procesom treninga takoj nato začel bedeti reprezentančni trener Charles van Commenee.
 

Nobene povezave s preiskavami


»Šokirana sem nad tem, kar se je zgodilo, so pa bile te preiskave opravljene, preden sem leta 2016 postala članica Salazarjeve ekipe, zato s tem nisem povezana. Ko sem se pridružila, sem vedela, da potekajo preiskave ameriške in svetovne protidopinške agencije, imam povsem čisto vest. Nikdar nisem imela občutka, da so v skupini kakršnekoli nepravilnosti. Vedno sem bila čista in si tudi vedno želim ostati čista,« je v prvem odzivu za javnost zapisala Hassanova ter dodala, da je zdaj nekaj negotovosti okoli njene kariere, glede na to, da je čez noč ostala brez trenerja, za nameček v predolimpijski sezoni.

Glede na to, da se je spornemu Salazarju pridružila, ko so bile govorice o njegovi povezanosti z dopingom že kar vsakdanje, je seveda morala vzeti v zakup, da bo oblak suma padel tudi nanjo, če bo trenirala pod njegovim vodstvom. Kljub temu na vse, kar se je dogajalo v Dohi, ni bila pripravljena, se je pa odlično soočila z vsemi pritiski in v soboto osvojila še drugo zlato kolajno, tekla šesti čas v zgodovini (gre tudi za evropski rekord) in postala edina nastopajoča v Dohi z dvema naslovoma v dveh posamičnih disciplinah. S tem je tudi Nizozemski sama zagotovila mesto med desetimi najuspešnejšimi državami prvenstva. Kolajne je sicer osvojilo 43 držav, največ ZDA – skupno 29, od tega 14 zlatih, 11 srebrnih in 4 bronaste.

»Za mano je zelo težaven teden. Zaradi vsega skupaj sem besna, z nikomer se nisem mogla pogovoriti o taktiki, šla sem na vse ali nič, garanja se ne da premagati,« je bil prvi odziv po izjemni zmagi Hassanove, ki je morala po pravilih takoj po suspenzu prekiniti vse stike s Salazarjem. »Če želijo, me lahko testirajo vsak dan posebej. Verjamem v čist šport in verjamem v projekt Oregon. Alberto je garač in to vem o njem. Vrhunska atletinja sem od leta 2014, osvajala sem kolajne na dvoranskih prvenstvih, zmagovala na mitingih diamantne lige, moji rezultati so zelo stanovitni. Res sem jezna, čista sem vse življenje in trdo delam za svoje rezultate,« je bila čustvena na novinarski konferenci Nizozemka, ki je z dogajanjem na stezi in zunaj nje poskrbela za najbolj odmevno zgodbo prvenstva.

Komentarji: