V Tokio deveterica slovenskih judoistov

Konec avgusta svetovno prvenstvo na Japonskem

Objavljeno
01. avgust 2019 15.54
Posodobljeno
01. avgust 2019 16.03
Tina Trstenjak bo na SP med glavnimi slovenskimi orožji. FOTO: IJF
STA
STA
Tokio bo konec avgusta gostil svetovno prvenstvo v judu, ki bo tudi generalka za olimpijske igre 2020. Slovenija bo v deželi vzhajajočega sonca zastopana z deveterico borcev, tudi kandidati za kolajne. Prvenstvo bo štelo tudi kot kvalifikacijska tekma za OI.

V ženski kategoriji bodo slovenske barve branile Maruša Štangar, bronasta z evropskega prvenstva in evropskih iger junija letos v Minsku v kategoriji do 48 kilogramov, njena sestra Anja v kategoriji do 53 kilogramov, olimpijska prvakinja Tina Trstenjak v kategoriji do 63 kilogramov, aktualna evropska prvakinja iz Minska Klara Apotekar do 78 kilogramov in Ana Velenšek, bronasta na zadnjih olimpijskih igrah v Riu 2016 v kategoriji do 78 kilogramov, ki zdaj tekmuje v kategoriji nad 78 kilogramov.

V moški konkurenci je najmočnejše slovensko ime lanski evropski prvak Adrian Gomboc, ki bo tako kot Andraž Jereb nastopil v kategoriji do 66 kilogramov, priložnost bosta dobila tudi Martin Hojak v kategoriji do 73 kilogramov in Vito Dragič v kategoriji nad sto kilogramov.
Ekipa je v primerjavi s pričakovanji kar precej okrnjena – Andreja Leški in Kaja Kajzer okrevata po poškodbi in nista pripravljeni za SP.
 

Glavna aduta Trstenjakova in Gomboc


»Naš cilj ostajajo dobre borbe, ki bodo pripeljale tudi do želenih uspehov. Največja favorita za visoka mesta sta Tina Trstenjak in Adrian Gomboc,« pred odhodom na SP pravi trener Marjan Fabjan. Ta veliko pričakuje predvsem od tekmovalcev, ki so v preteklosti že osvajali kolajne, a predvsem o svojih tekmovalkah iz Sankakuja poudarja, da je, denimo, Velenškova še vedno nekaj kilogramov prelahka, da bi suvereno obvladovala konkurenco, Apotekarjevi pa ne glede na evropski naslov manjka še nekaj izkušenj.

A prvenstvo bo pomembno tudi z drugih vidikov. Judoisti bodo nabirali pomembne točke za uvrstitev na OI, obenem pa si bodo natančno ogledali dvorano, ki bo prihodnje leto gostila olimpijski turnir. »Tukaj bomo pripravili vse, da bo nastop prihodnje leto lažji. Gre za celoten protokol, od slačilnic do ogrevanja in prihoda v dvorano. Obenem bomo testirali, koliko posamezniki potrebujejo za čim lažjo prilagoditev na časovno in podnebno razliko,« še poudarja Fabjan.