Vasilij Žbogar že v deseterici

Najboljši slovenski jadralec po drugem dnevu odprtega EP razreda finn v Barceloni drži osmo mesto (43 točk).

Objavljeno
08. marec 2016 19.59
J. P.
J. P.

Barcelona - Potem ko so včeraj prireditelji odprtega evropskega prvenstva v jadralskem razredu finn v Barceloni zaradi šibkega vetra in posledično dolgega čakanja na kopnem pod streho spravili zgolj enega od dveh predvidenih plovov, so imeli težave tudi danes in so lahko vnovič izpeljali zgolj okrnjen program, namesto s tremi so se namreč udeleženci spopadli z le dvema plovoma. Po krajšem začetnem čakanju je flota prvega odjadrala v lahkem vetru, ki pa se je nato nekoliko okrepil in pihal s hitrostjo od 12 do 14 vozlov, v njem pa so se tekmovalci pomerili še drugič danes.

Vasilij Žbogar (Burja Izola) je ciljno črto prečkal na dvaindvajsetem in osmem mestu, tudi v skupni razvrstitvi je s 43 točkami zaenkrat osmi. Še naprej vodi Hrvat Milan Vujasinović (7), ki mu zdaj še najbolj za ovratnik dihata Novozelandec Josh Junior (15) in Madžar Zsombor Berecz (25). Mladinec Jan Orel (Jadro Koper) je bil nekoliko uspešnejši kot včeraj, vpisal je 76. in 80. dosežek, skupno pa drži 82. mesto z 243 točkami. Do petka je pred jadralci še predvidenih sedem plovov, v soboto pa se jih bo najboljših deset merilo v regati za odličja.

»Za nami je še en zahteven dan, veter je bil vnovič zelo nepredvidljiv, zato je večina jadralcev zelo nihala. Jaz sem se v obeh regatah držal kar dobro. V prvi sem nekaj mest izgubil zavoljo tehničnih napak, v drugih pa sem jih dobil. Do konca prvenstva je še zelo daleč, marsikaj se še lahko zgodi. Hitrost jadrnice po teh valovih ni najboljša, tako da se malo mučim, preizkušam različne namestitve, različna jadra, toda dobre hitrosti v dveh dneh še nisem dobil. Je borba za vsako mesto, veliko je takšnih, ki lahko zmagajo, regate so zelo zanimive, dolge in utrujajoče,« je strnil vtise prekaljeni Izolan.