Več kot polovica slovenske ekipe meri najvišje

Športno plezanje: Doslej sta se na balvanskih EP s kolajnama okitili zlata Natalija Gros in srebrna Mina Markovič.

Objavljeno
17. avgust 2017 23.30
Tekmovanje v balvanskem plezanju na Kongresnem trgu - Janja Garnbret 20.maja 2017 [plezanje,balvansko plezanje,šport,Ljubljana,Kongresni trg]
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Od sedmih slovenskih predstavnikov na današnji in jutrišnji finalni tekmi balvanskega svetovnega pokala v športnem plezanju v Münchnu, ki bo hkrati štela za EP, bo v igri za vrh vsaj četverica: Janja Garnbret, Katja Kadić in Jernej Kruder so bili prepričljivi letos, Mina Markovič pa ima z balvanskih EP tudi že odličje.

V težavnosti ga skorajda ni EP, s katerega se slovenska odprava, ki je vedno v ozkem krogu velesil, ne bi vrnila z odličji. Doslej se jih je nabralo devet, zadnje letos v Val di Fassi, ko je Mina Markovič poskrbela za srebro. Tudi v kombinaciji so Slovenci pobrali že šest odličij, najslabša je bila doslej bera ravno v balvanih, ki se jih je večina najboljših v plezanju z vrvjo lotevala nekoliko postransko. Vseeno je Natalija Gros v Parizu leta 2008 postala šampionka stare celine, Markovičeva pa je bila pred štirimi leti v Chaminixu srebrna. Pristop do balvanov se je spremenil po potrditvi olimpijske formule v Tokiu 2020: štela bo namreč kombinacija težavnostnega, balvanskega in hitrostnega plezanja, kar je tekmovalce prisililo v dodatno širino.

Sedemčlanska slovenska odprava – brez rahlo poškodovanega Domna Škofica – je v grobem razdeljena na tri dele: Janja Garnbret in Mina Markovič se dobro znajdeta tako v težavnosti kot na balvanih, Katja Kadić, Jernej Kruder in Gregor Vezonik so balvanski specialisti, Urška Repušič, Lana Skušek in Anže Peharc pa so svetla slovenska prihodnost. Vsi so si udeležbo na prvenstvu zagotovili s trdim delom in rezultati, selektor Gorazd Hren pa miri pred evforijo: »Upam na čim več uvrstitev v polfinale in še kak preboj stopničko višje. Glede na videno v sezoni je največ pričakovati od Janje, Katje in Jerneja, ki so v krogu favoritov za kolajne na EP, medtem ko je pri Janji še odprta tudi skupna razvrstitev balvanskega svetovnega pokala, saj je celo v igri za drugo mesto.«

Ker bo preizkušnja obenem štela za EP in finale svetovnega pokala, bo temu primerno prilagojen tudi tekmovalni sistem, ki bo malo bolj zapleten kot običajno. »Ker bo šlo tudi za tekmo svetovnega pokala in bodo na njej nastopili neevropski plezalci, se bo – da bi bilo EP kar najbolj pošteno – v polfinale uvrstilo 20 najboljših Evropejcev iz kvalifikacij, kar pomeni, da bo v polfinalu verjetno več kot 20, lahko tudi do 30 udeležencev. Evropski prvak bo postal tisti plezalec s stare celine, ki bo v polfinalu, v katerem se bo EP končalo, dosegel najboljši rezultat,« je razložil reprezentančni trener Urh Čehovin. Selektor Hren je dodal, da bo zaradi izjemne številčnosti tekmovanje še posebej naporno za moške (175 udeležencev), nekateri bodo morali biti v kvalifikacijah v izolacijski coni tudi do osem ur.