Vedno zadržani selektor napovedal več kot eno kolajno

Glavni slovenski aduti na plezalnem SP so Janja Garnbret, Jernej Kruder, Gregor Vezonik in Domen Škofic.
Fotografija: Slovenski aduti v Innsbrucku bodo (z leve) Vita Lukan, Gregor Vezonik, Janja Garnbret, Domen Škofic, Mina Markovič, Jernej Kruder in Katja Kadić. Foto Manca Čujež/PZS
Odpri galerijo
Slovenski aduti v Innsbrucku bodo (z leve) Vita Lukan, Gregor Vezonik, Janja Garnbret, Domen Škofic, Mina Markovič, Jernej Kruder in Katja Kadić. Foto Manca Čujež/PZS

Ljubljana – Čeprav bo na vrhuncu letošnje sezone v športnem plezanju, prihajajočem SP v Innsbrucku, nastopilo kar 700 tekmovalk in tekmovalcev iz 65 držav, se utegne številčna slovenska odprava, daleč najmočnejša doslej, dokopati do zgodovinskega ekipnega uspeha. Ne le, da je na štirih frontah v igri za stopničke, temveč povsod tudi za odličja najžlahtnejšega leska.

Že pregovorno je bilo vodstvo izbrane vrste previdno in zadržano v napovedih pred odhodom v Avstrijo, a tokrat je selektor Gorazd Hren vendarle namignil, da so vsaj Janja Garnbret, Jernej Kruder, Gregor Vezonik, Domen Škofic in Mina Markovič (morda pa tudi Katja Kadić in Vita Lukan) upravičeno v ožjem krogu kandidatov za kolajne. »Vselej je nehvaležno govoriti o ciljih, saj ne želimo nikogar postavljati pod dodaten pritisk, vendar pa smo tokrat zares dobro pripravljeni, kar odsevajo tudi dosežki letošnje sezone. S prvenstva se bomo vrnili z odličjem. In ne le enim,« je bil bolj odločen kot običajno Hren. Svoje besede lahko mirno podpre s statistiko: na dosedanjih enajstih preizkušnjah svetovnega pokala v balvanih in težavnosti se je Slovenija veselila sedmih zmag in 16 uvrstitev na oder, z njo je primerljiva kvečjemu Japonska.



Že zgolj Janja Garnbret, ki je predlani v težavnosti postala druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini (lani je bila še evropska podprvakinja v balvanih in v zadnjih dveh sezonah zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji), je sama kandidatka za zlati dvojček, morda pa se ji lahko izide tudi v olimpijski kombinaciji, ki je dve leti pred OI v Tokiu novost na SP. »Želja je ubraniti težavnostno lovoriko, ker bom na tej ravni tekmovanj prvič zraven tudi v balvanih, si tudi tam zelo želim na stopničke. Kombinacija ni med poglavitnimi cilji, bo pa tekma dobra za uvid, kje sem trenutno in na čem bo treba do Tokia še delati. Odločilni dejavnik bo ponovno glava, formo sem ohranila, v zadnjem obdobju sem nekaj več časa posvetila balvanom in nekoliko izpilila tudi hitrost,« je pojasnila 19-letna Korošica, ki je poleti uspešno opravila maturo.


Ključa za zmago ni


Letos sta nenadejano eksplodirala tudi specialista za balvansko plezanje Kruder in Vezonik, ki sta se razveselila krstnih zmag v svetovnem pokalu, Jernej je za nameček v domačo vitrino postavil še mali globus. »Še vedno ne razumem, kaj se je v tej sezoni zgodilo, vendar pa o razlogu ne razmišljam več, temveč le grem naprej in uživam v tem, kar počnem. Ključa za zmago ni. Na finalu svetovnega pokala je denimo zatajil tudi Tomoa Narasaki, telesno še bolje pripravljen od mene, in enako se lahko zgodi tudi meni ali kateremu koli drugemu zmagovalcu tekem svetovnega pokala. Adut bo sproščenost, vse je mogoče,« je poudaril Kruder, leta 2014 v Münchnu že svetovni podprvak, kar ostaja edina slovenska kolajna v tej disciplini.

Če je bil on že večletna stalnica blizu svetovnega vrha, pa je Vezonik, ki ga pred tem domala ni bilo, letos osupnil vse. Najprej se je prvič uvrstil v finale, nato na stopničke, izjemno sezono pa zapečatil tako, da si je v Münchnu pokoril vso konkurenco: »Odmevni dosežki v svetovnem pokalu zahtevajo čas. Najbrž sem bil že tudi v prejšnjih letih pripravljen za kaj takšnega, pa se ni izšlo, saj se mora poklopiti veliko dejavnikov. Letos tudi več treniram, spremenil sem pristop do plezanja, ki je zdaj bolj sproščen. Tudi študijske obveznosti imam že skoraj pod streho, zato imam manj skrbi. Če se dvigne ekipa, se dvignejo tudi posamezniki, saj dobiš zaupanje, da se lahko izide tudi tebi. Innsbrucka se bom lotil kot vsake tekme doslej – postopoma, balvan za balvanom. Če bi rekel, da odhajam na SP brez pričakovanj, bi lagal, ker je to po zmagi v Münchnu pač nemogoče.«

Prvenstvo se bo začelo s težavnostnimi kvalifikacijami (jutri dekleta, v petek fantje), prve komplete kolajn bodo razdelili ženskam v soboto in moškim dan pozneje. Balvani bodo na sporedu prihodnji teden.
 

Komentarji: