Verstappen pokazal mišice Hamiltonu, ki je po kazni ostal celo brez stopničk

Ferrarijeva dirkača z medsebojnim trčenjem in odstopom na VN Brazilije začinila črn dan moštva iz Maranella.
Fotografija: Max Verstappen se je takole veselil zmage v Sao Paulu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Max Verstappen se je takole veselil zmage v Sao Paulu. FOTO: AFP

Sao Paulo – Velika nagrada Brazilije, predzadnja letošnja preizkušnja v formuli 1, je postregla z izjemno razburljivo dirko. Nizozemski as Max Verstappen (Red Bull), ki je bil najhitrejši v kvalifikacijah in je vodil večino časa, si je tretjo letošnjo in skupno sedmo zmago dokončno zagotovil deset krogov pred koncem, ko je v prvem zavoju po štartno-ciljni ravnini mojstrsko po zunanji strani prehitel Mercedesovega zvezdnika Lewisa Hamiltona.

Angleški šampion, ki se je sicer že na prejšnji postaji v Austinu veselil osvojitve naslova svetovnega prvaka, je nato v predzadnjem krogu v dvoboju za drugo mesto trčil v Maxovega moštvenega sotekmovalca, Tajca Alexandra Albona, in za las zaostal celo za Francozom Pierrom Gaslyjem (Toro Rosso), ki se je tako senzacionalno prvič zavihtel na oder za najboljše v formuli 1.

Toda Hamilton ni zadržal tretjega mesta; po dirki ga je posebna komisija pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (FIA) kaznovala s petsekundnim pribitkom, tako da je nazadoval na sedmo mesto. Na tretje je napredoval Španec Carlos Sainz (McLaren), pred prvaka pa so se prebili še Finec Kimi Räikkönen, Italijan Antonio Giovinazzi (oba Alfa Romeo) in Avstralec Daniel Ricciardo (Renault).

Ferrarijeva dirkača Charles Leclerc in Sebastian Vettel sta po medsebojnem dotiku (?!) odstopila pet krogov pred ciljem, še pred njima pa je moral iz svoje »srebrne puščice« zaradi prve Mercedesove tehnične okvare po lanski veliki nagradi Avstrije odstopiti tudi Valtteri Bottas. Zadnja letošnja preizkušnja bo na sporedu 1. decembra v Abu Dabiju.

Komentarji: