VN Avstrije: po hudem dvoboju zadovoljna oba

Jorge Lorenzo je v zadnjem krogu razburljive dirke v Spielbergu ukanil Marca Marqueza, Valentino Rossi s 14. mesta na 6., njegov zaostanek za Marquezom že 59 točk.
Fotografija: Marc Marquez je vodil večji del dirke, vendar ga je na koncu prenagal Jorge Lorenzo. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Marc Marquez je vodil večji del dirke, vendar ga je na koncu prenagal Jorge Lorenzo. Foto: Reuters

Ena najboljših dirk v motociklistični sezoni je potrdila primat Ducatija v Avstriji, toda zmagovalec Jorge Lorenzo je moral pokazati vso znanje in tudi pogum, da je za nekaj metrov prehitel Marca Marqueza, ki pa je bil vesel, ker se je njegova prednost v skupnem seštevku sezone v razredu motoGP še povečala.

Marquez, branilec naslova svetovnega prvaka, je imel najboljši štartni položaj, vendar si na hondi ni mogel privoziti odločilne prednosti. Ujela sta ga Ducatijeva aduta, Jorge Lorenzo in Andrea Dovizioso, vnela se je huda bitka treh dirkačev na različnih gumah. Razplamtela se je deset krogov pred koncem, ko sta kandidata za zmago po Doviziozovi napaki ostala le še Španca. Večkrat sta se izmenjala v vodstvu, nihče ni hotel popustiti, ob vstopu v zadnji krog pa je z lepim manevrom prišel v ospredje Lorenzo, ki je odbil vse napade mlajšega rojaka in se z vožnjo na zadnjem kolesu veselil velike zmage.



Dirkač, ki bo v prihodnji sezoni prestopil k Hondi, je bil presrečen. »To je bila ena mojih najboljših zmag v motoGP,« je dejal trikratni svetovni prvak, ki je vpisal 46. zmago v karieri.

»Marquez se je hotel odlepiti, vedel sem, da moram pritiskati, vendar obenem varčevati z gorivom in gumami. Deset krogov pred koncem pa sem se odločil za napad, prehitel sem Marca, toda vedno je bil zraven. Na nekaterih delih proge sem bil močnejši, zlasti na klancu je bil motor zelo močan, Marquez pa je bil boljši v drugem zavoju in me je vedno prehitel. Zato sem vedel, da moram v zadnjem krogu nekaj spremeniti, presenetil sem ga, ker sem izbral zunanjo linijo pri pospeševanju, česar ni pričakoval. Ko sem bil spredaj, sem šel do konca, na rob zmogljivost, tvegal sem pri zaviranju in uspelo mi je,« je dirko opisal Lorenzo, ki je dosegel tretjo zmago v sezoni, prvo po Kataloniji na sedmi postaji, po 11 dirkah se je prebil s sedmega na tretje mesto v skupni razvrstitvi. Naslednja dirka bo 26. t. m. v Silverstonu.

Foto
Foto


Njegov moštveni kolega Dovizioso je bil razočaran, ker je imel možnosti za zmago, vendar mu ni uspelo ponoviti lanskega uspeha. Je pa Ducati zmagal še tretjič, odkar se je dirka vrnila v Spielberg, kjer si jo vedno ogleda veliko število slovenskih navdušencev.

»Malce preveč sem obrabil gume, ne vem, sli sem izbral pravo različico. Na žalost sem moral prezgodaj odnehati, nisem mogel držati ritma vodilnih. Razočaran sem, ker smo imeli hitrost in smo si res želeli ubraniti zmago. Ni se izšlo, tako je pač to. Je pa vsaj Ducati spet na vrhu, dober vikend za nas,« je povedal »Dovi«, ki se mu je lani naslov prvaka le za malo izmuznil.

Osvojil ga je Marquez, ki varno krmari k peti lovoriki. Po razburljivi dirki je bil nasmejan in zgovoren kot vedno. »Seveda sem zadovoljen, osvojil sem drugo mesto, ampak iz sebe dal zares vse, kar sem mogel. Na začetku sem hotel pobegniti zasledovalcem, imel sem trde gume. Toda začeli so me dohitevati. Guma se je obrabila in razlika se je pokazala na ravninah. Branil sem svoj položaj, ampak Lorenzo me je prehitel na ravnem. To je bil dober šov, užival sem, trudil sem se, a ni šlo. Vseeno sem še povečal naskok v prvenstvu,« je poraz športno priznal Marquez, za katerega je Spielberg edino dirkališče, na katerem še ni zmagal. Zdaj ima že kar 59 točk prednosti pred Valentinom Rossijem, ki se je s 14. mesta prebil na šesto.

Jorge Lorenzo se je veselil 46. zmage v karieri. Foto: AFP
Jorge Lorenzo se je veselil 46. zmage v karieri. Foto: AFP

 

Komentarji: