Vodilni se ne bodo postavili zanje, zato se morajo sami zase

Horton in Scott na zmagovalnem odru bojkotirala zmago svetovnega prvaka, dopinškega osumljenca.
Fotografija: Svetovni prvak na 200 m prosto Sun Yang (drugi z leve), ob katerem je srebrni Japonec Macumoto, je na najvišjo stopničko povabil Rusa Maljutina in Britanca Scotta, ki sta si delila tretje mesto. Slednji ga je zavrnil. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Svetovni prvak na 200 m prosto Sun Yang (drugi z leve), ob katerem je srebrni Japonec Macumoto, je na najvišjo stopničko povabil Rusa Maljutina in Britanca Scotta, ki sta si delila tretje mesto. Slednji ga je zavrnil. FOTO: AFP

Na svetovnem prvenstvu v plavanju v Južni Koreji sta med podelitvami kolajn doslej izstopali dve. V obeh je bil v središču pozornosti kitajski plavalec Sun Yang in pri vsaki je eden od plavalcev na stopničkah bojkotiral njegovo zmago.

Yang, trikratni olimpijski zmagovalec in 11-kratni svetovni prvak, je namreč leta 2014 padel na dopinškem testu, kazen je odtlej odslužil, a se je lani spet znašel v aferi – med testiranji naj bi namreč s kladivom uničil krvne vzorce. Njegov primer še ni zaključen, zaslišanje ga na arbitražnem športnem razsodišču (CAS) čaka jeseni. Če ga bodo obsodili, mu grozi dosmrtna prepoved v tekmovalnem plavanju.

Prav zaradi suma o dopinškemu grehu sta avstralski plavalec Mack Horton, ki si je priplaval srebrno kolajno na 400 m prosto, in Britanec Duncan Scott, bronast na 200 m prosto, izrazila nestrinjanje o tem, da se med njimi dokazuje dopinški osumljenec. V obeh disciplinah si je namreč naslov svetovnega prvaka priplaval Sun Yang, ki velja za najuspešnejšega plavalca v kitajski zgodovini.
 

Plavalci podprli Hortona


Horton, ki je Kitajcu na olimpijskih igrah v Riu dejal, da je dopinški prevarant, pri podelitvi na svetovnem prvenstvu v Gvangdžuju ni stopil na stopničko, ki si jo je priplaval, niti se pridružil zmagovalcu pri fotografiranju. Prav tako mu ni čestital za zmago.

Srebrni na 400 m prosto Mack Horton (levo), ki je zmagovalcu v tej disciplini Sun Yangu (v sredini) že na olimpijskih igrah v Riu dejal, da je dopinški prevarant, je na SP v Južni Koreji bojkotiral njegovo zmago. FOTO: AFP
Srebrni na 400 m prosto Mack Horton (levo), ki je zmagovalcu v tej disciplini Sun Yangu (v sredini) že na olimpijskih igrah v Riu dejal, da je dopinški prevarant, je na SP v Južni Koreji bojkotiral njegovo zmago. FOTO: AFP


Medtem ko se je Mednarodna plavalna zveza (FINA) odzvala z opozorilnim pismom, ki ga je naslovila na avstralskega plavalca in avstralsko plavalno zvezo, pa so tekmovalci stopili na Hortonovo stran. Lastnica dveh zlatih olimpijskih kolajn Lilly King je dejala, da so plavalci podprli Hortonov odziv z aplavzom. "Menim, da se nihče iz FINA ne bo postavil za tekmovalce, zato se moramo tekmovalci postaviti sami zase," je dejala Američanka. Pritrdil ji je tudi Hortonov sotekmovalec Mitch Larkin. Dejal je, da 99 odstotkov plavalcev podpira njegovo reakcijo: "Borimo se za čisti šport."


Jezni zmagovalec Britancu: Poraženec si ti!


Če je bil Kitajec po podelitvi, na kateri je njegov dosežek bojkotiral Avstralec, še miren, pa ga je enak odziv bronastega na 200 m prosto Britanca Scotta zelo razjezil. Enako kot Horton mu tudi Scott ni čestital, na tretjo stopničko je sicer stopil, a je povabilo Sun Yanga za skupno fotografijo na najvišji stopnički zavrnil. Ko so najboljši zapuščali zmagovalni oder, je Kitajec jezno zabrusil Britancu: "Poraženec si ti, jaz pa zmagovalec."

Sicer je bil v vodi na 200 m prosto najhitrejši Litovec Danas Rapsys, a je bil zaradi prehitrega štarta diskvalificiran, zato je zmaga pripadla Kitajcu Sun Yangu.

Komentarji: