Vrnitev številka 5

Osebnost tedna: Tiger Woods spet prinesel vrvež, ki ga golf potrebuje.

Objavljeno
04. december 2017 07.00
Posodobljeno
04. december 2017 19.00
Tiger Woods
Američan, ki bo 30. decembra dopolnil 42 let, je kariero začel kot najmlajši golfist s kariernim velikim slamom, najhitreje v zgodovini je zbral tudi 50 zmag na turneji PGA, zdaj jih ima 79, zadnjo je dosegel leta 2013. Na vrhu svetovne lestvice je preživel 683 tednov. Osvojil je 14 majorjev, od rekorderja Jacka Nicklausa ga ločijo štirje. Leta 2015 ga je Forbes uvrstil na vrh lestvice največjih športnih zaslužkarjev v zadnjem desetletju z 845 milijoni ameriških dolarjev. Njegov karierni padec zaradi zasebnih težav se je začel leta 2009. Odtlej se nikoli ni zares povsem pobral.

Ljubitelji športa so golfskega zvezdnika Tigra Woodsa večkrat odpisali. Tudi sam ni več vedel, ali se bo še kdaj zares vrnil. Njegov padec se je začel pred osmimi leti s škandali v zasebnem življenju, sledile so zdravstvene težave. A zadnja vrnitev v konkurenco, peta v treh letih, je bila vendarle uspešna. Ta konec tedna je na turnirju na Bahamih začutil igro. V pravem pomenu besede.

Nazadnje se je Američan v godlji znašel maja letos, ko ga je zaradi suma vožnje pod vplivom alkohola in drog aretirala policija, potem ko ga je našla spečega v delujočem avtomobilu, nenavadno parkiranem ob cesti. V pogovoru z možmi v modrem je bil zmeden, ni vedel, kje se nahaja, večkrat je zadremal. Izkazalo se je, da ima težave z odvisnostjo od zdravil in se bojuje s tesnobo, zato se je zatekel k zdravljenju na kliniki. Zdelo se je, kot da težavam, s katerimi se sooča, odkar se mu je leta 2009 zaradi nezvestobe zrušila javna podoba, ni videti konca. Septembra letos je izrazil še bojazen, da se morda nikoli več ne bo vrnil v tekmovalni šport: »Ne vem, kaj mi prinaša prihodnost.« Razlog so bile zdravstvene preglavice.

Četrta operacija hrbta je resda končno odpravila nevzdržne bolečine, ki so mu grenile življenje, a v športnem smislu je bil daleč od pripravljenosti, ki jo je kazal v času stare slave. »Še vedno vadim, pridobivam moč. Vsekakor pa moje mišice niso natrenirane, kot jih zahteva golf, saj nisem mogel delati nič, kar bi bilo povezano z mojim športom,« je opisoval svoje stanje po uspešnem posegu, vesel, da v hrbtu ne čuti več bolečin. »Leta sem se bojeval z njimi. Presrečen sem, da so se končno zadeve obrnile na bolje,« si je oddahnil športni as in dodal, da mu ni mar, kako so zdaj videti njegovi zamahi, pomembno mu je le to, da njegov hrbet ne trpi več. »Tisti, ki ga je mučila bolečina v živcu, ve, o čem govorim. Res ni prijetno,« se je naporne bolniške odsotnosti spomnil Woods, ki je nazadnje palico v konkurenci vihtel pred 10 meseci.

V zadnjih treh letih in pol je v tekmovalnem ritmu zbral vsega 19 nastopov. »Zares se s tekmeci nisem meril dve leti. Pogrešal sem ta utrip,« je povedal, preden se je lotil turnirja Hero World Challenge na Bahamih, ki ga je konec tedna priredila njegova fundacija. V konkurenci se je dokazovalo 18 povabljenih golfistov, med njimi so bili prvi igralec sveta Dustin Johnson, drugouvrščeni Jordan Spieth in številka tri svetovnega golfa Justin Thomas. Woods, ki se je na turnir odpravil kot 1199. golfist sveta, je bil med kolegi videti zdravo in entuziastično, všeč mu je bilo, da je spet okusil adrenalin. »Letos deluje bolj samozavestno, kar se opazi že v njegovi hoji in govorici,« je Woodsov napredek opazil njegov mlad rojak Spieth.

Bolj kot rezultat je bila tokrat za Woodsa pomembna osebna zmaga. »V mislih sem se zahvaljeval vsem tistim, ki so mi v najtežjem obdobju pomagali in mi dali priložnost, da se vrnem in odigram novo partijo. Veliko jih je pri tem odigralo zelo pomembno vlogo, to so moji prijatelji, tudi ljudje, ki jih nikoli prej nisem poznal, vsekakor kirurg, ki me je operiral. Zelo sem jim hvaležen,« je našteval Woods, ki se je v smetani tega športa na turnirju na Bahamih zelo dobro počutil. »Zabavam se,« je potrdil, da se je našel.

Kljub pozitivnim vtisom in razpoloženju pa bo rezultatska vrnitev med najboljše igralce sveta bržkone zelo dolga, opozarjajo poznavalci. »Potreboval bom še veliko časa, veliko več vadbe, treningov in turnirjev,« se garaškega dela zelo dobro zaveda Woods. Zanimivo bo videti, koliko časa bo 41-letnik vztrajal na svoji bogati športni poti, polni vzponov in padcev. Dokler bo navzoč v svetu golfa, mu bo okolje hvaležno. Kljub zasebnim aferam, odsotnosti s tekmovanj in slabim rezultatom še vedno ostaja največji magnet v tem športu. »Kadarkoli tekmuje na turnirjih, prinese vrvež – kar vsi mi potrebujemo. Za našo panogo je to odlično,« je Charley Hoffman, s 40 leti še en veteran, opisal Woodsovo vrednost.