Vse se enkrat konča, vse razen ljubezni

Slovenske legende borilnih športov z Jasminom Bečirovičem, Miranom Fabjanom, Urošem Jurišičem in Andrejem Bakovičem na čelu 17. novembra v Kopru.
Fotografija: Slovenski borci, ki se bodo 17. novembra borili v Kopru (od leve: Andrej Bakovič, Jasmin Bečirovič, Miran Fabjan, Tajda Ratajc, Uroš Jurišič, Adam Kapič, Rok Štrucl in Aleksander Stankov), so se skupaj z manekenkama s šampionskim pasom takole postavili pred fotografske objektive. FOTO: Miha Šimnovec
Odpri galerijo
Slovenski borci, ki se bodo 17. novembra borili v Kopru (od leve: Andrej Bakovič, Jasmin Bečirovič, Miran Fabjan, Tajda Ratajc, Uroš Jurišič, Adam Kapič, Rok Štrucl in Aleksander Stankov), so se skupaj z manekenkama s šampionskim pasom takole postavili pred fotografske objektive. FOTO: Miha Šimnovec

Ljubljana – Na Obali bo v soboto, 17. novembra, na sporedu borilni spektakel, kakršnemu pri nas verjetno še nismo bili priča. V koprski dvorani Bonifika se bodo namreč z izjemo redkih (svetlih) izjem na prireditvi Legends Collide predstavili tako rekoč vsi profesionalni borci, ki kaj pomenijo v Sloveniji. Zaradi tega je tudi izjemno težko katerega od dvobojev izpostaviti kot glavnega.

Za domače ljubitelje borilnih športov bo to prejkone poslovilna borba lokalnega matadorja Jasmina Bečiroviča, za katerim je sila zavidljiva kariera v tajskem boksu in K1, v katerem je v 66 profesionalnih dvobojih nanizal kar 57 zmag, od tega 30 z nokavtom. Izkušeni Lucijčan, ki velja za enega od naših najbolje tehnično podkovanih težkokategornikov (nad 95 kg), se bo v svojem zadnjem dvoboju za šampionski pas združenja WFMC pomeril z Madžarom Tihomirjem Brunerjem.


Še vedno pretepa Fabjana


»Vse se enkrat konča, prav vse razen ljubezni,« je svojo odločitev o koncu športne poti na včerajšnji novinarski konferenci obrazložil 40-letni Bečirovič, ki si bo po svojem zadnjem obračunu vzel mesec premora in se posvetil svoji družini – ženi Minki ter hčerkama Aishi in Shirin. Verjame, da bo uspešno kariero, v kateri si je med drugim izbojeval naslov evropskega prvaka in svetovnega podprvaka v tajskem boksu ter kot prvi slovenski borec osvojil uradni turnir v K1 (leta 2009 v Bolzanu), kronal še z 58. zmago.

O tem, da bo ring zapustil dvignjenih rok, je prepričan tudi Miran Fabjan, skupaj s svojim trenerjem Dariem Grilancem glavni organizator spektakla v Kopru. »Pogosto vadim skupaj z Jasminom in lahko rečem, da je v življenjski formi, saj me na treningih še vedno pretepa,« je zagotovil 33-letni kikboksar iz Branika pri Novi Gorici, ki po odpovedi Srba Bojana Džepine še ni našel tekmeca zase v kategoriji do 91 kilogramov.


Mirana je hotel že poslati nekam


Po pravilih K1 se bodo pod slovensko zastavo borili tudi Klemen Pekolj (do 70 kg), ki se bo postavil po robu Italijanu kosovskega rodu Azdrenu Krasniqiju, prleški gladiator Aleksander Stankov (do 85 kg), ki se bo po odpovedih Bora Bratovža in Stefana Staniča pomeril z Italijanom Nicolo Destrom, in Rok Štrucl (nad 95 kg). Črnomaljski težkokategornik, ki se bo spoprijel s Srbom Strahinjo Mitrićem, je sicer pred štirimi leti svoje rokavice že obesil na klin, a ga je Fabjan pregovoril, da se je vrnil v ring.

»Miran me je poleti poklical in mi v svojem slogu predstavil svojo zgodbo, ki sem ji nasedel. Ko sem začel po tako dolgem premoru spet resno vaditi, je sprva še šlo, toda že kmalu sem svojo odločitev obžaloval. Prišlo je celo tako daleč, da sem hotel poklicati Fabjana in ga poslati nekam, vendar pa sem si v zadnjem hipu premislil, misleč, da ne bom prelomil obljube, če sem mu jo že dal. Pregrizel sem se skozi težko obdobje in zdaj upam, da se bom predstavil v lepi luči,« si je zaželel Štrucl.


Sanja o svetovni lovoriki


V boksu bo naše barve branil Andrej Bakovič (do 69,85 kg), ki si bo prizadeval peto zaporedno profesionalno zmago doseči proti Stefanu Markoviću iz BiH. »O tekmecu na žalost ne vem ničesar, vse, kar sem na medmrežju izbrskal o njem, je fotografija,« je v smehu razkril 28-letni Ljubljančan in pristavil, da je pripravljen za vseh šest predvidenih rund, če seveda obračuna ne bo že prej konec. Sedemkratni slovenski prvak, ki kakor sleherni vrhunski športnik sanja o svetovni lovoriki, je namreč vse štiri dosedanje poklicne dvoboje v svojo korist odločil z nokavtom.


Le še vprašanje časa, kdaj v UFC


V mešanih borilnih športih (MMA), v katerih so dovoljeni tako rekoč vsi meti, prijemi in udarci, bo v središču pozornosti kajpak Uroš Jurišič (do 77 kg), ki je na najboljši poti, da se kot prvi Slovenec prebije v najmočnejšo svetovno organizacijo UFC (Ultimate Fighting Championship). V Bonifiki bo naredil vse za zmago nad Gruzincem Šoto Gvasalijo. »Ker sem prepričan, da sem v vseh prvinah boljši od Šote, ne dvomim o svojem uspehu,« je poudaril 25-letni Ljubljančan, ki je že dalj časa član American Top Teama (ATT), v katerem vadijo številni zvezdniki MMA.

Kakor pravi, ni več daleč dan, ko ga bodo poklicali pristojni iz UFC, zato je pozval vse svoje navijače, da ga pridejo podpret v Koper, saj je veliko vprašanje, če se bo še kdaj boril v Sloveniji. »Upam, da bodo gledalci napolnili dvorano in da bomo skupaj ustvarili nepozaben spektakel,« je še dejal Jurišič, šampion velterske kategorije po ameriški različici Titan FC.


Izhaja iz Fabjanove šole juda


O ničemer drugem kot o zmagi ne razmišljajo tudi preostali trije naši borci, ki se bodo v Kopru borili po pravilih MMA. Adam Kapič (do 90 kg) bo proti Srbu Milanu Nakiću stavil na svoje rokoborske prijeme, Rudolf Pavlin (do 93 kg), znan kot trener najuspešnejše slovenske boksarke Eme Kozin, ki je nekoč veljal za obetavnega judoista, se bo pomeril s Srbom Sinišo Kondićem, iz juda pa prihaja tudi Tajda Ratajc (do 53 kg), naša najboljša tekmovalka v MMA. V Bonifiki bo šesto zaporedno zmago lovila proti Grkinji Charikleii Dimitrouli.

»Poskušala bom pokazati, kaj vse obvladamo judoisti. Chariklea je sicer dosti višja od mene, kar pa me ne skrbi. Kako že rečejo? Večji kot si, bolj trdo padeš, mar ne?« je novo zmago v smehu napovedala 30-letna Celjanka, ki se je judoističnih prijemov, metov in vzvodov pred leti učila pri nikomer drugem kot pri najuspešnejšem slovenskem trenerju Marjanu Fabjanu.

Komentarji: