Wada bo »poslušala« 400.000 ur ruske glasbe

Svetovna protidopinška organizacija se bo lotila analize podatkov iz protidopinškega laboratorija.
Fotografija: Tudi Rusija se želi otresti neprijetnega slovesa, da je sistemsko podpirala doping svojih športnikov. FOTO: CURS
Odpri galerijo
Tudi Rusija se želi otresti neprijetnega slovesa, da je sistemsko podpirala doping svojih športnikov. FOTO: CURS

Svetovna protidopinška organizacija (WADA) bo začela analizirati podatke iz moskovskega protidopinškega laboratorija. Wada je sporočila, da je končala dolg proces nalaganja približno 24 terabajtov informacij. Celoten proces z analizami in zaključki 1,5 milijona datotek naj bi trajal še tri do štiri mesece.

WADA ima od letošnjega 10. januarja na voljo neomejen dostop do podatkov, ki jih je zahtevala v povezavi z afero ruskega dopinga. Preiskovalce WADA zanimajo predvsem originalni podatki več kot 9000 testov ruskih športnikov med letoma 2011 in 2015. Wada je zapisala, da imajo podatki, ki so jih prejeli, obseg za več kot 400.000 ur glasbe ali prostor za 5200 DVD-jev.

Rusi si želijo povrniti zaupanje mednarodne športne javnosti po hudih obtožbah o od države podprtem dopingu, ki trajajo že nekaj let, v tem času pa številni ruski športniki in športnice niso mogli nastopati na mednarodnih tekmovanjih. Številnim so bila odvzeta tudi odličja.

Ena od največji dopinških afer je bila posledica poročila kanadskega odvetnika Richarda McLarna iz julija 2016, ko je do podrobnosti razdelal dopinške prakse v Rusiji med letoma 2011 in 2015, v katere je bilo vključenih več kot 1000 športnikov iz več kot 30 športnih panog.

Več iz te teme:

Komentarji: