Ruske oblasti podpirale doping v Sočiju, WADA s pobudo o izključitvi

MOK je napovedal najstrožje ukrepe, že jutri morda odločitev o prepovedi nastopa Rusije na OI v Riu.

Objavljeno
18. julij 2016 17.33
Russia Doping WADA
Š. Ro.
Š. Ro.

Montreal - Svetovna protidopinška agencija (WADA) je predstavila poročilo preiskave o dopinških kršitvah ruskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah 2014 v Sočiju. Ugotovila je, da so uporabo nedovoljenih sredstev podpirale ruske oblasti, rusko ministrstvo za šport je namreč nadzorovalo rezultate v laboratorijih v Moskvi in v Sočiju.

V neodvisni preiskavi, ki jo je vodil kanadski pravnik Richard McLaren, tudi član Mednarodnega športnega razsodišča v Lozani, so ugotovili, da je pri prekrivanju dopinških kršitev ruskih športnikov sodelovala tajna obveščevalna služba, po navodili ruskega športnega ministra Vitalija Mutka. »Moskovski laboratorij je deloval kot zaščita dopingiranim ruskim športnikom, prek posebnega državnega varnostnega sistema. Laboratorij v Sočiju je medtem imel nalogo, da je menjaval vzorce in športnikom omogočal, da so lahko tekmovali,« so zapisali v poročilu. Pri tem zaposleni v laboratorijih niso imeli izbire, kako delovati, saj je šlo za načrtno delovanje celotnega sistema, v katerega je bila, kot omenjeno, vpletena tudi tajna obveščevalna služba.

V ugotovitvah poročila je bila najbolj presenetljiva razsežnost državne vpletenosti v primere oz. popoln nadzor države nad dopinškim laboratorijem, kjer so preverjali vse vzorce ruskih športnikov in prikrivali pozitivne. Laboratorij v Moskvi je tako uporabljal sistem, po katerem so pozitivnim športnikom zagotovili lažne negativne izide testov, v Sočiju pa so med igrami menjavali sporne vzorce urina.

Wada ugotavlja, da je bilo med letoma 2012 in 2015 vsaj 643 pozitivnih testov; v Rusiji so imeli dodelan projekt "izgubljanja testov", ko so sporni testi preprosto izginili in nikoli niso bili dostopni. Po podatkih Wade je bilo vpletnih 30 športov oziroma panog, največ negativnih testov je bilo v atletiki (139), sledi pa dviganje uteži (117) in paraolimpijski šport (35) pred rokoborbo (28).

Poročilo se sicer ne dotika le OI v Sočiju, temveč razkriva tudi nekatere ugotovitve z drugih tekmovanj, denimo svetovnega prvenstva v atletiki 2013 v Moskvi. »Po koncu prvenstva v Moskvi je laboratorij v tem mestu zadržal več vzorcev, ki so jih odprli in zamenjali, ker je bil v njih 'umazan' urin. Šele potem so vzorce poslali v drug laboratorij, kot je zahtevala krovna atletska zveza IAAF,« je med drugim povedal McLaren. Wada je ugotovila, da je moskovski laboratorij na ta način ščitil ruske športnike, ki bi sicer padli na testih.

Po objavi 96 strani dolgega poročila je Wada tudi izdala uradno pobudo svetovnim športnim organizacijam, naj celotni ruski reprezentanci prepovedo nastop na bližnjih olimpijskih igrah v Braziliji. »Mreža dopinških kršitev v več kot 30 športih pomeni, da domnev o nedolžnosti ni več. Ruski dopinški sistem je vprašljiv,« so sporočili.

Bach: MOK z najstrožjimi ukrepi

Na poročilo se je že odzval predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach in ugotovitve označil za »šokanten in nezaslišan napad na športno integriteto in olimpijske igre«. »MOK bo zdaj natančno preučil te kompleksne in zelo podrobne obtožbe, ki se nanašajo tudi na rusko ministrstvo za šport. Brez zadržkov bomo sprejeli najstrožje razpložljive ukrepe proti vpletenim posameznikom in organizacijam. Izvršni odbor MOK se bo jutri sestal na telefonski konferenci in se dogovoril o prvih odločitvah. Te že lahko vključujejo tudi kzani, povezane s sodelovanjem na OI v Riu naslednji mesec,« je sporočil Bach.

Podoben je bil odziv predsednika krovne zveze za šport invalidov (IPC) Philipa Cravena.» Šokirani smo, pa tudi neprijetno presenečeni in žalostni, ko se je izkazalo, za kako razširjeno mrežo dopinga je šlo. McLarnovo poročilo je temen dan za celoten šport. V IPC bomo preučili poročilo in ugotovili, kakšne vpliva lahko ima na šport paraolimpijcev,« je dejal Craven. Dodal je, da so ob prvem pregledu poročila ugotovili, da je med manjkajočimi vzorci tudi 35 takšnih, ki so povezani s paraolimpijskimi športniki. Zdaj bodo skušali dobiti dodatne informacije, ali so ti vzorci povezani z nastopi ruskih športnikov na paraolimpijskih igrah v Sočiju 2014.