Washington slavi nove prvake (VIDEO)

V sedmi, zadnji tekmi finalne serije ameriškega prvenstva v bejzbolu v Houstonu še četrta gostujoča zmaga moštva iz glavnega mesta.
Fotografija: Washington Nationals je po razburljivi finalni seriji in še četrti zmagi v gosteh v Houstonu prišel do prvega naslova ameriškega prvaka v bejzbolu. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Washington Nationals je po razburljivi finalni seriji in še četrti zmagi v gosteh v Houstonu prišel do prvega naslova ameriškega prvaka v bejzbolu. FOTO: AFP

Moštvo Washingtona je z zmago s 6:2 nad Houstonom v odločilni sedmi tekmi finala ameriške bejzbolske lige (MLB) osvojilo prvi naslov v zgodovini. Finalno serijo so zaznamovali številni zasuki: na zadnji tekmi je Washington ujel zaostanek z 0:2, zmage na vseh tekmah pa so na koncu pripadle gostujočim moštvom.

Washington je s četrto zmago serije v Houstonu pripravil veliko presenečenje, saj je Houston po 107 zmagah v rednem delu veljal za velikega favorita finala.

Odločilna je bila sedma izmenjava sedme tekme, ko je napad Washingtona zaostanke z 0:2 spremenil v vodstvo s 3:2. Tega so nato gostje še povečevali, v zadnji izmenjavi pa dodal še dve točki ob uspešni obrambi za končno zmago.

Moštvo iz glavnega mesta ZDA je celotno sezono uprizarjalo preobrate. V rednem delu je po uvodu sezone z izkupičkom 19:31 nato zabeležilo 74 zmag na naslednjih 112 tekmah, v končnici pa se mu je posrečila vrnitev po zaostanku tako z Milwaukeejem v seriji »wild card« kot tudi z Los Angeles v divizijskem finalu.

V finalu se je tudi prvič v zgodovini lig MLB zgodilo, da je na vsaki tekmi serije zmagalo gostujoče moštvo, kar bo tudi širše zapisano kot mejnik v ameriških poklicnih ligah.

Ryan Zimmerman je bil eden od ključnih mož zmagovalnega moštva v MLS. FOTO: AFP
Ryan Zimmerman je bil eden od ključnih mož zmagovalnega moštva v MLS. FOTO: AFP


»To je bilo čudno leto. In kako čudno moštvo smo. Nikoli se nismo predali. Lahko bi se. Ampak ta skupina se je vsakič znova vrnila. Konec skoraj ne bi mogel biti bolj primeren,« je o osvojenem naslovu dejal prvi igralec Washingtona Ryan Zimmerman.



Tudi v finalni seriji se je Washington, ki še nikdar prej v svoji 50-letni zgodovini (leta 2005 se je preselil iz Montreala v Washington) ni prišel v finale lige, moral izkopati iz luknje. Po zmagah na uvodnih tekmah v Houstonu je izgubil vse tri domače tekme in se vrnili v Houston z zaostankom 2:3, kjer pa mu je vendarle uspel veliki met.

Klub je z letošnjo končnico tudi močno popravil svojo statistiko v odločilnih bojih, saj je pred njo od leta 1981 izgubil vse odigrane serije.

Na tisoče navijačev v Washingtonu je zadnji dvoboj prek velikih zaslonov spremljalo in si po veliki zmagi dalo duška. FOTO: AFP
Na tisoče navijačev v Washingtonu je zadnji dvoboj prek velikih zaslonov spremljalo in si po veliki zmagi dalo duška. FOTO: AFP


»Kar naenkrat, če ti ne uspe dobiti serije v končnici, si označen za veliko razočaranje,« je ob tem dejal Zimmerman, ki igra za Washington vse od vstopa v ligo leta 2005.

Pri tem je Zimmerman izpostavil igro metalca Maxa Scherzerja, letošnje ključne pridobitve za Washington, ki je ki je bil tudi na odločilni tekmi eden od osrednjih likov, saj je omejil Houstonov napad na le dve točki v petih izmenjavah tri dni po tem, ko sploh ni mogel dvigniti desne roke, s katero meče.



»To je bil najboljši prestop v zgodovini glede na to, kaj vse je naredil, odkar se nam je pridružil,« je dejal Zimmerman o Scherzerju. »Je izjemen človek in odličen soigralec.«

Komentarji: