Z adrenalinom, željo in ponosom nad utrujenost

Slovenski korektor Mitja Gasparini se je po težavah s trebušno mišico vrnil v začetno postavo.

Objavljeno
28. avgust 2017 23.36
Janez Porenta, poročevalec
Janez Porenta, poročevalec
Krakov – Sinočnja zadnja tekma skupine C prvega dela odbojkarskega EP je bila za slovenske odbojkarje od prejšnjih dveh drugačna v tem, da se je na korektorsko mesto vrnil mož, brez katerega ne bi bilo izjemnih reprezentančnih dosežkov zadnjih let, prekaljeni korektor Mitja Gasparini, ki je pred tem počival zaradi težav s trebušno mišico. Ko gre zares, si začetne postave brez njega ne da predstavljati.

Mlademu slovenskemu korektorju Tončku Šternu, ki je v celoti odigral prvi dve tekmi skupinskega dela s Španijo in Rusijo, ob njegovem prvencu na velikih tekmovanjih ne more nihče ničesar očitati, saj je bil pogumen in učinkovit, vseeno pa so si bili poznavalci enotni, da bi v ključnih trenutkih sobotnega obračuna z Rusi Gasparinijeve izkušnje lahko rešile vsaj kakšen niz. Selektor Slobodan Kovač je presodil, da bo 33-letnega Izolana, starosto reprezentance, bolj krvavo potreboval v dvoboju z Bolgari, ki ni bil pomemben le rezultatsko, temveč tudi motivacijsko, saj je bil zadnji pred izločilnimi boji, ko popravnih izpitov ni več.

Sinoči je bil Gasparini z devetimi točkami ob 44-odstotnem napadu dejansko najučinkovitejši Slovenec, a je bilo to premalo za vsaj častni niz. »Uvodoma smo bili od sredine niza zadaj, se trudili, v drugem nizu imeli zaključno žogo, pa je nismo izkoristili. Žal se ne izide nam v prid, v ključnih trenutkih nismo konkretni, ne kaznujemo nasprotnikovih napak, kar se nam takoj maščuje. Škoda prvega niza, ko nismo izkoristili prednosti treh točk, tekmeci so z delnim rezultatom 5:0 zasukali stvari in naskok zadržali do konca. Resda pa niso napak delali zgolj Bolgari, tudi mi smo jih, napad ni stekel, igrali smo v krču. Boljše je šlo v drugem nizu, a smo na koncu spet zapravili priborjeno,« se je s kančkom grenkega priokusa nazaj ozrl Gasparini.

Poraza z Rusijo, ob katerem so imeli Kovačevi izbranci v končnici vseh treh nizov celo prednost, ni bilo lahko preboleti, vendar pa so znali Slovenci iz dvoboja potegniti tudi kaj pozitivnega, predvsem da so lahko ob boku glavnim kandidatom za odličja, tudi ko njihova igra še ni popolna. »Ne, sobotni dvoboj na nas ni pretirano vplival. Še enkrat smo si ga ogledali in dobili potrditev, da si tekmeci niso zaslužili takšnega razpleta v končnicah, a smo jim ga podarili sami. Vemo, česa smo sposobni, to se ne bi smelo zgoditi,« je prepričan dolgoletni reprezentančni korektor, ki si bo tudi v novi sezoni kruh služil v Južni Koreji, ki je raj za ostrostrelce z dinamitom v rokah.

»Moje zdravstveno stanje se iz dneva v dan izboljšuje, tako da sem dan pred dvobojem z Bolgarijo prvič treniral, včeraj pa tudi lahko stopil na parket in pomagal ekipi. Počutim se pripravljenega, videti moram, kako se bo odzvalo telo, a mislim, da bom nared tudi za prihodnje dvoboje,« je komentiral težave s trebušno mišico, zaradi katerih si je že v pripravljalnem obdobju delil minutažo s Tončkom Šternom.

V sredinem repešažu za četrtfinale bodo Slovencem na nasprotni strani mreže stali Poljaki. »Oni so gostitelji prvenstva, dvorana bo polna, vzdušje krasno. Prej ko slej bi tudi v izločilnih bojih naleteli na vrhunskega nasprotnika, pravzaprav je vseeno, ali že v repešažu ali v četrtfinalu, vsaka tekma te lahko popelje visoko ali pa pošlje domov,« se ne slepi Gasparini in ob vprašanju, ali za igralci počasi prihaja brutalno poletje, polno mučnih poti po vseh koncih sveta, zgolj zamahne z roko: »Mislim, da ne. Res je bilo precej potovanj, a tudi druge ekipe so jih imele. Kar je za nami, moramo pozabiti, z adrenalinom, željo, veseljem in ponosom, da lahko igramo na EP in zastopamo domovino, utrujenost izgine.«