Z ljubosumjem do prvenca kariere

Golf: Letošnji majorji v znamenju ZDA, McIlroy se umika za nedoločen čas.

Objavljeno
15. avgust 2017 23.29
Mojca Finc
Mojca Finc
Charlotte – S prvenstvom PGA, ki ga je osvojil Justin Thomas, se je končal letošnji niz turnirjev velike četverice v golfu. Z izjemo Španca Sergia Garcie, ki je dobil prvi major sezone, masters v Augusti, vsi letošnji zmagovalci prihajajo iz ZDA in v povprečju štejejo 25 let. Thomas je postal osmi igralec na zadnjih devetih majorjih, ki je premierno slavil zmago v tej prestižni seriji.

Letošnjo sezono majorjev je z zmago odprl 37-letni Garcia, ki si je oblekel zeleni suknjič, na OP ZDA je slavil Brooks Koepka, OP Velike Britanije pa je dobil Jordan Spieth. »Priznam, bil sem ljubosumen na Jordana, pri tem nimam česa skrivati,« je o zmagi rojaka in vrstnika Spietha, ki jo je dosegel pred tremi tedni na Otoku, povedal Thomas, zmagovalec zadnjega majorja. Spiethov dosežek mu je vlil še dodaten elan za nova dokazovanja. »Tudi sam sem hotel okusiti slast zmage. Zgolj štirje majorji se zvrstijo v enem letu. Premagati konkurenco na tem prestižnem tekmovanju je zares nekaj posebnega,« je ponosno razglabljal 24-letni zmagovalec prvenstva PGA.

Imel je sedem let, ko si je v svojem domačem kraju Louisville v živo ogledal prvenstvo PGA, na katerem je tedaj slavil legendarni Tiger Woods. Pravi, da so bili tisti dnevi, ko je od blizu sledil Woodsovim zamahom, ključni pri odločitvi, kaj bi rad počel v življenju. Sedemnajst let pozneje je svoj prvenec dosegel prav tam. »Zadnji tekmovalni dan sem čutil, da bom zmagal. Moje dekle bi moralo na letalo, a sem ji rekel, naj prestavi let, saj si nisem želel, da bi zamudilo ta izjemen trenutek, za katerega sem se pripravljal. Pokal sem od samozavesti,« je pripovedoval Američan, ki je na igrišču Quail Hollow slavil z osmimi udarci pod parom.

Spieth, ki je na zadnjem letošnjem turnirju velike četverice lovil veliki slam, je ostal praznih rok na 28. mestu. Če bi mu podvig uspel, bi postal najmlajši golfist v zgodovini s tem dosežkom. Prvenstvo PGA ostaja edini neosvojeni turnir, ki mu manjka do popolne zbirke. »Nikoli nisem meril na to, da bi postal najmlajši s kariernim slamom. Moj cilj je osvojiti vse štiri majorje. Verjamem, da imam pred sabo še veliko priložnosti,« tretji golfist sveta po slabi uvrstitvi na zadnjem letošnjem turnirju velike četverice ni bil razočaran. Poudaril je še, da njegova igra bolj kot prvenstvu PGA ustreza drugim trem majorjem. »Vendar pa sem prepričan, da lahko igramo in zmagamo kjerkoli. Gre za to, da se vse poklopi ob pravem času,« je razmišljal Spieth, sicer zelo zadovoljen s svojimi predstavami.

Povsem drugačni vtisi pa so se po zadnjem letošnjem majorju podili po mislih Severnega Irca Roryja McIlroyja, ki je v preteklosti dvakrat zmagal na prvenstvu PGA (2012 in 2014). V Severno Karolino je pripotoval kot prvi adut, vknjižil pa zgolj 22. mesto. Letošnja sezona je bila zanj, kakor so ocenili strokovnjaki za golf, povsem zapravljena. Ves čas se je soočal z bolečinami, posledicami poškodbe, ki jo je staknil pozimi. »Lahko vihtim palico in kažem solidne rezultate, a po končani igri imam hude krče, leva rama odreveni. Ne vem, kaj bom naredil. Morda me ne boste videli do prihodnjega leta. Ali pa me boste videli že v nekaj tednih. Razplet je odvisen od precej dejavnikov,« je negotovost izrazil McIlroy, nekoč prvi igralec sveta. M. F.