Z velikimi očmi pospremili Janjin ljubljanski trojček

Ekshibicija Triglav The Rock Ljubljana dober trening pred finalom sezone v balvanih. Zmaga Garnbretove, Kruder drugi.

Objavljeno
26. maj 2019 11.57
Posodobljeno
26. maj 2019 11.57
Janja Garnbret je blestela tudi v Ljubljani; s tretjo zaporedno zmago na ekshibicijski tekmi. FOTO: Matej Družnik/Delo
Ambasadorja ekshibicijske tekme Triglav The Rock Ljubljana Janja Garnbret in Jernej Kruder sta se pred finalom sezone za svetovni pokal v balvanskem plezanju ustavila na Kongresnem trgu in s tekmeci poskrbela za lepo reklamo njune panoge. Nihče od njiju ne bi ugovarjal, če bi ljubljanski šov uvrstili v koledar svetovnega pokala.

Garnbretova je na tretji izvedbi ljubljanske ekshibicije tretjič zmagala, Kruder pa je moral premoč priznati ruskemu tekmecu Alekseju Rubcovu.

image
Koroška zvezdnica je izkoristila ekshibicijsko tekmo pred domačimi navijači za dober trening pred finalom sezone za svetovni pokal v balvanih. FOTO: Matej Družnik/Delo


Za Korošico, ki letos kraljuje v tej disciplini, je bil ljubljanski spektakel dober trening. V tej sezoni nepremagljiva v svetovnem pokalu pred domačim občinstvom ni našla rešitve za prvi problem.

»Vedno ne bo šlo zlahka. Po vseh teh tekmah potrebuješ tudi malo premora in morda sem bila zmedena prav zaradi tega. Vedno pravim, da mi je pomembno, da se imam fajn in tudi tokrat sem se imela. Je pa dobrodošlo, če je na tekmi napeto in zanimivo. Hkrati je bil nerešen prvi problem zame tudi dobra šola. Ko se bom kdaj znašla v takem položaju, bom vedela, da se ne smem obremenjevati, ampak uživati naprej,« je razmišljala 20-letna kraljica balvanov, ki bo čez dva tedna na tekmi za svetovni pokal v ZDA prejela premierno lovoriko za balvansko razvrstitev.

image
Obiskovalci so uživali ob opazovanju največjih mojstrov na balvanih. FOTO: Matej Družnik/Delo


Njen reprezentančni kolega Kruder, lanski zmagovalec te discipline v svetovnem pokalu, je na Triglav The Rock Ljubljana ponovil uvrstitev s prejšnje izvedbe. "Ničesar si ne očitam, vesel sem drugega mesta," je dejal 28-letnik iz Škofje vasi pri Celju, ki že pogleduje k sezoni v težavnostnem plezanju, ki se bo začela prvi konec tedna v juliju.
 

Janja in Domen v gradnjo centra


Marsikoga so plohe v sobotnem popoldnevu odvrnile od prihoda na večerni finale, ki je bil na koncu vendarle suh, a kljub muhastemu vremenu se je pod plezalno steno na Kongresnem trgu zbralo lepo število obiskovalcev. Poseben draž je tekma imela tudi zaradi krasne kulise z ljubljanskim gradom v ozadju.

image
Garnbretova je dejala, da se je nekaj tudi naučila (ni rešila prvega problema) in opozorila, da kljub nepremagljivosti v svetovnem pokalu vedno ne bo šlo zlahka. FOTO: Matej Družnik/Delo


"Zelo lepo je tekmovati pred domačim občinstvom, rada slišim njihovo navijanje," je povedala Garnbretova in poudarila, da je ljubljanski dogodek zelo pomemben za promocijo športnega plezanja. "Zdi se mi, da se vse več ljudi ukvarja s tem športom in to me zelo veseli," je dejala zvezdnica, ki uresničuje še enega od svojih ciljev, povezanih s strastjo do panoge, ki se ji je zapisala. S fantom Domnom Škoficem sta tik pred začetkom gradnje njunega plezalnega centra na Gorenjskem, v katerem bo mogoče vaditi vse tri discipline – balvansko, težavnostno in hitrostno plezanje.

Garnbretovi in Rubcovu po 5000 evrov


Za zmagovalko ljubljanske ekshibicije Janjo Garnbret sta se v povsem slovenskem finalu zvrstili Vita Lukan in Katja Kadić. V moški konkurenci pa se je za zmagovalcem Aleksejem Rubcovom in drugouvrščenim Jernejem Krudrom uvrstil Anže Peharc. Pet tisoč evrov je za zmago prejela Garnbretova, Kruder pa tri tisoč za drugo mesto.
 


Kot kaže se za prihodnost športnega plezanja ni bati. Kar so na ljubljanski ekshibiciji nakazali tudi najmlajši, ki so z velikimi očmi opazovali Janjo in Jerneja, po koncu pa ju zasuli z beležkami za podpise in željami po fotografiranju. "Upam, da nam bo velik plezalni dogodek uspevalo izvajati tudi v prihodnjih letih," se nadeja Kruder.

image
Jernej Kruder je v Ljubljani ponovil lansko drugo mesto. Navdušil  je z atraktivnim reševanjem drugega problema. FOTO: Matej Družnik/Delo


Prireditelji so razmišljali tudi o tem, da bi tekmo prenesli v svetovni pokal, a potrebnih bi bilo nekaj sprememb, večja stena in drugačna postavitev na prizorišču, ter višji denarni vložek, saj bi morali določen znesek prispevati v blagajno mednarodne zveze.