Za Dejana Vinčića letošnje srebro žal tudi tako sije

Evropsko prvenstvo v odbojki: Slovenski odbojkarji razočarani zaradi izgube zlata, toda na EP 2019 so opravili vražje dober posel

Objavljeno
29. september 2019 23.59
Posodobljeno
30. september 2019 15.01
Evropski prvaki so postali – slovenski navijači, napolnili so tudi pariško dvorano. FOTO: CEV
Marko Uršič
Marko Uršič
Slovenski odbojkarji so izgubili finalno tekmo evropskega prvenstva v Parizu, a srebrno odličje ima za vse, ki so spremljali pot fantov Alberta Giulianija v evropski vrh, poseben lesk.

Zato, da so v tekmi za zlato pokazali tako medlo igro, ne bi smeli iskati razlogov ali izgovorov v tem, da niso igrali v Stožicah in da jim prinašalec sreče, koder Slash, ni zalajal za bojni klic. »Vsa čast navijačem, v zelo velikem številu so prišli. To, da nismo igrali doma, ni razlog za poraz. Nismo odigrali dobre tekme in tega se zavedamo. Doma so nas navijači dvigovali, tudi tokrat so nas, dvorana je bila naša, na žalost pa nismo izkoristili svojih priložnosti. Razočaranje je veliko. Vsa Slovenija je ponosna na kolajno, toda napadali smo vrh. Leta 2015 je srebro sijalo kot zlato, tole žal sije kot srebro. Po prvem nizu, ko smo odigrali odlično, smo razpadli, dovolili smo jim, da so prevzeli vodenje igre in nas premagali. Nismo zaključevali žog, ko smo imeli idealen sprejem, potem so se sprostili na servisih, dobili naslednje tri nize.

image
Selektor Alberto Giuliani je bil vesel le po prvem nizu. FOTO: CEV


image
Slovenci so premalokrat takole ustavljali Srbe. FOTO: CEV


Nekaj upanja je še bilo, a spet napaka, dve preveč in na žalost izgubljena tekma,« se je dejstva, da sami niso bili na ravni, zavedal podajalec Dejan Vinčić. »Seveda smo razočarani, a dejstvo je, da so Srbi igrali bolje od nas. Kaznovali so vse naše napake in tudi, ko smo imeli dober sprejem, so zaigrali dobro v bloku in nam pobegnili. Ko zaostajaš, je seveda težko. Vseeno smo zelo ponosni na srebro. Treba je gledati tudi s pozitivne strani, da smo veliko naredili za priljubljenost odbojke. Da nas je toliko ljudi prišlo gledati in podpirati v Pariz ... Bili smo absolutno pozitivno presenečenje. Tokrat smo po prvem nizu morda ostali brez energije, potem pa je tisto v naši igri, ko moramo biti stalni v 'sideoutu'. To nam ni uspelo, odcepili so se za nekaj točk in potem so lažje igrali proti nam. To je bila tokrat največja razlika,« je navrgel kapetan Tine Urnaut.

image
Odbojkarska reprezentanca je prišla do fnala prvič po letu 2015. FOTO: CEV


Tudi srebro veliko pomeni


»Žal nam ni uspelo želeno. Pustili smo, da nas Srbija nadigra in osvoji evropsko prvenstvo. Težko je oceniti, zakaj ni šlo. Morda je zmanjkalo energije, težko rečem karkoli. Srbija je imela zelo dobro blok obrambo in zaključevala 'breake', potem je začela verjeti po izgubljenem prvem nizu in prišla do zmage. Slovenija je ponosna na to srebrno medaljo. To, kar smo pokazali v Stožicah, je bilo res fantastično. Zahvaljujem se vsakemu navijaču, ki je dal za nas glas in srce,« je pohvalil rojake Klemen Čebulj.

image
Prvi mož OZS Metod Ropret med podeljevanjem kolajn. FOTO: CEV


»Srbi so ekipno igrali bolje od prvega niza naprej, sami smo jim to dovolili. Ni bilo nekega zloma, začeli so igrati svojo igro, sami pa se v našo nismo vrnili, da bi jim lahko zagrozili. Zdaj iskati razloge za poraz je nepomembno, enkrat ti gre, drugič ne. Konec koncev: kolajna je tukaj. Ni razočaranje, kolajna je, odigrali smo tri fantastične tekme in zrušili svetovnega in evropskega prvaka. Moramo se zavedati, kakšno pot smo imeli,« je zanimivo ocenil Alen Pajenk. »Žal se ni izšlo. A s tem srebrom smo naredili nekaj krasnega za odbojko. Rad bi se zahvalil vsem navijačem, ki so nas spodbujali na vseh tekmah. Tokrat se nam ni uspelo izvleči, čestitke Srbiji, ker je igrala bolje. Žal mi je samo za vse navijače, ki so prišli sem in so nam pomagali.«

image
Slovenci so s cmoki v grlu sprejeli srebrne kolajne. FOTO: CEV


»Čeprav smo izgubili finale, za nas kot majhno državo tudi srebro veliko pomeni. Želeli smo zmagati, tako kot smo si želeli pred štirimi meseci, ko smo prišli skupaj na akcijo. Škoda, ker nam ni uspelo, imeli smo en dober niz, a ni šlo,« je še ocenil Mitja Gasparini.