Za konec izjemne Hamiltonove sezone še slavje v Yas Marini

Lewis Hamilton je v Abu Dabiju z 11. zmago izenačil svojo rekordno sezono 2014 in potrdil peti naslov svetovnega prvaka.
Fotografija: Lewis Hamilton bo po petem naslovu najprej užival, potem pa se lotil novih izzivov.
Odpri galerijo
Lewis Hamilton bo po petem naslovu najprej užival, potem pa se lotil novih izzivov.

Abu Dabi – Vprašanje o naslovu svetovnega prvaka v formuli ena je Lewis Hamilton rešil že na 20. dirki sezone v Mehiki, na zadnjih dveh je lahko le še užival. Še petič v karieri je osvojil lovoriko in slavil tudi na zadnji tekmovalni dan leta, s čimer je ponovil svoj dosežek iz prav tako šampionske sezone 2014. Valtteri Bottas ni izkoristil darila Kimija Räikkönena, Fernando Alonso pa je pomahal v slovo.

Dirkališče Yas Marina je bilo prizorišče zadnjega letošnjega obračuna dirkačev v formuli ena, ki se je začel s pravo dramo. V prvem krogu sta trčila Romain Grosejan in Nico Hülkenberg, njegov dirkalnik se je obrnil na glavo in Nemec je obvisel v kokpitu. »Tukaj visim kot krava, me lahko nekdo reši? Dirkalnik gori!,« je Hülkenberg vpil po radijski zvezi, na srečo pa se je incident končal brez resnejših poškodb.



Dosti bolje ni šlo niti Räikkönenu, s pokvarjenim dirkalnikom je VN Abu Dabija končal že v sedmem krogu, Hamilton pa je varnostni avto na stezi izkoristil za zgodnji postanek v boksih. »Taktika je bila rahlo tvegana, a se je izkazala za pravilno, moral pa sem zelo paziti na pnevmatike,« je postanek komentiral Hamilton. Še enkrat več je dokazal, da je najboljši dirkač v karavani in na koncu enajstič v sezoni prvi prečkal ciljno črto.
 

O izzivih po slavju


»Bilo je zelo dobro leto za nas, dirkalnik je bil iz dirke v dirko boljši in tudi jaz sem se marsikaj novega naučil. Vsakič sproti je težko zmagati, čeprav morda ne izgleda tako, zato je pet naslovov svetovnega prvaka res nekaj posebnega. Nisem še razmišljal o prihodnji sezoni in izzivih, najprej bom užival v teh trenutkih,« je novinarjem povedal novopečeni svetovni prvak. Njegov ekipni kolega Valtteri Bottas je imel izvrstno priložnost, da izkoristi težave Räikkönena in ga prehiti na tretjem mestu, a višje od petega mesta ni mogel in ostal je za rojakom: »Skozi vse leto je bilo res težko, tudi tokrat, ne vem, kaj je šlo narobe, a si najprej želim predvsem miru.«

...
...


Tega bo imel v prihodnje zagotovo več Fernando Alonso, ki je svojo zadnjo dirko v formuli ena končal tik za dobitniki točk na 11. mestu. Alonso se od formule poslavlja z dvema naslovoma svetovnega prvaka in 1899 točkami na računu, teh bi bilo še precej več, če se ne bi večino kariere s tekmeci meril v nekonkurenčnih dirkalnikih. »Zaenkrat sem se formule naveličal, zato ne morem reči, če se bom še kdaj vrnil. Morda mi bo manjkal adrenalin in bom nazaj že leta 2020, zdaj pa potrebujem nekaj drugega,« je črto pod 17 let dolgo obdobje v formuli ena potegnil španski dirkač. Poklonila sta se mu tudi Hamilton in Sebastian Vettel, ki sta ga kot častna straža pospremila na zadnji poti v bokse ter tako sklenila sezono 2018 v formuli ena.

Komentarji: