Žagar želi dirkati še deset let, ne zgolj teden dni (VIDEO)

VN Slovenije v Krškem, ki se bo začela danes ob 19. uri, bo minila brez udeležbe poškodovanega vodilnega domačega asa.
Fotografija: Letos takšnega prizora, dirkanja Mateja Žagarja na VN Slovenije v Krškem, žal ne bo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Letos takšnega prizora, dirkanja Mateja Žagarja na VN Slovenije v Krškem, žal ne bo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Krško – Tri dni pred vrhuncem sezone v motošportu na slovenskih tleh, VN Slovenije v spidveju na štadionu Matije Gubca v Krškem, so prireditelji iz AMD Krško nemočno sprejeli informacijo, ki so si jo od vseh želeli najmanj – da bo namreč današnji (z začetkom ob 19. uri) domač spektakel zaradi nedavne poškodbe prisiljen izpustiti Matej Žagar.

Dirka brez serijskega (17-kratnega) državnega prvaka bo seveda osiromašena, njenega poteka pa odsotnost zvezdnika AMTK Ljubljana ne bo spremenila. Gledalci bodo imeli še vedno priložnost spremljati boje na nož vseh drugih, ki v svetovnem spidveju kaj veljajo, Britanec Tai Woffinden pa bo skušal storiti še korak naprej proti osvojitvi šampionske lovorike, že tretje v karieri. Uroka Krškega, enako kot Žagar, še ni presekal, na tem prizorišču doslej še ni zmagal, bil pa je dvakrat drugi. Na zadnjih treh letošnjih dirkah za SP mu lahko načrte prekriža zgolj huda smola, saj ima pred prvim izzivalcem, Poljakom Bartoszem Zmarzlikom, kar 16 točk naskoka.

No, smola je minuli konec tedna na dirki poljske extralige, v kateri brani barve Czestochowe, spremljala 35-letnega Črnovaščana, ki je v tednih pred slovensko dirko stopnjeval formo in se v Målilli z 2. mestom tudi prvič v sezoni zavihtel na stopničke. Žagar se je v ligaškem dvoboju z Gorzowom pri poskusu prehitevanja tekmeca pred seboj s prednjim kolesom dotaknil njegovega zadnjega, z motorja ga je grdo izstrelilo v zaščitno ogrado, nanj je nato priletel še motor. Zaradi pretresa možganov je ostal na Poljskem na dodatnih pregledih, v sredo pa prek družbenega omrežja sporočil, da je moral sprejeti nehvaležno odločitev, toda edino možno.


Težave z očmi in migrenski glavoboli


»To je bila ena najzahtevnejših potez, ki sem jih potegnil v karieri, toda zaradi težav z očmi in migrenskih glavobolov, ki so zame že kar stalnica pri padcih s pretresom možganov, ne smem tvegati. Tudi zdravnik mi je predpisal strogo mirovanje in počitek v temi. Morda bi lahko šel na motor že teden dni po padcu, a bi bilo tveganje preveliko. Dirkati želim še 10 let in ne le naslednjih sedem dni,« je zmajeval z glavo razočarani Žagar, ki mu bo poškodba močno otežila pot med najboljših osem voznikov sezone, ki si zagotovijo neposredno vstopnico za elito tudi za prihodnje leto. Ta čas za 8. mestom zaostaja štiri točke.

Edini slovenski predstavnik bo tako član domačega kluba Matic Ivačič, ki letos sodeluje z najuspešnejšim slovenskim spidvejistom, ki mu pomaga z izkušnjami in nasveti. »Na krstni nastop med elito sem se skušal kar najbolje pripraviti z novim motorjem, pa tudi z Matejevimi nasveti, zato upam, da bom znal pred domačim avditorijem opozoriti nase in največjim asom odščipniti nekaj točk. Pomagale mi bodo izkušnje iz 2. poljske lige, v kateri se merim z vozniki, ki mi pomagajo postajati vse boljši in zrelejši dirkač,« dodaja Ivačič, ki je v ponedeljek dopolnil četrt stoletja.

Kot pojasnjuje prvi mož dirke Gregor Žigante, so šle vstopnice za dirko v predprodaji še bolj za med kot prejšnja leta, da pa se množičnega navala na dan dirke ne da preprečiti. Tudi Žagarjeva odsotnost bržkone ne bo pretirano vplivala na obisk, saj bo na tribunah ponovno tudi ogromno tujih navijačev na čelu s Poljaki.
 

Komentarji: