Tudi pred Eifflovim stolpom že donela Zdravljica

Danes v Parizu finale odbojkarskega EP med Slovenijo in Srbijo

Objavljeno
29. september 2019 09.23
Posodobljeno
29. september 2019 14.43
Jan Kozamernik in Tine Urnaut upata na poseg po najvišjem. FOTO: Mavric Pivk
Marko Uršič
Marko Uršič
Slovenska odbojkarska reprezentanca bo danes popoldne v velikem finalu evropskega prvenstva skušala doseči največji uspeh v zgodovini. Slovenci so s finalom in najmanj srebrno medaljo že ponovili dosežek iz leta 2015, ob 17.30 pa bodo v tekmi s Srbijo lovili prvo zlato medaljo na velikih tekmovanjih.Pozno popoldne bo verjetno večina Slovencev pred televizijskimi zasloni, kar precej pa tudi v Parizu. V dvorani Bercy namreč slovenski odbojkarji upajo na glasno podporo rojakov, ki bodo sicer težko pričarali nepozabno vzdušje iz Stožic, bodo pa lahko spet šesti, sedmi ali deseti igralec svoje ekipe.

image
FOTO: Uroš Hočevar

 

Ob 17.30 bo šlo zares


Po najbolj optimističnih ocenah bo v Parizu v živo tekmo spremljalo 5000 Slovencev. Slovenski odbojkarji v Parizu, kjer jih zjutraj pred tekmo čakal zadnji trening, ob 17.30 pa bo šlo zares, ne razmišljajo o drugem srebru po letu 2015. V en glas poudarjajo, da jih zanima samo zlato, pot do njega pa pelje prek Srbije, ki na tem EP še nima poraza, v polfinalu pa je izločila favorizirano Francijo po pravi srhljivki s 3:2.

A tudi Slovenija ima na letošnjem tekmovanju v rokah že velik dosežek, pravzaprav kar dva. Slovenci so namreč enega za drugim izločili evropske in svetovne prvake Ruse in Poljake. Kako veliko delo so opravili v četrtek v Ljubljani, pa kaže tudi razplet tekme za tretje mesto, ko so Poljaki v soboto s 3:0 ugnali Francoze.

image
V finalu bo treba zablokirati Srbe. FOTO: Uroš Hočevar


V Ljubljani prenos finala na Kongresnem trgu

Slovenski odbojkarji neposredno po finalu odhajajo na pariško letališče, saj imajo čartersko letalo že ob 23.30 uri. Prenos finalne tekme za navijače doma oziroma v Ljubljani bo na velikem platnu na Kongresnem trgu, kjer bo nato v ponedeljek ob 17. uri tudi sprejem naših junaških odbojkarjev.

 

Status favorita


image
Slovenski navijači v Parizu. FOTO: Roman Zatler
O statusu favorita na finalni tekmi je težko govoriti, morda pa so vendarle v rahli prednosti Srbi, ker jih vodi nekdanji slovenski selektor Slobodan Kovač, boljši pa so bili tudi na nedavnih prijateljskih tekmah. A Slovenci pravijo, da zgodovina v takšnih primerih ne šteje in da se bo danes popoldne vse začelo z ničle. O tem, kako potekajo zadnje ure pred finalom, je po treningu misli naprej strnil Klemen Čebulj.

»Odštevamo že od prvega dne, ko smo se zbrali na pripravah v Kranjski Gori. To evropsko prvenstvo je bilo najvišji cilj, vmes smo imeli še olimpijske kvalifikacije, sedaj pa smo se tako osredotočili na evropsko prvenstvo, da nam načrtov nič več ne more pokvariti. Odštevanje bo nestrpno, ampak mislim, da je to tista prava nestrpnost, ki jo s polno mero osredotočenosti vsi pričakujemo,« je dejal Čebulj.

Finalni tekmec bo Srbija, morda malo presenetljivo, a po razpletu v petkovem polfinalu povsem zasluženo. V igri nihanj so na koncu Srbi domačine v petem nizu povsem nadigrali in poskrbeli, da je bilo razpoloženje v sicer precej temačni dvorani še bolj turobno. Francozi se bodo v boj za tolažilno nagrado podali danes zvečer, Slovenci pa se bolj kot s tem, kdo bo njihov tekmec, ukvarjajo s sabo.

»Lotiti se jih moramo zbrano, pritiskati na servisu in igrati naš sistem. Tako kot smo igrali z Bolgarijo, Rusijo, Poljsko ... Če bomo igrali tako, bomo imeli okrog vratu zlato medaljo,« o taktiki pred Srbijo pravi Čebulj.

»Če bo v dvorani res toliko navijačev in če bodo skušali narediti podobno vzdušje kot v Stožicah, če bodo zelo zelo glasni, nam lahko dajo dodatno spodbudo,« je o navijaški podpori dejal Čebulj.

Tudi pred Eifflovim stolpom že donela Zdravljica

Slovenski navijači so večinoma že v soboto prispeli v Pariz, kjer bodo danes ob 17.30 slovenski odbojkarji zaigrali za zmago v finalu evropskega prvenstva proti Srbiji.  Navijači so se zbrali pred najznamenitejšo ikono Pariza, Eifflovim stolpom, in a capella na vsa grla zapeli Zdravljico, ki je odmevala po Champs de Mars.
 


image
FOTO:Uroš Hočevar

 

Kovač močan adut


Na tekmi s Srbijo bo morda močan adut tekmecev tudi njihov trener. Pred mesecem dni je namreč Nikolo Grbića zamenjal Slobodan Kovač, nekdanji slovenski selektor, ki seveda dobro pozna slovenske odbojkarje.

»Dvorana je super, lepa, meni je všeč ta temna barva. Ni tako kot v Stožicah, bodo pa naši navijači, ki bodo prišli, naredili ekstra vzdušje. Občutek z žogo je dober, po tem treningu se dobro počutimo in smo pripravljeni. Navijači, vi samo na polno navijajte, mi pa bomo zmagali,« pa k čim boljši navijaški podpori tudi v Franciji poziva Jan Kozamernik.

»Srbov ne gledam nič drugače kot ostale tekme. Svetovne prvake, evropske prvake smo vzeli kot sebi enake oziroma da smo boljši. Tu ne gledamo nič drugače, mislim, da smo v tem trenutku boljši in tehtnica se bo prevesila v našo stran. Tekma ne bo lahka, nenazadnje gre za finale, a dali bomo vse od sebe in mislim, da bomo zmagali,« je optimist Jan Kozamernik.