Zaveda se, da na silo ne gre

Evropsko prvenstvo bo za Boštjana Mačka prvo veliko tekmovanje po poškodbi.
Fotografija: Boštjana Mačka, ki je tekmoval na dveh OI (v Londonu 2012 je bil sedmi, v Riu 22.), čaka EP v Avstriji. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Boštjana Mačka, ki je tekmoval na dveh OI (v Londonu 2012 je bil sedmi, v Riu 22.), čaka EP v Avstriji. FOTO: Mavric Pivk

Ljubljana – Strelci s puško šibrenico se bodo od jutri preizkušali na prvem vrhuncu sezone – evropskem prvenstvu v Avstriji. To bo prvo veliko tekmovanje za najboljšega slovenskega strelca v trapu Boštjana Mačka po hudi poškodbi kolena, ki jo je staknil januarja lani, ko si je pri padcu strgal križno vez, uničil oba meniskusa in hrustanec, počilo mu je tudi kolensko dno.

Poldrugo leto je minilo, odkar so Mačku, ki vseskozi usklajuje redno službo (s tovornjakom razvaža kruh in moko) in športno kariero, operirali koleno. »S fizioterapijo v Čatežu sem bil zadovoljen. Zelo sem si želel streljati, hotel sem se čim prej vrniti na raven, na kateri sem bil pred poškodbo. Volje je bilo veliko, a morda sem delal prehitre korake. Ko hočeš nekaj na silo, narediš veliko napak. Sinu pogosto dopovedujem, da z glavo skozi zid ne gre, pa potem prav to počnem sam. Treba bo biti bolj potrpežljiv,« se zaveda Maček, ki se tri desetletja kali v strelstvu.
 

V bolečinski krizi


Med tekmece se je po dolgi bolniški odsotnosti vrnil spomladi na tekmah za svetovni pokal in nanizal spodbudne rezultate. V Koreji je bil 21., na Malti deseti, v ZDA dvanajsti. »Dvakrat sem se zelo približal finalu, ampak v športu ni nič zagotovljenega, treba si je vse izboriti,« je opozoril Prekmurec, ki je bil v ZDA z močmi povsem na koncu. V zadnjem času je namreč padel v bolečinsko krizo. A na fizioterapije se bo spet najverjetneje odpravil šele po svetovnem prvenstvu v Južni Koreji.

Poleg Boštjana bosta na EP nastopila še dva Mačka. Edina slovenska predstavnica v članski kategoriji bo njegova sestra Jasmina, med mladinci bo tekmoval njegov sin Rene. »Lani sem bil zaradi poškodbe opazovalec, lahko sem se jima bolj posvetil pri treningih. Sicer pa vseskozi vsi trije vadimo skupaj,« se je spomnil dolgega premora.
 

Cilj je finale


V članski vrsti se bosta na EP v Leobersdorfu dokazovala še Denis Vatovec in Matjaž Lepen. Cilj v Avstriji bo preboj v finale, pravi vodja reprezentance Nikolaj Mejaš, ki bo po končanem tekmovanju imenoval potnike za drugi vrhunec sezone, SP ob koncu poletja v Južni Koreji, kjer bodo na voljo prve kvote za olimpijske igre v Tokiu 2020.

»Mačkov najboljši rezultat na letošnjih tekmah za svetovni pokal, na katerih je konkurenca močnejša kot bo na EP, je bilo 10. mesto. Denis je bil blizu finala na sredozemskih igrah, zmanjkal mu je en zadetek do finala, Matjaž pa je bil lani naš najuspešnejši na SP. Ekipa je znotraj evropskega merila konkurenčna. Ekipno si želimo med pet najboljših, kar nam prinaša mednarodni razred,« je pričakovanja strnil Mejaš.
 

Jasmina bo branila srebro


Zadnji tekmovalni dan za njegovo vrsto bo nedelja, ko se bosta v konkurenci mešanih parov merila Vatovec in Mačkova. Prekmurska strelka in Tomaž Blazinšek sta se lani ovenčala z naslovom evropskih podprvakov v tej novi olimpijski disciplini, ki je nadomestila ukinjeni dvojni trap. »Letos je Jasmina na tekmi za svetovni pokal v Koreji odlično streljala (bila je enajsta, op. a.), potem pa je forma zanihala,« je Mejaš opozoril, da ne ve natančno, kaj lahko pričakuje od Mačkove. Lani sta z Blazinškom v Bakuju prijetno presenetila.

Komentarji: