Žbogar na generalki za Rio z rezultatom nezadovoljen, z zbranimi občutki pač

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je predolimpijsko regato v Riu de Janeiru sklenil na 13. mestu.

Objavljeno
25. avgust 2015 15.33
bsa/Žbogar
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Izola - Trofejni slovenski jadralec Vasilij Žbogar je predolimpijsko regato v Riu de Janeiru sklenil na trinajstem mestu v razredu finn in bil bolj kot z rezultatom zadovoljen s pridobljenimi informacijami o bodočem olimpijskem prizorišču.

»Z rezultatom zanesljivo nisem zadovoljen, sploh po dobrem začetku so apetiti narasli. A s staro opremo, s katero sploh še nisem jadral, in po poškodbi ter precejšnji izgubi treningov kakšnega vidnejšega rezultata niti nisem pričakoval,« je za STA povedal Izolan, ki je zbral ogromno koristnih informacij za precej pomembnejšo tekmo prihodnje leto.

»Bistvo te regate je bilo spoznavanje regatnih polj in preverjanje logistike. Med polji so velike razlike, v zalivu je močan tok in skoraj nič vala, na odprtem pa je toka veliko manj in zelo visok val. Ta razlika je zelo pomembna, ker je jadrnico treba prilagoditi posebej za razmere v zalivu in zunaj,« je dodal 39-letni Primorec.

Ta je potrdil, da je največja težava organizatorjev precejšnja onesnaženost morja: »V zalivu je voda res precej onesnažena in treba je biti zelo pazljiv. Organizatorji se bodo morali kar precej potruditi, da bodo zmanjšali onesnaženost. Na odprtem pa ni tako grozno.«

Generalka pred olimpijskimi igrami pa za Žbogarja ni bila edina. Na regatna polja v Rio se bo še vračal, saj meni, da v tamkajšnjih zahtevnih razmerah potrebuje čim več treningov. »Program treningov smo okvirno pripravili, računamo, da bo treba na olimpijskem prizorišču opraviti od 40 do 60 dni. Pomembno je, da mi razmere tu ustrezajo, bomo pa naredili vse, da bom čez slabo leto vrhunsko pripravljen in da bo pripravljena tudi oprema,« je zaključil izkušeni slovenski jadralec.

Še prej ga čaka svetovno prvenstvo, ki bo novembra na Novi Zelandiji.