Učimura želi ustvariti lepoto, kot je ne more nihče drug

Japonski telovadec Kohei Učimura zaznamoval tudi svetovno prvenstvo v Glasgowu.

Objavljeno
02. november 2015 20.37
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Glasgow – Japonska je v moškem delu svetovnega gimnastičnega prvenstva zanesljivo opravila z veliko tekmico Kitajsko, največ zaslug za to pa ima seveda Kohei Učimura. Potem ko je bil gonilna sila prvega ekipnega uspeha po letu 1978, je šestič zapored na SP zmagal v mnogoboju, tekmovanje v Glasgowu pa končal z zlatom na drogu.

Po zadnjih velikih gimnastičnih tekmovanjih se vedno sprožijo razprave, ali je Učimura najboljši telovadec v zgodovini, a jasno je, da so posamezna obdobja težko primerljiva, še bolj pa je na dlani, da je Japonec ta čas v povsem svojem razredu. Nedotakljiv je že od SP v Londonu 2009, veliko o njegovi prevladi povedo vzdevki, ki so se prilepili nanj: gimnastični Bolt, kralj Kohei, superman, pošast, stroj … Londonu sta pač sledila Rotterdam 2010, kjer je ubranil naslov v kraljevski disciplini, pa Tokio 2011, kjer je užival v zmagoslavju na domačih tleh, prevlado je potrdil tudi na olimpijskih igrah v Londonu, SP v Antwerpnu 2013, Nanningu 2014 in Glasgowu 2015, kjer je prvič na enem tekmovanju osvojil tri zlate kolajne, so se skorajda zdeli že rutina … Njegovih šest zaporednih mnogobojskih naslovov je seveda nekaj še nevidenega v gimnastičnem svetu, ob tem pa ima še tri zlate kolajne s SP na posameznih orodjih (parter, bradlja, drog) ter že omenjeno ekipno, ki je bila po skoraj štiridesetletni suši nekaj prav posebnega. Zbirko dopolnjuje pet srebrnih odličij in štiri bronasta s SP ter še štiri srebrna z OI. Zares izjemna kariera, pri čemer Japonec šteje šele 26 let.

»Sam zase ne mislim, da sem najboljši v zgodovini, ne glede na to, da sem na svetovnih prvenstvih osvojil veliko kolajn. V preteklosti smo videli veliko izjemnih telovadcev, zato ne bi rekel, da sem št. 1,« ostaja skromen Učimura, čigar ambicije so ujeti po njegovem najboljšega vseh časov Vitalija Ščerba, edinega telovadca (moškega), ki je osvojil naslove prvaka v vseh osmih disciplinah, skupno 12, na olimpijskih igrah v Barceloni pa se je okitil s šestimi zlatimi kolajnami, kar je najboljša gimnastična predstava v zgodovini OI. Rio je seveda naslednji veliki cilj za malega moža velikih dosežkov, posebej z vidika ubranitve naslova v mnogoboju ter nadgradnje ekipnega srebra iz Londona (tudi zaradi njegove napake na konju z ročaji so Japonce prehiteli Kitajci). A za Učimuro, ki je imel v sezonah 2011 in 2012 ob uspehih vedno v mislih ljudi, ki jih je prizadel katastrofalni potres v Fukušimi, je pred dvema letoma prišel nov izziv. Namreč OI 2020 v domačem Tokiu, ki bodo podaljšale njegovo kariero in bržčas poskrbele za njegove nove rekorde.

»Ko je bil Tokio izbran, sem takoj pomisli, da je to usoda. Ko bom tik pred upokojitvijo, bodo igre doma, kar bo izjemna motivacija. Na OI v Londonu ekipe nisem popeljal do zlata, zato ne morem biti ponosen nase, leta 2020 bomo vsekakor morali osvojiti moštveni naslov,« načrtuje Učimura, čigar navdih prihaja iz stripa Ganba! Fly High, v katerem glavni junak sanja o nastopu na OI. Te sanje je sam že uresničil, pred sabo pa ima nove. »Želim ustvariti takšno lepoto, kot je ne more nihče drug. Želim, da ljudje opazijo, da je v mojih predstavah nekaj drugačnega, posebnega,« pravi telovadec, čigar dan ne mine brez treninga, saj se brez njega ne počuti dobro, kot pravi, pa te vadba nikdar ne izda. Njegovi številni uspehi to vsekakor dokazujejo.