Mihael Žgank srebrn v Budimpešti

Judoist Mihael Žgank je v finalu svetovnega prvenstva do 90 kilogramov izgubil proti Srbu Majdovu in osvojil srebro.

Objavljeno
01. september 2017 19.16
GAMES-EUR-2015-JUDO
N. Gr.
N. Gr.

Budimpešta - Mihael Žgank je že z uvrstitvijo v finale presenetil konkurenco in si pred zadnjim bojem zagotovil najmanj srebro, tudi v finalu pa je bil blizu zmagi nad Majdovim in naslovu svetovnega prvaka. V rednem delu borbe je le Žgank dobil kazen, zato je šla borba v zlato točko, kjer je Žgank z agresivnimi napadi najprej izenačil izid, a je nato naredil napako pri napadu in izstopil iz borilnega polja, Majdov pa se je veselil zlate medalje.

Srebro je za Žganka velik uspeh, a nekaj grenkega priokusa ostaja, saj je bil v finalu vsaj enakovreden tekmec, v ključnih trenutkih pa mu je popustila zbranost. Kljub temu je premikal mejnike slovenskega juda, saj je osvojil prvo moško kolajno na svetovnih prvenstvih. 

»Nekateri pravijo, da moraš rezultat prespati, a jaz že zdaj čutim, da sem medalist in občutek je fenomenalen. Res je, da sem se na to tekmo res pripravil. Pričakoval sem težak dan, saj sem bil po evropskem prvenstvu v Varšavi zelo razočaran. Rekel sem si, da bom vse vložil v to SP in na koncu se je izplačalo,« je neposredno po dvoboju povedal novi slovenski športni junak.

Že v polfinalu je o potniku v veliki finale odločal podaljšek, po 2:46 minute pa je bil vendarle boljši Žgank, ki je premagal še enega Srba Aleksandra Kukolja. Že v rednem delu bi lahko zmagal, bil je blizu vazariju, a bi lahko tudi izgubil, saj je bil Kukolj tik pred tem, a naredi vzvod in zaključi dvoboj. V nadaljevanju so Srbu pošle moči in Žgank je zasluženo slavil. 

Slovenski tekmovalec je v metropoli ob Donavi najprej ugnal Estonca Kena Kristofferja Kaljulaida. Naslednji nasprotnik 23-letnega Žganka je bil Gruzijec Beka Gviniašvili, nato je padel še drugi tretjeuvrščeni z EP v Varšavi Rus Husen Halmurzajev.

Na poti do polfinala je v četrtfinalu stal še branilec naslova in bronasti z zadnjih olimpijskih, Korejec Donghan Gwak. Tudi ta je bil v borbi z Žgankom v podrejenem položaju in v zadnji minuti je Žgank dosegel še en vazari za polfinale ter si na stežaj odprl vrata do prve slovenske moške medalje na svetovnih prvenstvih v judu.