Živa tudi v Debevčevi družbi po olimpijsko kvoto

Dvoršakova jutri na svetovnem pokalu v Münchnu z malokalibrsko puško v trojnem položaju.
Fotografija: Letošnji cilj Žive Dvoršak je olimpijska vozovnica za Tokio 2020.
FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Letošnji cilj Žive Dvoršak je olimpijska vozovnica za Tokio 2020. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Trinajst slovenskih strelcev se na Bavarskem dokazuje na tretji letošnji tekmi za svetovni pokal. Glavni cilj sezone je olimpijska kvota, ta teden jih delijo v Münchnu. Priložnosti za vozovnico za Tokio 2020 bo do konca leta še dovolj, tekmovalci jih bodo lovili še na evropskih igrah v Minsku, svetovnem pokalu v Riu in evropskem prvenstvu z malokalibrskim orožjem v Bologni.

Slovenska strelska reprezentanca se lahko pohvali s tem, da ima v svojih vrstah osemkratnega olimpijca Rajmonda Debevca. Svoje premierne igre je okusil leta 1984 v Los Angelesu, zadnje v Londonu 2012. Z leti se uspešno sooča tudi s spremembami, ki mu pogosto otežijo kakšen strel, želja za deveto olimpijsko vozovnico je močna. Lastnik treh olimpijskih kolajn (ena je zlata in dve bronasti) se zaveda, da bo pot do nje zahtevna, a ne bo kar tako vrgel puške v koruzo.

Rajmond Debevec lovi svoje devete olimpijske igre. FOTO: Igor Zaplatil
Rajmond Debevec lovi svoje devete olimpijske igre. FOTO: Igor Zaplatil


Letos je v svetovni konkurenci od slovenskih reprezentantov daleč najbolj prepričljiva Živa Dvoršak, ki meri na svoje tretje OI. Z malokalibrsko puško je Ljubljančanka letos pokazala, da sodi v širši krog najboljših v trojnem položaju, na svetovnem pokalu v Indiji je bila peta, na Kitajskem enajsta. »Tudi rezultati s treningov so na enaki ravni, pa tudi boljši, stanovitni so in ni razloga za skrb. Na koncu pa potrebuješ še kanček športne sreče,« je o poti do olimpijske kvote razmišljala Dvoršakova. Z njo se sicer ne obremenjuje, zaveda pa se, da bo priložnosti z vsako odstreljano tekmo manj: »Ampak to zdaj ne pomeni, da bom drugače pristopala preizkušnjam, ali šla s strahom nanje.«
 

Pride tudi dan, ko se zdi, da je vsega konec


Strinja se s svojo trenerko Polono Sladič, da je treba potrpežljivo čakati na priložnost in jo, ko se ponudi, izkoristiti. »Pride tudi kakšen dan, ko slabo ustreliš in se ti zdi, da je vsega konec. V tistem trenutku si kaj napleteš v glavi. Zato imam ob sebi Polono, da me opomni na potrpežljivost in priložnosti,« je dejala. Odločila se je, da letos izpusti VN Plzna, na kateri je v preteklosti redno sodelovala, si raje vzame kakšen dan premora več in se osredotoči na trening.

Živa Dvoršak in Rajmond Debevec se te dni merita na Bavarskem. FOTO Tomi Lombar/Delo
Živa Dvoršak in Rajmond Debevec se te dni merita na Bavarskem. FOTO Tomi Lombar/Delo


V Münchnu, kjer se ta teden meri 919 strelcev iz 98 držav, je prvič nastopila leta 2008, odtlej ni izpustila niti ene tekme za svetovni pokal na tem prizorišču. »Rezultati so na tem strelišču vedno izjemno visoki in nihče ne ve, zakaj je tako. To je edino prizorišče pomembnih tekem, na katerem je drugačen sistem elektronskih tarč. Razglablja se, da pokažejo več kot druge in so drugače pripravljene. Ampak dejstvo je, da vsi bolje streljajo. Treba je zdržati pritisk visokega rezultata,« je povedala.

Z zračno puško je bila 30. (626,3 kroga), kar je te dni najboljši slovenski rezultat v Münchnu. Danes je tekmovala v eliminacijah za jutrišnjo preizkušnjo v njeni paradni disciplini. Z malokalibrsko puško v trojnem položaju so nastopile še Urška Kuharič, Klavdija Jerovšek in Katarina Fevžer, z izjemo Dvoršakove (zadela je 1173 krogov: kleče 390, leže 395, stoje 388) se nobeni ni uspelo kvalificirati na tekmo.


 

Komentarji: