Zlata Urška in srebrna Vita v steni tekmici, a privoščita uspeh druga drugi

Najstnici Urška Repušič in Vita Lukan do naslovov evropske prvakinje in podprvakinje v balvanskem plezanju.
Fotografija: Urška Repušič je z naslovom evropske prvakinje na balvanih dosegla rezultat kariere. FOTO: Manca Ogrin
Odpri galerijo
Urška Repušič je z naslovom evropske prvakinje na balvanih dosegla rezultat kariere. FOTO: Manca Ogrin

Slovenskim uspehom v športnem plezanju kar ni konca. Najstnici Urška Repušič in Vita Lukan sta se izkazali na evropskem prvenstvu na balvanih na Poljskem z dvojnim zmagoslavjem – Repušičeva je postala evropska prvakinja, Lukanova podprvakinja. »Nikoli ne nehaj sanjati, verjeti, se boriti,« je ob rezultatu kariere na družbenem omrežju zapisala novopečena zmagovalka.



Zaradi natrpanega urnika sezone, v katerem je največ energije karavani pobralo svetovno prvenstvo na Japonskem, na katerem so se tekmovalci borili v štirih disciplinah, za piko na i pa še za prvi sveženj vozovnic za olimpijsko premiero 2020, se je večina zvezdnikov odločila izpustiti prvenstvo stare celine. Na preizkušnji v Zakopanah je bilo tako le 35 tekmovalk, manjkala je tudi prva plezalka sveta Janja Garnbret. A tudi brez njene prisotnosti se je slovenska odprava izkazala v polnem sijaju. Repušičeva je postala druga Slovenka za Natalijo Gros (2008) z naslovom evropske prvakinje na balvanih.
 

V finalu neobremenjena


»Ker sem specializirana za balvane, je bilo to prvenstvo zame zelo pomembno. Ko sem si v začetku sezone zastavila cilje, sem vedela, da najpomembnejše tekme pridejo šele na koncu, tako sem si tudi tempirala formo. Letošnji urnik je zelo natrpan, zato je vsak od nas moral kalkulirati in izbirati tiste tekme, ki mu največ pomenijo,« je dejala Repušičeva, lanska mladinska svetovna podprvakinja.

Kvalifikacije v Zakopanah so pripadle Lukanovi, v polfinalu, v katerem je bila Repušičeva zadnja, tj. šesta, je iztržila četrto mesto. »Če bi v finalu plezala zadnja, bi podzavestno gotovo čutila pritisk. Kot prva na steni pa ga nisem. Popolna neobremenjenost je tudi pripomogla k sanjskemu razpletu. Moj cilj je vedno pokazati, kaj zmorem. Kadar mi to uspe, sem ponosna nase. Težava nastopi, če vem, da bi lahko kaj naredila bolje,« je razmišljala, presrečna, ker je uspeh proslavila s srebrno Lukanovo.

Vita Lukan je zablestela že v polfinalu svetovnega prvenstva v težavnosti na Japonskem, a na koncu ni dodala pike na i, medtem ko je na evropskem prvenstvu na balvanih na Poljskem prepričala s srebrom. FOTO: Manca Ogrin
Vita Lukan je zablestela že v polfinalu svetovnega prvenstva v težavnosti na Japonskem, a na koncu ni dodala pike na i, medtem ko je na evropskem prvenstvu na balvanih na Poljskem prepričala s srebrom. FOTO: Manca Ogrin

 

Ne le tekmice, tudi dobre prijateljice


»Slovenske plezalke smo res dobre prijateljice, zato mi veliko pomeni, da sva bili na stopničkah z Vito. Vse smo med sabo tekmice, a privoščimo uspeh druga drugi,« je povedala maturantka II. gimnazije Maribor.

Mladinka je lani izjemoma nastopila na kakšni članski tekmi, letos jih je bilo več. Prihodnje leto, ko bo tekmovalni urnik znosnejši, bi se rada povsem posvetila članski kategoriji.

Sezona plezalke iz Rač se počasi bliža koncu, čakata jo še ekshibicijska tekma Adidas Rockstars v Stuttgartu in mladinsko evropsko prvenstvo v Italiji. Motivacija je visoka, dodatno dozo za finiš pa ji je prinesel prav uspeh kariere na Poljskem.

Komentarji: