Zmaji trdno odločeni prehiteti praznike

Le še ena zmaga loči odbojkarje ACH Volley do 15. zaporedne ligaške lovorike.
Fotografija: Tima Polujan (prebija kamniški blok) je bil s 13 točkami najučinkovitejši na parketu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Tima Polujan (prebija kamniški blok) je bil s 13 točkami najučinkovitejši na parketu. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Kamnik – Ponovil se je polfinalni scenarij moškega odbojkarskega DP. Tudi tedaj se je namreč branilec lovorike ACH Volley v prvem dvoboju pet nizov mučil s Salonitom, v povratnem pa povsem zagospodaril na parketu. Tudi v finalni seriji na tri zmage je po uvodnih mukah s Calcitom Volleyjem danes v drugo pokazal mišice in zmagal brez oddanega niza. Do 15. zaporedne lovorike se tako lahko dokoplje že v četrtek.

V ljubljanskem taboru je pred drugo finalno tekmo odjeknila vesela vest, da se dolgoletni kapetan Andrej Flajs, ki se je pred sezono tekmovalno upokojil in se posvetil študiju, vrača na parkete. To je že druga napovedana okrepitev ACH Volleyja za prihodnjo sezono, po še enem povratniku, reprezentančnem sprejemalcu Mateju Köku. »Veseli me, da se po letu premora vračam v vrsto oranžnih zmajev. Brez odbojke nisem zdržal niti devet mesecev. Poleti me še čakajo študijske in trenerske obveznosti, hkrati pa se moram predvsem dobro pripraviti na novo tekmovalno sezono,« je strnil vtise Flajs, ki se je vmes preizkusil tudi v vlogi pomočnika selektorke ženske kadetske reprezentance Žive Cof.


Izenačen le uvodni niz


Tribune kamniške dvorane so bile polne do zadnjega kotička, igra Calcita v tivolskem prvem finalnem dvoboju je dajala navijačem upanje, da bi varovanci Aleša Hribarja v finalni seriji lahko izvlekli vsaj častno zmago. Sinočnji prvi niz je še nakazoval, da bi utegnilo biti ponovno vroče, saj sta se tekmeca dolgo časa izmenjevala v vodstvu za eno točko, izid pa je bil nazadnje poravnan pri 18:18. Ko je k servisu stopil ljubljanski bloker Diko Purič in z asom potegnil na +2, je bil črvst odpor gostiteljev vendarle strt. V tem delu sta se nasprotnika izkazala z izjemno učinkovito in domiselno napadalno igro in vsaj 50-odstotnim iztržkom.

Nadaljevanje zgodbe pa je bilo enostransko in po ljubljanskih taktih. Branilci lovorike so v obeh preostalih nizih po hitrem postopku neulovljivo ušli, obakrat z 12:3, Kamničani se kljub trudu in številnim menjavam niso znali več vrniti. V svojih vrstah niso imeli razigranega moža, niti nekdanji zmaj, Rus Dmitrij Babkov, ni izstopal, po odlični predstavi v Tivoliju mu tokrat tekmeci niso pustili dihati. Če bo ACH Volley še enkrat ponovil včerajšnjo predstavo, bo prvenstva konec že pred velikonočnimi prazniki. Tretji dvoboj serije na tri zmage bo v četrtek ob 18. uri v Tivoliju.

»Veseli smo, da se je v prvem nizu tekma tako zasukala. Glavno razliko je naredil naš začetni udarec. Ko nam je stekel, je nasprotnik le stežka prebijal naš blok, kar nam je omogočalo lažjo igro. To moramo držati še na (upajmo) zadnji tekmi. Kamniška dvorana z nizkim stropom je specifična in je zahtevala pazljivost predvsem pri naši obrambni igri,« je pojasnil Diko Purič.

»V uvodnem nizu nasprotnik ni našel pravega ritma, storil je ogromno napak, mi prav tako – preveč jih je bilo predvsem ob lahkih žogah. Slabe podaje, slabe odločitve, na tak način se ACH Volleyja enostavno ne da premagati. To je ekipa, ki je igrala v ligi prvakov, izkušenejša in višja. Posledično nam je padla samozavest pred nadaljevanjem dvoboja. Tokrat mi žal nismo igrali,« pa je opozoril Aleš Hribar.

Komentarji: