Žnidarčič z ihto do nove zlate kolajne

Kar štirje slovenski kajakaši med prvo evropsko peterico v šprintu, a brez moštvenega odličja.
Fotografija: Nejc Žnidarčič je bil na Soči evropski prvak že pred šestimi leti. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Nejc Žnidarčič je bil na Soči evropski prvak že pred šestimi leti. FOTO: Nina Jelenc/KZS

Trnovo ob Soči – Evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah se je za slovensko reprezentanco najprej nadaljevalo v podobnem imenitnem slogu, kot se je začelo, končalo pa z obilo smole. Zadnji tekmovalni dan so zaznamovali kajakaši, ki so osvojili štiri od prvih petih mest na šprinterski tekmi, še posebej zmagovalec Nejc Žnidarčič in srebrni Anže Urankar, a nato svoje kakovosti niso unovčili na moštveni preizkušnji zaradi zgodnje napake neizkušenega Tima Novaka. Slovenija je na prvenstvu osvojila kar šest kolajn, o katerih imata dve zlati sijaj, tri pa srebrni.

Slovenski kajakaši so v prepričljivem slogu ohranili primat v šprintu. Na EP 2017 v Skopje si je naslov prvaka priveslal Vid Debeljak, ki se je v letošnji sezoni osredotočil na mirne vode, na zmagovalnem odru pa sta se mu pridružila Nejc Žnidarčič in Anže Urankar. Ista trojica je zasedla prva tri mesta tudi na lanskem svetovnem prvenstvu, na katerem je zmagal Žnidarčič, svoje odlike pa je 35-letni član Soških elektrarn predstavil tudi letos na domačih brzicah. V finalni preizkušnji je ugnal vso konkurenco za skoraj dve sekundi, čeprav je zaradi počenega rebra vnovič nastopil s pomočjo protibolečinskih tablet.
 

Cofov tank za malo prepočasen


»Minuli teden je bil zame zares kaotičen, saj sem se poškodoval le dan pred začetkom EP. Toda za konec mi je uspel zares vrhunski nastop, če bi ga še stokrat poskusil ponoviti, verjetno ne bi mogel. Zelo bi bil razočaran, če bi šla po zlu priložnost na domačem EP, saj sem zares dobro pripravljen, danes pa sem štartal še z ihto zaradi izgubljenega klasičnega spusta,« je pojasnil Žnidarčič, ki je naslov evropskega prvaka v šprintu osvojil tudi leta 2013, prav tako na Soči.

Do druge posamične srebrne kolajne, skupno pa tretje na prvenstvu, je priveslal Anže Urankar. »Nastop je bil dober na zgornjem delu. V spodnjem sem naredil manjšo napako, a se ne morem pritoževati. Letos nismo opravili toliko treninga na Soči, ampak prednost je verjetno še vedno izdatna, saj vsako zimo prebijemo tukaj kar nekaj časa. Nejcu iskreno čestitam, povsem drugače je, če si drugi za rojakom, kot če je pred teboj tujec. Med nas se je vrinil le Francoz Hugues Moret, a naj mu bo, saj je dobro veslal,« je ocenil, saj je bil Tim Novak četrti, Simon Oven, najhitrejši v kvalifikacijah, pa peti.

Veliko je od tekme pričakoval tudi Blaž Cof, šprinterski svetovni prvak med kanuisti, a so ga od brona ločile tri desetinke sekunde. »Ob tako nizkem vodostaju si lahko hitro zadaj. Napadel sem kot tank, a izgubil linijo in kolajno. Razočaran sem, saj sem razmišljal o zlatem odličju, ki ga na EP še nisem osvojil, a takšen je naš šport,« se je pridušal.

Prvenstvo so zaokrožile ekipne tekme. Žnidarčič, Urankar in Novak so bili glavni favoriti za zmago, a so se še enkrat prepričali, kako nepredvidljive so divje vode. Po velikih težavah v zgornjem delu proge se jim niti spodnji del ni izšel po željah in ostali so brez uvrstitve.

 

Sobotni rezultati na Soči


Moški K-1: 1. Žnidarčič 55,60, 2. Urankar (oba Slo) +1,90, 3. Moret (Fra) 2,17, 4. Novak 2,40, 5. Oven (oba Slo) 2,55; C-1: 1. Debray 63,42, 2. Lapointe (oba Fra) 0,25, 3. Slanina (Češ) 0,56, 4. Cof (Slo) 0,85; C-2: 1. Debray, Lapointe (Fra) 60,78; ženske K-1: 1. Rosa (Ita) 63,44; C-1: 1. Panato (Ita) 71,89.

Ekipe 3xK-1:
1. Italija 62,11, 2. Češka 0,68, 3. Francija 1,19, Slovenija (Žnidarčič, Urankar, Novak) brez uvrstitve; 3xC-1: 1. Francija 68,26, 2. Češka 0,48, 3. Hrvaška 2,87, 4. Slovenija (Gale, Gradišek, Oštrbenk)13,49; ženske 3xK-1: 1. Češka 69,34, 2. Italija 1,89, 3. Francija 2,25, 5. Slovenija 16,64 (L. Novak, Jančar, Šteblaj) 16,64.
 

Preberite še:

Komentarji: