Žolnirjeva predala »doktorat« Fabjanu

Nova zmaga Tine Trstenjak v svetovnem pokalu. V finalih tudi Ana Velenšek in Rok Drakšič.

Objavljeno
15. junij 2015 09.59
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Slovenski judoisti so minuli konec tedna blesteli na dveh mednarodnih »frontah«. Na veliki nagradi v Budimpešti so si naši udarni aduti izbojevali tri kolajne, pri čemer je Tina Trstenjak (do 63 kg) slavila novo zmago v svetovnem pokalu, Ana Velenšek (do 78 kg) in Rok Drakšič (do 73 kg) pa sta izgubila šele v finalih, na turnirju za evropski pokal v Podčetrtku pa se je z odličji ovenčalo šest Slovencev.

Toda na največjem judoističnem tekmovanju v Sloveniji, na katerem sta z zlatima kolajnama navdušili Kristina Vršič (do 48 kg) in Anka Pogačnik (do 70 kg), s srebrno Urška Gračner (nad 78 kg), z bronastimi pa Klara Apotekar (do 78 kg), Gašper Jerman (do 81 kg) in Vito Dragič (nad 100 kg), je glavna beseda vendarle pripadla Urška Žolnir, ki je tudi uradno sklenila tekmovalno kariero.

»Po 22 letih je napočil čas za slovo, vendar pa ostajam v judu. Kot trenerka želim svoje izkušnje in znanje prenašati na mlajše rodove. Menim, da jim lahko veliko dam, pri čemer nimam v mislih le pomoči pri zorenju v vrhunske tekmovalce in šampione, ampak jim bom pomagala tudi pri osvajanju delovnih navad, spoštovanja do soljudi in cenjenju življenjskih vrednot. To je to, kar šteje,« je poudarila olimpijska prvakinja iz Londona '12, ki ima z največje športne prireditve še bron iz Aten '04. Ob tem se lahko pohvali še z dvema 3. mestoma s svetovnih prvenstev (Kairo '05 in Pariz '11) ter štirimi odličji z evropskih prvenstev (zlatim iz Tbilisija '09, srebrnim iz Beograda '07 ter bronastima iz Lizbone '08 in Istanbula '11).

Za številne uspehe se je vidno ganjena Žolnirjeva vnovič zahvalila trenerju Marjanu Fabjanu (»Brez njega ne bi šlo. On je eden in edini. Dokler bo 'Fabi' deloval v judu, bodo tudi kolajne.«) in mu ob tej priložnosti predala »doktorat« – njuno skupno fotografijo, ki je nastala po olimpijskem zmagoslavju v Londonu. Celjski strokovnjak se je ob tem malce zamislil, poslovilnih besed pa ni želel poslušati.

»Urška je spisala čudovito poglavje v zgodovini našega juda, vendar pa je to zdaj že preteklost. Treba je iti naprej ter nuditi vso potrebno podporo reprezentantom, ki se pripravljajo za olimpijske igre v Riu de Janeiru, in tistim, ki še prihajajo. Mi bo pa seveda Žolnirjeva v veliko pomoč, saj pozna ozadje in ve, kako se osvaja lovorike,« je omenil Fabjan, ki je sicer dosežke slovenskih judoistov v Podčetrtku in Budimpešti označil za fantastične.

Z uspehi Drakšiča, Velenškove in še zlasti Trstenjakove, nad katero bedi tudi sama, je bila kajpak zelo zadovoljna tudi Žolnirjeva. »Tina je bila dve leti moja partnerica za 'sparing'. Naučila sem jo vse, kar znam,« je 33-letnica iz Pernovega pri Žalcu povedala o Trstenjakovi, ki od lanskega avgusta še ni izkusila grenkobe poraza.

Za podvig v glavnem mestu Madžarske (z nagradnim skladom 100.000 $), kar je bila že njena šesta zaporedna zmaga v svetovnem pokalu, je 24-letna Celjanka po vrsti ugnala Portugalko Ano Cachola (10:0), Švedinjo Anno Bernholm (0:2 v kaznih) ter Rusinji Marto Labazino (10:0) in Pari Surakatovo (10:0). »Zelo sem vesela tega uspeha, še bolj pa dragocenih točk v kvalifikacijah za OI,« je bila kratka in jedrnata Trstenjakova.

Velenškova je bila boljša od Španke Laie Talarn (10:0), Italijanke Assunte Galeone (10:0) in Nemke Lusie Malzahn (10:0), edini poraz pa ji je zadala olimpijska prvakinja, Američanka Kayla Harrison (0:10). Drakšič je za srebrno kolajno premagal Nizozemca Sama Vana T Westendeja (10:0), Britanca Daniela Williamsa (1:3 v kaznih), Nemca Igorja Wandtkeja (10:0) in Američana Nicholasa Delpopola (10:0), v finalu pa je moral priznati premoč izkušenemu Madžaru Miklosu Ungvariju (0:10).