Euro 2016: »azzurri« kot pred 16 leti

VIDEO: italijanski nogometaši so z goloma Emanueleja Giaccherinija in Graziana Pelleja z 2:0 odpravili Belgijo.

Objavljeno
13. junij 2016 20.59
Posodobljeno
13. junij 2016 21.00
Soccer Euro 2016 Belgium Italy

Lyon - Dvoboj druge in dvanajste nogometne reprezentance sveta, Belgije in Italije, v današnjem drugem obračunu skupine E evropskega prvenstva v Lyonu je bil prvi pravi derbi letošnjega eura. In razpletel se je, tako kot prejšnji ob prelomu tisočletja, ko sta zdajšnja selektorja Antonio Conte in Marc Wilmots še branila barve svojih držav na igrišču, z zmago azzurrov z 2:0. Do nje so se dokopali predvsem z neprebojno obrambo z le redkimi spodrsljaji, v napadu pa so znali izkoriščati svoje priložnosti, medtem ko je tekmecem, ki so bili podjetnejši, zmanjkala zgolj pika na i.

Ravno ko so poraženci sredi prvega polčasa ostrili ritem igre, jih je presekal zadetek Emanueleja Giaccherinija, ki se je čudovito izognil prepovedanemu položaju, mojstrsko ustavil žogo po podaji Leonarda Bonuccija, se iz oči v oči srečal s tekmečevim čuvajem mreže Thibautom Courtoisom in ga tudi spravil na hrbet. Po glavnem odmoru so Belgijci vse sile usmerili v napad, pri tem pa pustili v obrambi ravno zadosti praznega prostora, da sta Antonio Candreva, ki je podal, in Graziano Pelle, ki je sprožil z volejem, potrdila tri točke Italijanov, ki so tako po prvem kolu sami v vodstvu na razpredelnici skupine E.

 




 

PRVI POLČAS

Prve pol ure derbija si zasedbi nista pripravili nevarnejše priložnosti, so pa ritem stopnjevali Belgijci, ki so bili podjetnejši in bližje zadetku. Vseeno pa nevarno v kazenskem prostoru azzurrov, ki so začeli z napadalno dvojico Eder-Graziano Pelle, ni bilo niti za hip. Večji del tribun je držal pesti in spodbujal Belgijce, ki jih je bodrilo skoraj 20.000 privržencev, ki pa so popolnoma obnemeli v 32. minuti. Četa Marca Wilmotsa je po odlični podaji Leonarda Bonuccija neuspešno lovila v prepovedanem položaju Emanueleja Giaccherinija, ki se je znašel sam pred Thibautom Courtoisom in ga tudi hladnokrvno matiral.

Za 31-letnega napadalca Bologne, ki si je pred tem kruh služil tudi na Otoku pri Sunderlandu, je bil to četrti zadetek v majici z državnim grbom. Belgijcem je prejeti gol spodrezal krila in jih za nekaj minut pahnil v šok, kar bi lahko izbranci selektorja Antonia Conteja izkoristili v 37. minuti, ko je imel Pelle iz neposredne bližine pred seboj prazno mrežo, a je žogo z glavo poslal mimo leve vratnice. Italijani so se prebudili in derbiju krepko dvignili pulz, na glavni odmor pa odšli z golom zaloge.

 




 

DRUGI POLČAS

Drugi polčas se je začel razburljivo, živahno in z visokim ritmom. Prvi so zobe pokazali Italijani, a je odličen prodor Antonia Candreve z drsečim štartom zadnji hip zaustavil Jan Vertonghen. Takoj je bilo (še bolj) vroče tudi na drugi strani, po hitrem protinapadu je žoga našla Romeluja Lukakuja, ki je močno ustrelil, starosta Gigi Buffon je bil premagan, vendar pa je poskus le za las zgrešil tarčo. A tudi azzurri so vrnili še enkrat, toda Courtois je z mojstrsko obrambo prečital Graziana Pelleja, ki mu je lahko za posredovanje zgolj čestital.

Belgijci so na vse načine skušali najti žogi pot mimo (tako rekoč Juventusove) obrambe, a so bili njihovi poskusi jalovi. Italijanski branilci so si nepazljivost privoščili v 82. minuti, ko je Divock Origi, ki je malo pred tem zamenjal Lukakuja, sprožil z glavo, a je njegov strel zletel prek prečke. Ko so izbranci Wilmotsa vse sile usmerili v napad, so v obrambu pustili nekaj lukenj in eno takšnih je izkoristil adut s klopi Ciro Immobile, a se je še enkrat več z lepo parado in odbitkom izkazal Courtois. Tik pred koncem se je po obetavni akciji Belgijcev na čelu z Marouanejem Fellainijem žoga srečno znašla v Buffonovem naročju.

In ko je že dišalo po tem, da bo razlika tudi ob koncu tega dvoboja minimalna, je nepozornost belgijske obrambe v tretji minuti sodnikovega dodatka kaznoval Antonio Candreva, ki je s podajo lepo našel osamljenega Graziana Pelleja, ki je z mojstrskim volejem žogo brez težav pospravil v mrežo in potrdil tri točke, ki so jih azzurri osvojili predvsem z granitno obrambo. Poražencem ni pomagala niti terenska premoč, ki se je odražala tudi v 55-odstotni posesti žoge, ko pa so zgolj dvakrat ustrelili v okvir vrat, zmagovalci kar šestkrat. Italija je tako edina zasedba v skupini E, ki je uvodno kolo preživela s popolnim izkupičkom.

BELGIJA : ITALIJA 0:2 (0:1)

Strelca: 0:1 - Emanuele Giaccherini (Leonardo Bonucci, 32.), 0:2 - Graziano Pelle (Antonio Candreva, 90+3.).

BELGIJA (4-2-3-1): Thibaut Courtois, Laurent Ciman, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen, Kevin de Bruyne, Eden Hazard, Radja Nainggolan, Axel Witsel, Marouane Fellaini, Romelu Lukaku. Selektor: Marc Wilmots.

ITALIJA (3-5-2): Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, Andrea Barzagli, Matteo Darmian, Antonio Candreva, Daniele de Rossi, Marco Parolo, Emanuele Giaccherini, Eder, Graziano Pelle. Selektor: Antonio Conte.

 

Irci in Švedi z delitvijo točk

V senci italijansko-belgijskega derbija so se že popoldne v prvem dvoboju skupine E pomerili Švedi in Irci in se razšli brez zmagovalca, z 1:1. Zanimivo, skandinavska zasedba ni v celotnem dvoboju niti enkrat samkrat sprožila v okvir tekmečevih vrat, pa vseeno zadela, za kar je poskrbel nasprotnikov branilec Ciaran Clark, dolgoletni član Aston Ville, ki je po predložku prvega zvezdnika na igrišču Zlatana Ibrahimovića z glavo matiral kar lastnega vratarja Darrena Randolpha, ki je bil ob njegovem natančnem poskusu povsem nemočen.

V prvem polčasu so Irci pritisnili proti vratom anemičnih Švedov, a se izid po poskusih Jeffa Hendricka, Clarka in Robbieja Bradyja ni spremenil. Komaj pa sta se zasedbi vrnili z glavnega odmora, že se je švedska mreža vendarle zatresla. Seamus Coleman je podal, Wesley Hoolahan pa zadel za vodstvo Otočanov z 1:0. Že v naslednjem napadu bi lahko nasprotnik rezultat poravnal, a je bil Emil Forsberg premalo natančen. Po natanko uri igre je priložnost zapravil Ibrahimović, ki pa je bil kreator izenačenja deset minut pozneje, saj je njegovo podajo povsem napačno presodil Clark in z nespretnim posredovanjem zatresel lastno mrežo, s tem pa tudi postavil končni izid.

IRSKA : ŠVEDSKA 1:1 (0:0)

Strelca: 1:0 - Wesley Hoolahan (Seamus Coleman, 48.), 1:1 - Ciaran Clark (Zlatan Ibrahimović, 71./avt.)

Irska (4-3-1-2): Darren Randolph, John O'Shea, Seamus Coleman, Robert Brady, Ciaran Clark, Glenn Whelan, Jeff Hendrick, James McCarthy (od 85. Aiden McGeady), Wesley Hoolahan (od 78. Robbie Keane), Jonathan Walters (od 63. James McClean), Shane Long. Selektor: Martin O'Neill.

Švedska (4-4-2): Andreas Isaksson, Martin Olsson, Mikael Lustig (od 45. Erik Johansson), Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Kim Källström, Emil Forsberg, Oscar Lewicki (od 86. Albin Ekdal), Sebastian Larsson, Zlatan Ibrahimović, Marcus Berg (od 59. John Guidetti). Selektor: Erik Hamren.