Ronaldo spočit in motiviran za naslov

Portugalski adut št. 1: Realov zvezdnik alfa in omega reprezentance. Le še podvig s Portugalsko.

Objavljeno
14. junij 2016 01.58
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – »Cristiano Ronaldo predstavlja 70 odstotkov portugalske reprezentance,« je zatrdil slovenski selektor Srečko Katanec. Ljubljančan ima kar prav, le redkokatera zasedba je tako usodno odvisna od učinka svojega najboljšega nogometaša kot Portugalska.

Sloviti CR7, ki s svojo igro in življenjskim slogom nikogar v nogometni družini ne pusti ravnodušnega, živi za morebitni uspeh v reprezentančni majici. Drugega mu ne »preostane« – na klubski ravni je osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, dobra dva tedna nazaj je še tretjič v karieri dvignil pokal za zmagoslavje v ligi prvakov. Ob tem je dosegel enega vrhuncev tudi ob igrišču. Čudežni nogometni deček z idiličnega otoka Madeira je namreč v minuli sezoni – od junija 2015 do junija 2016 – zaslužil 88 milijonov dolarjev (78 mio €). S tem je postal najbolje plačani športnik na svetu, če odmislimo neverjetne prihodke, ki jih ustvarja ameriški boksar Floyd MayweatherReal.

Ronaldo v takšnih okoliščinah seveda pogreša le zgodovinski dosežek na turnirju, kot je evropsko prvenstvo, s katerim bi se prebil med najuspešnejše igralce nogometa vseh časov. Prvič je bil ob naslov prvaka le za las, na domačem euru 2004 so si namreč Portugalci polomili zobe na grškem bunkerju, na zadnjem euru 2012 pa so Ronalda in druščino v polfinalni tekmi ustavili poznejši prvaki Španci. Portugalci so prav v Ukrajini in na Poljskem igrali svoj najboljši nogomet v Ronaldovi eri.

Morda je napočil njihov čas letos, ko nanje tako rekoč nihče resno ne računa. V svojih vrstah imajo najboljšega evropskega nogometaša zadnjih 50 let, reprezentanco vodi pragmatični selektor Fernando Santos, v moštvu igrajo številni mladi, tehnično dovršeni in hitri nogometaši. Generalka za nocojšnji debi, prijateljska tekma z Estonijo (7:0), bržčas ni bila merodajna.

»Ah, to je bila prijateljska tekma, ki pomeni le, da smo dobro razpoloženi. Z nogami stojimo na trdnih tleh, ne bo nas zaneslo. Zavedamo se, da je najpomembnejše tekmovanje po skupinah. Najprej Islandija, nato še Madžarska in Avstrija so naše tekmice, ki jih ne smemo podceniti. Ta čas ne razmišljamo o našem dosegu, pač pa le o prvi tekmi,« je zatrdil Ronaldo, ki je na omenjeni tekmi v Lizboni igral le v prvem polčasu. »Seveda bi si želel igrati več, toda selektor je preizkusil tudi alternative, kar je dobro. En teden pred eurom še nisem bil na optimalni ravni, toda to se je spremenilo, saj sem se odpočil po naporni sezoni. Portugalska deluje enotno, dobro smo pripravljeni tako telesno kot psihično,« je še dodal daleč največji zvezdnik letošnjega evropskega prvenstva.

Cristiano ne nosi zaman na rokavu kapetanskega traku. Mlajši ob njem zorijo, pozorno ga poslušajo in poskušajo vsrkati čim več koristnih nasvetov. »Tako je vsak dan. Lahko ga le poslušamo, saj nam predstavlja vzor za napredek v karieri,« je denimo potrdil Cedric Soares, desni bočni nogometaš Southamptona. Ronaldo je dejansko alfa in omega Portugalske. Prav zanimivo bo videti, kako učinkovito bo delovala izkušena naveza velemojstrov v napadu portugalske reprezentance. Ob Ronaldu (31) naj bi namreč začenjala tekme tudi legionarja iz turškega prvenstva – njegov nekdanji soigralec Nani (29) in nepredvidljivi romantik Ricardo Quaresma (32).