Turnir se je lahko končal le z zmago Portugalske

(Ne)uspešne ločili taktika, večji motiv in kolektivni fanatizem vseh na igrišču. Nase opozorili Coman, Sanches in Pjaca.

Objavljeno
12. julij 2016 01.13
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Jernej Suhadolnik, poročevalec
Pariz – Udeleženci nedeljskega vrhunca eura 2016 so bili po prespani noči enotni: Portugalska je zasluženo osvojila nogometni Mont Blanc, saj je na poti do Saint-Denisa prikazala najbolj raznovrstno taktiko, pri tem večkrat vstala od mrtvih kot kdorkoli drug na turnirju, v finalu pa s fanatično bojevitostjo onemogočila opazno utrujene Francoze.

Letošnje evropsko prvenstvo je bilo v marsičem prelomno. UEFA je ustvarila rekordne prihodke in prikazala rekordni dobiček, turnir si je ogledalo največ ljubiteljev nogometa doslej, četudi je nad enomesečno prireditvijo vseskozi kot Damoklejev meč visela grožnja morebitnih terorističnih napadov. Povprečje 47.594 gledalcev na tekmo je najvišje, odkar so euro leta 1980 razširili na osem reprezentanc. Tudi posamezne nogometne zveze so ozaljšale svoje blagajne; najbolj portugalska, ki bo prejela 25,5 milijona evrov, francoska le dva milijona manj, najmanj pa Ukrajina (8), saj ni osvojila točke.

Na igrišču je bilo zanimivo kljub dejstvu, da so bili strelci manj natančni kot pred štirimi leti; v 51 tekmah smo videli 108 golov oziroma 2,12 na tekmo. V Ukrajini in na Poljskem je šlo za povprečje 2,45 gola na tekmo. Gotovo pa so v Franciji prišli na svoj račun najzahtevnejši navijači, ki so videli več velemojstrskih potez in golov. Ronaldov krvnik Dimitri Payet je ob premieri eura snel pajčevino z romunskih vrat, Xherdan Shaqiri je opozoril nase s »škarjicami« v tekmi s Poljsko, Radja Nainggolan je sprožil proti Walesu tomahawk s hitrostjo 115 km/h, ob Ronaldovem golu v polfinalni tekmi z Walesom, ko je zadel žogo z glavo pri višini 244 cm, pa se je zdelo, da CR7 živi v brezzračnem prostoru.

Nebeško motivirani Cristiano Ronaldo je prav v zadnjem dejanju eura razkril, kaj je letos ločilo poražence od zmagovalcev. »Kar imejte nas za reprezentanco, ki igra grd nogomet. Od prve tekme z Islandijo smo vam govorili, da nas zanima le naslov prvaka. Tako smo se postavili in tako smo igrali. Zanimajo me le zmage, za to gre v športu,« so bile besede portugalskega selektorja Fernanda Santosa. Kljub domnevno defenzivni igri, ki v resnici nima povezave z grško izpred 12 let, bi lahko uvrstili v idealno enajsterico eura 2016 več Portugalcev, kot pa le njihovega prvega strelca in asistenta Ronalda, sijajnega Pepeja, ki je med vsemi na turnirju odvzel največ žog (glej tabelo), in vratarja Ruija Patricia, ki je najprej ustavil Hrvate, nato dobil izvajanje enajstmetrovk v četrtfinalni tekmi s Poljsko, za piko na i pa je opravil s Payetom, Griezmannom, Gignacom in Sissokom. Kot bi bil hobotnica z osmimi lovkami.

V enajsterici bi se lahko znašel tudi Renato Sanches; v večini tekem je igral odlično za fanta, ki bo 18. avgusta dopolnil 19 let. Tudi napadalec Nani je na igrišču garal kot vol, bočni branilec Cedric je dobro zamenjal Vierinho, štoper Jose Fonte je marsikomu odprl oči pri 32 letih, podviga ne bi bilo brez odličnih vezistov Maria in Carvalha ... Pred Portugalci je svetla prihodnost: Guerreiro šteje 22 let, João Mario 23, William Carvalho in Cedric po 24. Kombinacija »mladosti in izkušenj« je v sozvočju s fanatično bojevitostjo Portugalce zavihtela na vrh. Ko k temu prištejemo požrtvovalnost kapetana Cristiana Ronalda, ki bi igral tudi z eno nogo in bos, če bi bilo to možno, je jasno, da se turnir ni mogel končati drugače kot z epskim zmagoslavjem motivirane Portugalske.

Pravilno izbrana taktika in večji motiv od tekmecev sta omogočila podvige še nekaterim drugim, ki so na euru 2016 presegli svoje realne zmožnosti, kot so Wales, Islandija in Madžarska. Četudi pravijo, da v nogometu ne obstajata pojma, kot sta sreča in smola, bi nekatere druge reprezentance z božjo pomočjo lahko opravile več. Hrvaška je bila »uspešnejša« od Francije, saj je podpisala vdajo šele v 117. minuti tekme, Poljska je padla šele po izvajanju enajstmetrovk – obe sta nasedli na portugalsko čer.

Turnir je ponudil tudi več upov za lepši jutri nogometa; ob omenjenih portugalskih adutih so opozorili nase Joshua Kimmich (21), Kingsley Coman (20) – tako kot Sanches sta člana Bayerna – in Marko Pjaca (21). Za uspeh so živeli tudi drugi in prav nič ne bi bilo narobe, če bi pristali v idealni enajsterici vratarji Buffon, Kiraly, Halldorsson, branilci Bonucci, Hummels, Boateng, Williams, zvezni igralci Kroos, Perišić, Ramsey, Özil, napadalca Giroud, Robson-Kanu ...