Brez polovice moštva, pa še neporaženi

Španija: Marc Gasol razveselil oslabljene, starejše in počasnejše branilce naslova.

Objavljeno
14. september 2017 01.14
Goran Dragić in Marc Gasol med tekmo Slovenije proti Španiji na EP v košarki,Celje Slovenija 05.09.2013
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Istanbul – Le mislimo si lahko, kako bi izgledalo letošnje EP, če bi Katalonci že uresničili svoje večne sanje o osamosvojitvi. Močnejša polovica neporažene španske reprezentance (brata Gasol, Navarro, Rubio, Vives in Oriola) je namreč iz Barcelone in okolice. Vprašanje, kako daleč bi se prebili preostali člani moštva. Zagotovo ne do polfinala s Slovenijo.

Marsikaj bi bilo seveda drugače, če bi lahko selektor Sergio Scariolo računal tudi na poškodovana Sergia Llulla in Victorja Claverja ter zaradi različnih razlogov odsotne Rudyja Fernandeza, Felipeja Reyesa, Nikolo Mirotića in Sergea Ibako. Zelo prav bi mu prišel tudi krilo Alex Abrines (Oklahoma), ki je zaradi načetega kolena odigral le 15 minut dvoboja s Črno goro in končal EP. V Istanbulu je nekoč neskončno »dolgo« moštvo zbiralcev kolajn, ki se je letos desetič zapored uvrstilo v polfinale eurobasketa, bistveno »krajše«, tudi starejše in počasnejše.

MVP EP 2009 in 2015 Pau Gasol je pri 37 letih še vedno odličen, toda njegov vrstnik Juan Carlos Navarro je le bleda senca ostrostrelca, ki je redno pil kri Slovencem. V četrtfinalu EP 2011 jim je natresel 26 točk z metom za dve 7:8 in trojkami 4:8, letos je zadel sedem trojk – v sedmih tekmah. Napadalna taktika je zato podrejena visokima bratoma Gasol, od katerih starejši kaže konstantne predstave, pet let mlajši Marc pa se je očitno razigral v neprijetnem trenutku. Če v prvih šestih tekmah EP ni nikoli dosegel več kot 11 točk, se je ob četrtfinalni zmagi nad Turčijo izkazal z 28 točkami, 10 skoki in 4 asistencami.

»Potreboval sem takšno tekmo,« je ocenil najboljši obrambni košarkar lige NBA pred štirimi leti in letos tretjič udeleženec tekme All-Star, ki ima v nogah devet sezon pri Memphisu in se zaveda, da ga bo Španija potrebovala v pravi luči. Sergio Rodriguez je resda luciden dirigent, Ricky Rubio zelo koristen branilec, ki se bo vneto podil za Goranom Dragićem, brata Hernangomez pa pod obročema dobro izkoriščata izkušnje, ki sta si jih nabrala pri Denverju in New Yorku. Toda enajsterica zdravih mož, od katerih jih pet igra v ligi NBA (lani tudi novi član CSKA Rodriguez) in šest v evroligi, vendarle ni na ravni Španije iz minulega desetletja. Vrzeli so vidne na mestih visokega branilca, krila in krilnega centra. Zato se je diplomatske govorice navzel tudi običajno samozavestni Scariolo. »Ogledal sem si vse tekme Slovenije z izjemo tiste z Islandijo. Prepričal sem se, da je njena obramba ena najbolj čvrstih na EP, zato se ne bomo mogli zanašati le na enega aduta. Odgovoriti bomo morali z obilo energije, saj je Slovencem ne primanjkuje. Težko se bo postaviti po robu Goranu Dragiću in Luki Dončiću, saj sta višja od naših branilcev. Ko gledam Luko, si redno manem oči. Ne morem verjeti, da je takšnih stvari sposoben 18-letnik. Na srečo nas opogumlja Marcovo prebujenje v četrtfinalu. Z njim bližje obroču in s Paujem nekoliko dlje bi lahko dobili ustrezno razmerje med globino in širino, čeprav nimamo klasičnega krilnega centra,« pravi 56-letni Italijan. Špance vodi v letih 2009-12 in od leta 2015 naprej in le na SP 2010 je ostal brez kolajne. V Istanbulu.

Strelci za Španijo na EP: P. Gasol 16,2, M. Gasol 12,1, Rodriguez in Rubio po 9,7, J. Hernangomez 9,3, G. Hernangomez 8,9, San Emeterio 6,3, Sastre 5,1, Oriola 5, Navarro 4,4, Vives 1,6; Abrines je igral le na eni tekmi in dosegel 7 točk. Najboljši skakalci so P. Gasol (7,7), M. Gasol (7,3) in G. Hernangomez (7), prva podajalca Rodriguez (7) in Rubio (4,7).