Dragić vzel le en prost dan, da se je oženil

Slovenska reprezentanca bo danes ob 20.45 v prenovljeni dvorani Bonifika gostila Črnogorce, jutri pa še Italijane.

Objavljeno
23. avgust 2013 10.21
Košarka Slovenija- Latvija. V Celju 2.8.2013
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport
Koper – Naslednja pripravljalna tekmeca slovenskih košarkarjev imata povsem različni porekli. Črnogorci, s katerimi se bodo pomerili danes, so pred dvema letoma prvič okusili EP, jutrišnji gostje Italijani (obakrat ob 20.45 v dvorani Bonifika) pa so izpustili le tri od dosedanjih 37 prvenstev in osvojili deset kolajn; nazadnje bronasto leta 2003.

Delovno ozračje v slovenski reprezentanci po osmih zmagah v dosedanjih devetih pripravljalnih nastopih je bilo v zadnjih dneh še bolj pestro. Goran Dragić je namreč zaprosil selektorja Božidarja Maljkovića in direktorja reprezentance Mateja Avanza, če si lahko v sredo vzame prosto, da bi se poročil s svojo izvoljenko Majo, in če lahko vadbeni dan preskoči tudi njegov mlajši brat Zoran. Kajpada sta dobila dovoljenje ob obveznih čestitkah in včeraj sta že normalno trenirala v Kopru. Ženin je tako na hitro vnovič potrdil pripadnost izbrani vrsti in pokazal, kaj vse lahko človek stori, če si želi igrati zanjo. In njegova naslednja želja je, da bi uspel projekt za pomoč mlademu reprezentantu Urbanu Gorjancu, ki je zbolel za Marfanovim sindromom in potrebuje operacijo aorte. Dobrodelna predstava Slovenska muska od A do Ž z Ladom Bizovičarjem bo v sredo na Bledu, pripravili pa so tudi transakcijski račun za zbiranje sredstev in dražbo dragocenih športnih artiklov: na voljo bodo Dragićev klubski dres z njegovim avtogramom, dres slovenske reprezentance s podpisi vseh košarkarjev in hokejska palica Anžeta Kopitarja.

Slovenske vrste so se v Kopru docela dopolnile. V torek se je vadbi pridružil tudi rekonvalescent Edo Murić, saj ne čuti več bolečine v načetem gležnju, v sredo pa sta pripotovala tudi Jaka Lakovič in Gašper Vidmar, ki sta morala opraviti zdravniški pregled in nekaj dodatnih formalnosti pred podaljšanjem sodelovanja s klubskimi delodajalci. Da kapetan reprezentance ostaja pri Avellinu, je bilo jasno vse od začetka priprav, vendar je postopek upočasnila njegova poškodba hrbta, za Vidmarja iz Fenerbahčeja pa je dolgo kazalo, da si bo moral poiskati novo zatočišče. Toda na koncu bo vendarle ostal v zasedbi Željka Obradovića še dve sezoni. Ureditev klubskih razmerij za oba pomeni dodatno olajšanje pred zadnjimi tremi pripravljalnimi nastopi, od katerih selektor veliko pričakuje. EP se namreč nezadržno bliža in njegovi košarkarji bodo morali poleg igralnega napredka pokazati, da so povsem kos bremenu velikega pričakovanja, ki ga bodo vse bolj čutili na ramenih.

Črna gora in Italija sta pravšnji test tako za slovensko reprezentanco kot za koprsko občinstvo, ki je v pričakovanju EP pridno seglo po vstopnicah in ostalo jih je le peščica. Božidar Maljković napoveduje: »Črnogorci imajo zelo kakovostne košarkarje. Odlikujejo jih izjemne telesne sposobnosti, zato pričakujem težko tekmo. Želim si, da bi si naši igralci privoščili manj nihanj in slabih trenutkov kot v dvoboju z Rusijo. Po turnirju v Kopru bom skrčil seznam reprezentantov in v torek popeljal v Kranjsko Goro 12 izbrancev za EP.«

Drevi se bosta pomerili najmanjši udeleženki letošnjega celinskega prvenstva. Dokler niso Črnogorci ostali brez centra Minnesote Nikole Pekovića, krilnega centra Spartaka iz St. Peterburga Vladimirja Dragićevića in bržkone tudi nadarjenega krilnega centra Barcelone Marka Todorovića, ki si je v finišu španskega DP zlomil kazalec na desni roki, so jih mnogi strokovnjaki videli v krogu resnih kandidatov za odličja na letošnjem EP. Če bi lahko računali še na Nikolo Mirotića iz Reala, ki se ne more odločiti, ali bi igral za Španijo ali svojo domovino, pa bi bile njihove delnice vredne še veliko več.

Vendar tudi brez odsotnih niso ravno poceni. Črnogorski selektor Luka Pavičević, organizator igre v zlatem obdobju splitske Jugoplastike pod vodstvom Božidarja Maljkovića, ima namreč na voljo druščino manj znanih, vendar kakovostnih košarkarjev. Med njimi izstopa 210 cm visoki Nikola Vučević, ki je kot soigralec Bena Udriha pri Orlandu nekako neopazno prišel do drugega mesta med najboljšimi skakalci v ligi NBA (povp. 11,9 skoka ob 13,1 točke). Enovito moštvo, v katerem po mednarodnih izkušnjah izstopajo še nekdanje Olimpijino krilo Vladimir Dašić (Metalac), Milko Bjelica (Laboral Kutxa), Blagota Sekulić (CB Canarias), Sead Šehović (Szolnok), Bojan Dubljević (Valencia) in naturalizirana organizatorja igre Tyrese Rice (Maccabi) in Taylor Rochestie (Biella), kaže svojo samozavest tudi z dokaj majhnim številom ogrevalnih nastopov. Pred EP jih bodo odigrali le šest, v dosedanjih štirih pa so ugnali Madžarsko, Avstrijo in Ukrajino ter izgubili s Hrvaško s 60:72. Očitno se Pavičević zanaša, da še živi moštveni duh z lanskih kvalifikacij, v katerih je Črna gora (brez Pekovića in Vučevića) dobila vseh deset dvobojev; po dvakrat je ugnala tudi Srbijo in Izrael.