Goran Dragić si lepo zgodbo želi tudi v Miamiju

Kapetan Slovenije je lačen zmag tudi na drugi strani luže. »V glavi se mi vrti, muči me časovna razlika, a komaj čakam na priprave.«

Objavljeno
26. september 2017 21.19
Posodobljeno
27. september 2017 06.00
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
Miami – V Miamiju, polnem brazgotin po orkanu Irma, je košarka za zdaj v ozadju, čeprav se je liga NBA z dnevom za medije v ponedeljek prebudila iz poletnega dremeža. V dvorani American Airlines so pred novinarje stopili igralci moštva Miami Heat skupaj z Goranom Dragićem, še vedno utrujenim od leta iz domovine.

»V glavi se mi vrti, muči me časovna razlika, a kljub temu komaj čakam, da začnemo priprave. Očitno mi je zmaga na evropskem prvenstvu dala dodatno motivacijo za sezono,« je s širokim nasmeškom dejal v mikrofone, ki so ga nemudoma obkrožili ob prihodu v dvorano za vadbo. V Miami je priletel prejšnjega dne, z večino potnikov se je gnetel v ekonomskem razredu, a ne zaradi skromnosti, kot si je razlagala še vedno vzhičena slovenska spletna srenja, ampak ker je bil prvi razred že zaseden. »MVP, MVP,« ga je iz ozadja nemudoma zbodel soigralec Hassan Whiteside, šale na račun zlate medalje in naslova najboljšega igralca evropskega prvenstva pa so se usipale z vseh strani.

»Soigralci so me spraševali, ali sem tudi njim prinesel kaj zlata,« je dejal slovenski član Miamija, burkaško razpoloženi branilec Tyler Johnson pa je priznal, da si ni mislil, da bo kadarkoli navijal za koga, ki ni iz ZDA. In nemudoma zagrozil, da bodo pripravili zabavo zanj, čeprav se je Dragić menda otepa. Večina Američanov niti ne ve, da je v Evropi potekalo košarkarsko prvenstvo, toda v Miamiju so po zaslugi kapetana naše reprezentance spremljali dogajanje na stari celini. »Pred sklepnim delom prvenstva mnogi res niso vedeli zanj, toda ko je Goran začel odlične igre, so si navijači rekli: 'O, to je Dragon (zmaj v angleščini),' in začeli spremljati dogajanje. Videli so, da gre za kakovostno tekmovanje in kako poseben igralec je Dragić,« je floridski pogled na evropsko prvenstvo opisal Ira Winderman iz časnika Sun Sentinel.

Popolna priprava za novo ameriško sezono

Tudi trener Miamija Eric Spoelstra je poudaril, da so se v garderobi pogovarjali o uspehu Slovenije. »To je podobno, kot če bi manjša univerza zmagala na univerzitetnem prvenstvu,« je za Američane, obsedene s študentskim športom, prevedel dosežek dvomilijonske države. Ta se bo morda prevedel tudi v uspešno leto za našega reprezentanta v NBA. »Upal sem, da se bo vrnil debel in brez kondicije,« je Spoelstra šaljivo vzbudil smeh zbranih novinarjev in potem poudaril, da je imel Dragić »popolno poletje za priprave na novo sezono«. Po njegovih besedah imajo igralci, ki nastopijo za državne reprezentance, nato pogosto izvrstno sezono. Nanjo upa tudi Dragić, ki pravi, da po le devetih tekmah ni fizično utrujen, zmaga pa mu je dala dodatno energijo. »To leto je naša prednost, da ne začenjamo iz nič, dobro poznamo drug drugega, na igrišču in zunaj njega, postali smo prijatelji in drug za drugega upamo, da bo igral dobro,« je opisal razpoloženje pred začetkom tekmovanja.


V ponedeljek je bila ena od neznank morebiten prihod Dwyana Wada, dolgoletnega superzvezdnika Miamija, ki se je razšel s Chicagom in med nova moštva, s katerimi se pogovarja, uvrstil tudi nekdanji klub (včeraj se je ob koncu redakcije nagibal k podpisu s Clevelandom). »Za Goranovo igralsko rast je bolje, da v moštvu ni Wada, kar morda zveni čudno. Ker je izjemno prijazen fant, bo podprl njegov morebiten prihod, toda ob njem ne more biti igralec, kot je bil lani,« je odkrit Winderman. Po njegovih besedah je Dragić pripravljen prevzeti vlogo vodje in verjame, da je to končno njegovo moštvo, česar ni imel ne v Houstonu ne v Phoenixu. »Menim, da bi moral biti kapetan, na eurobasketu je dokazal, da lahko vodi ekipo, da je lahko eden najpomembnejših glasov v garderobi,« meni floridski športni pisec.

Tujec z naglasom

»Kot tujec, z naglasom, težje prevzameš vodilno vlogo, toda to se je spremenilo. Vsako leto rasteš, se kaj novega naučiš. Spoznal sem, da je dobro za moštvo, če včasih kaj glasno poveš. To sem poskušal prenesti na reprezentanco, mislim, da bom tudi tako nadaljeval tukaj v NBA,« tudi Dragić prevzema vlogo izkušenega veterana. »Želimo si, da postane vodja, še posebno ker je okusil slast zmage in je zdaj gotovo žejen novih,« je prepričan Spoelstra. Tudi Ljubljančan v Miamiju si postavlja najvišji cilj. Kluba zdaj ne uvrščajo niti med prvih deset v ligi, ampak podcenjevali so tudi slovensko reprezentanco. »Če bomo v Miamiju nadaljevali kot na koncu lanske sezone, se lahko spiše lepa zgodba,« je optimist.

Miami je iz zvezdniške sestave prešel v ansambel brez superzvezdnikov, v katerem nihče ne prevladuje, a so v drugi polovici lanske sezone s 30 zmagami in le enajstimi porazi dokazali, da so zmožni vrhunske moštvene igre. To hkrati pomeni, da je posameznim članom težje vzbuditi dovolj pozornosti za uvrstitev v izbrano ekipi najboljših igralcev, čeprav so ob prestopu nekaterih vrhunskih imen v zahodno konferenco (liga NBA je razdeljena na vzhod in zahod, ki se pomerita v finalu) vrata za Dragića nekoliko bolj odprta. »Menim, da je velika možnost, da bo Miami letos imel igralca med največjimi zvezdniki in da bo med njimi Goran,« napoveduje tudi Winderman.