Porzingis: Ko zmaguješ, si v hipu privlačnejši za dekleta

Zmagovalka prvega EP pred 82 leti Latvija je bila dvakrat pogubna za Slovenijo, letos pa je močnejša za zvezdnika NY. 

Objavljeno
12. september 2017 01.22
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec
Helsinki – »Vsi si zapomnijo le zmagovalca. Ko zmaguješ, je celo piškava osebna statistika videti lepša in si privlačnejši za dekleta. Nihče ne mara poražencev, še posebej ne v New Yorku.« Tako pravi latvijski zvezdnik Kristaps Porzingis, ki je ubral drugačno pot kot večina košarkarjev. Najprej se je uveljavil v ligi NBA, zdaj pa blesti še v reprezentanci, ki se bo danes spopadla s Slovenijo.

Za 22-letnega in 221 cm visokega košarkarja iz Liepaje se življenje odvija z neverjetno naglico. Ko so ga zaradi višine, sloke postave in gibljivosti začeli primerjati s Paujem Gasolom, so se mnogi sprva smejali. In ko so ga newyorški Kratkohlačniki izbrali na naboru NBA kot četrtega po vrsti in kot najvišje uvrščenega baltskega igralca vseh časov, so ga navijači izžvižgali. Danes se nihče ne smeji ali negoduje. Porzingis je v svoji krstni sezoni pod ameriškimi obroči dosegel povprečje 14,3 točke in 7,3 skoka, v drugi 18,1 točke, 8,2 skoka in 2 blokadi. V ZDA pogreša le zmage, saj je New York daleč od mest, ki vodijo v končnico, vendar zdaj marsikaj nadomešča v prvih nastopih v latvijskem dresu, potem ko je pred dvema letoma izpustil EP, da bi se lahko pripravil na klubske izzive.

Na letošnjem eurobasketu Porzingisa najdemo na četrtem mestu (povp. 21,8) med najboljšimi strelci in na prvem med delivci »banan«, toda precej več mu pomeni, da je Latvija petkrat zmagala (proti Belgiji, Veliki Britaniji, Rusiji, Turčiji in Črni gori) in izgubila le uvodno tekmo proti Srbiji. Njegovo moštvo je še posebej blestelo v osmini finala, saj je Črnogorce odpravilo z 32 točkami razlike ob izkoristku metov za tri točke 15:25. Z odlično predstavo je prevzelo vodstvo na lestvici najučinkovitejših na EP z 90,7 točke (Slovenija je tretja s 87,5), je tretje po odstotku metov iz igre (49,9 %) in drugo pri trojkah (41,4 %). Poleg Porzingisa ima namreč še precej orožij. Krilo ruskega Zenita Janis Timma dosega 15,2 točke, branilec Dairis Bertans (Darušafaka) 12,2, njegov mlajši brat Davis (San Antonio), ki je v sezonah 2010–12 branil barve Uniona Olimpije, 11, organizator Janis Strelnieks (Bamberg) 8 ...

»Latvijo bi po slogu primerjal s Finsko, ko igra doma. Finci namreč ne blestijo zunaj domovine. Biser moštva je Porzingis, ki navzlic svoji višini veliko igra na zunanjih položajih in z obrazom obrnjen proti košu. Prav zato bi nam utegnil povzročati dodatne težave. Če se bo poskusil pretepati pod obročem, bo Gašperju Vidmarju in Žigi Dimcu lažje. S Porzingisom na parketu se opogumijo tudi drugi, zato bomo morali paziti nanje. Ko ti pet ostrostrelcev raztegne obrambo, naloga ni preprosta,« opozarja Rado Trifunović, pomočnik slovenskega selektorja.

Latvijci so bili pogubni za Slovenijo že na EP 2001 v Turčiji, ko je zanje odlično igral Ainars Bagatskis, zdaj osmo leto reprezentančni selektor. Boljši so bili tudi predlani brez Porzingisa, Davisa Bertansa, krilnega centra Fuenlabrade Rolandsa Šmitsa in branilca Aigarsa Škeleja (Ventspils); izstopala sta Strelnieks (17) in zdaj odsotni center Kaspars Berzinš (13). V četrtfinalu jih je ustavila Francija, po osvojitvi 8. mesta in najboljši uvrstitvi na EP od leta 1939 pa zdaj želijo storiti dodaten korak k nekdanji slavi. Pred 82 leti so v finalu prvega eurobasketa premagali Španijo s 24:18 in ostajajo najmanjša država, ki je osvojila celinski naslov (Latvijcev je 1,95 milijona), v časih Sovjetske zveze so se veselili treh zmagoslavij ASK Riga med evropsko klubsko elito ter spodbujali orjaškega Janisa Kruminša in Valdisa Valtersa, junaka EP 1981.

Zanimiv je že izid ob najvišji zmagi Latvije: leta 1939 je premagala Finsko s 108:7.