»Takšne prevlade enega košarkarja, kot jo je uprizoril Dragić, ni bilo od Ćosićevih časov« 

Tudi v bolj ali manj uveljavljenih tujih medijih glasno odmeva včerajšnji razplet 40. košarkarskega evropskega prvenstva.

Objavljeno
18. september 2017 23.33
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Tudi v bolj ali manj uveljavljenih tujih medijih glasno odmeva včerajšnji razplet 40. košarkarskega evropskega prvenstva, ki je na evropski tron posadil slovenske junake.

Corriere dello Sport (Rim): Kakšen spektakel! Navzlic izjemni pomembnosti tekme in temu primernemu vložku previdnosti in odgovornosti je ta finale ponudil zelo lepo igro.

Marca (Madrid): Predvsem drugo četrtino te finalne tekme lahko označimo z enim imenom - Goran Dragić! In nadaljevanje velike predstave? V srbski igri ni bilo vse brezhibno, že slovenski zanesljivost in hladnokrvnost iz prostih metov sta navduševali stroko in odprli Sloveniji pot k naslovu evropskih prvakov.

Mundo Deportivo (Barcelona): Slovenija, šampion: to je preplet poezije in pravičnosti za to košarkarsko deželo. Zlate kolajne, ki so jih osvojili slovenski košarkarji, so nagrada za športno in povsem zasluženo zmagoslavje dežele, v kateri je košarka več kot le ena športna panoga.

L'Equipe (Pariz): Goran Dragić je odpeljal Slovenijo k prvemu naslovu najboljše košarkarske reprezentance na stari celini. V deželi dveh milijonov prebivalcev je tako Slovenija prisedla k veliki mizi dosedanjih zmagovalcev. In to povsem zasluženo!

Sovjetski sport (Moskva): Do evropskega prvenstva 2017 košarkarka reprezentanca Slovenije ni imela še niti ene kolajne, ni nastopila nikoli na olimpijskih igrah, pripadala je srednjemu kakovostnemu razredu. Slovenci so pogosto poskušali z različnimi selektorji, nikdar povsem posrečeno, imeli so mlade strokovnjake, ali pa tiste zelo izkušene iz razreda Zmaga Sagadina ali Božidarja Maljkovića. Zablesteli so v skupinskem delu, nato pa pogoreli v četrtfinalu ali še prej. Tako so se morali zadovoljiti z uvrstitvami med 5. in 8. mestom. In zdaj? Sploh niso doživeli poraza, premagovali pa so tiste, ki so odkrito napadali kolajne: Francoze, Grke, Latvijce, Špance celo za +20 in za konec Srbe. Popolni skalp evropske elite!

Lietuvas Rytas (Litva): To ni le košarka! Do tega prvenstva je bil najodmevnejši dosežek slovenske reprezentance 4. mesto na EP 2009 na Poljskem. Nedeljska zmaga proti Srbiji pa ne pomeni le zlate kolajne, to je največji dosežek slovenskega športa v letih samostojnosti. Gre za simboličen pomen tudi za predhodnike, športnike, ki so do leta 1990 blesteli v mednarodnih arenah.

Pravda (Bratislava): Balkanski derbi je postregel z imenitno košarko. Lovorike pa se prvič doslej veselijo Slovenci s sijajnim Goranom Dragićem. Prišel je na prvenstvo, videl, zmagal in napovedal slovo.

Sportske novosti, kolumnist Mirko Novosel (Zagreb): Bravo, Slovenija! Takšne prevlade enega košarkarja, kot jo je tu uprizoril Goran Dragić, ni bilo od časov Krešimirja Ćosića. Toda čestitke si zaslužijo vsi po vrsti, od selektorja Igorja Kokoškova navzdol. Ključni igralec finala je bil v bistvu Klemen Prepelič, najprej z meti za tri točke v prvem polčasu, nato pa je, ko na parketu ni bilo Dragića in poškodovanega Luke Dončića, prevzel glavno vlogo in Slovenijo vodil k zmagi.

Politika (Beograd): To so bile najtežje štiri minute. Kuzmić je zgrešil dva prosta meta, kar je kaznoval najboljši "x faktor" na tem prvenstvu Klemen Prepelič, nakar se je s pomembnim košem odrezal še Američan Anthony Randolph. Ta dvojec je dotolkel srbsko reprezentanco. Boljših reprezentantov si Slovenija kar ni mogla zamisliti.

Dnevni avaz (Sarajevo): Slovenci bi si to zmago lahko zagotovili precej prej, če se jim ne bi poškodoval Luka Dončić, ki je sredi tretjega dela zapustil parket. Ob podelitvi kolajn so ga soigralci nesli na rokah, a posebno pozornost je privabljala lepotica, ki je še posebej pozorno vse dni v Istanbulu spremljala Luko. Mediji so odkrili, da je to Anamaria Goltes. Rojena je leta 1998, je manekenka, doma je v Zagorju ob Savi. Z Luko sta par dve leti, od prvega dne prvenstva je lepa Anamaria spodbujala svojega fanta.

Miami Herald (Miami): Goran Dragić je resda v devetih sezonah postal že veteran lige NBA, toda posebej gre omeniti Igorja Kokoškova, prvega Evropejca kot profesionalnega člana strokovnega štaba v naši najvišji ligi. Tukaj je preživel že 17 sezon, skupaj z Dragićem pa sta štiri leta prestala skupaj v Phoenixu.

Przeglad Sportowy (Krakov): Ko je moral Luka Dončić odkorakati s parketa, je takoj moštvo Slovenije začelo igrati slabše. Prednost je izginjala, Srbi so začutili slabosti tekmecev, toda ob koncu je včeraj zlato potovalo v Ljubljano, ne pa v Beograd. "Ne smemo se vdati, borimo se do konca," je soigralce v zadnjih minutah s klopi spodbujal Goran Dragić.

MF Dnes (Praga): Igrali so najlepšo košarko in obnoreli rojake - Slovenija opeva svoje junake. V ponedeljek pa je nato navdušena dežela pričakala te junake na osrednjem ljubljanskem trgu. Evforija bo pod Alpami trajala nekaj dni, morda celo nekaj tednov. Je napočil po španskem zlatem rodu zdaj čas za slovensko vladavino?

Fanatik (Istanbul): V tem zgodovinskem trenutku za slovensko košarko prav vsakomur med člani moštva pripada posebno pomembna vloga. Slovenija je vedno imela moštvo močnih posameznikov, a pogosto ni uresničevala pričakovanj in napovedi. Toda zdaj razliko ustvarja selektor. Igor Kokoškov je prišel z izkušnjami 17 let v ligi NBA, njegove zasluge za podvig novih evropskih prvakov so izjemne.