Južna Afrika, prihajamo!

Slovenskim nogometašem je uspel veliki met, saj so na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo v JAR zabeležili zlata vredno zmago proti favoriziranim Rusom (1:0). Rusi so tekmo končali le z devetimi igralci.

Objavljeno
18. november 2009 21.47
Jernej Suhadolnik/Rok Tamše
Jernej Suhadolnik/Rok Tamše
Maribor - Šampioni! Slovenija gre naprej! Kdor ne skače, ni Sloven'c! To je le nekaj vzklikov veselja in evforije, ki so jih sijajnim slovenskim navijačem iz grl zvabili odlični Slovenci na igrišču Ljudskega vrta. Izbranci mladega selektorja Matjaža Keka so namreč na kolena spravili veliko Rusijo in bodo povsem zasluženo prihodnje leto igrali na svetovnem nogometnem prvenstvu, ki ga bo gostila Južnoafriška republika.

Res, Kekovi fantje so povsem zasenčili razrvane Hiddinkove zvezdnike, ki so na koncu izgubili tudi živce, Rusija pa je tekmo končala le z devetimi možmi. Kako lepo je bilo biti Slovenec na mariborski travi! Nova trdnjava slovenske nogometne reprezentance, ki jo resda utegnejo že prihodnjo jesen seliti na novi stadion v ljubljanskih Stožicah, je pokala po šivih: dobrih 13.000 podpornikov slovenskega nogometa, med katerimi je bilo tudi tisoč ruskih gostov, pa je pričaralo čarobno ozračje.

 

Slovenci, veselite se odmevnega dosežka, bi lahko zapisali ob veliki zmagi nad Rusijo, ki nas je v Moskvi premagala z 2 : 1. Premalo. Novi slovenski junaki, med katerimi je sinoči zablestel strelec edinega gola Zlatko Dedič, so torej spisali novo pravljico, tretjo po tistih na EP 2000 v Beneluksu in SP 2002 na Daljnem vzhodu.

 

Da bo v Mariboru gala dogodek par excellence, je napovedoval že popoldanski utrip v štajerski metropoli. Mariborčani, pregovorno prepričani, da jim vse pomembnejše stvari v življenju vodi centralistična državna ureditev z vodilnimi institucijami v Ljubljani, so le dočakali svojih »pet minut«. Zasebna letala vplivnih Rusov, vodilnih mož z gospodarsko-političnega vrha velike federacije, so pristajala ves dan, člani ruske izbrane vrste so že prej uživali v sprehodih po idiličnih pohorskih hribčkih.


»Naštel sem jih trinajst, naposled je s svojim boeingom pristal tudi Roman Abramovič,« nam je živahno dogajanje opisal eden izmed zvestih podpornikov NK Maribor in slovenske reprezentance.

 

Mimogrede: ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki sta ga gostila slovenski kolega Danilo Türk in premier Borut Pahor, predsednik Chelseaja Roman Abramovič in prvi mož Gazproma Aleksej Miller so po prihodu na častno ložo tarnali nad nevarnim dostopom, vsi po vrsti so se namreč spotaknili ob neustrezno stopnico, nerodno pritrjeno na omenjeno konstrukcijo.

 

Kakor koli, slovenski aduti za odhod v Južno Afriko so že pred tekmo dajali vtis, da se zvečer obeta prava veselica, primerljiva z največjimi praznovanji. Govora o morebitnem spodrsljaju tako rekoč ni bilo, fantje, ki so v zadnjih mesecih dokončno dokazali, da je Slovenija še kako nogometna država in so v rojakih spet obudili zamrlo evforijo izpred desetih let, pa so odločno napovedovali igro na zmago in lov na izid, ki bi izničil zaostanek enega gola s prve tekme v Rusiji. Toda črnih misli o tedanjem dvakratnem strelcu Dinijaru Biljaletdinovu ni bilo, optimizem so raje gradili na pomembnem golu Nejca Pečnika v izdihljajih spektakularnega dvoboja na moskovskih Lužnikih.

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela (Jernej Suhadolnik)


Kek: Srce je vredno več kot milijoni!

Selektor Matjaž Kek je po tekmi dejal: "Vesel sem, da smo postali nesmrtni. Na igrišču smo dokazali, da je srce vredno več kot milijoni. Od začetka sem čutil našo zmago." Strelec zadetka, ki je Slovenijo popeljal v elitno nogometno druščino Zlatko Dedič, pa je dodal: "To so sanje. Za ta uspeh so zaslužni prav vsi igralci, ki bi jim rad čestital."

 

Igralcem je čestital tudi predsednik nogometne zveze Slovenije Ivan Simič, ki je dejal, da so se uresničile sanje. Po tekmi je bil dobre volje tudi premier Borut Pahor, ki je v šali dejal: "Včeraj sem na seji vlade napovedal takšen rezultat in fantje so očitno upoštevali sklep vlade. Bil sem zadovoljen, da nismo zmagali že v Rusiji, ker bi me aretirali."



Glavni dogodki v prvem polčasu:

 

2. minuta – Jokič je z leve strani poslal uporaben predložek v kazenski prostor Rusije, Akinfejev odbija.

 

4. minuta – Novakovič je v kazenskem prostoru zapravil odlično priložnost za gol. Po podaji Birse je streljal naravnost v Akinfejeva.

 

8. minuta – Rumeni karton za Jurija Žirkova.

 

10. minuta – Po predložku Kirma z leve strani se je žoga od noge Berezuckija odbila v desno vratnico ruskega gola.

 

17. minuta – Slovenija ima še naprej pobudo na igrišču. Novakovič je poslal lep predložek z leve strani, Dedič je na bolj oddaljeni vratnici z glavo streljal v Akinfejeva.

 

18. minuta – Koren je z roba kazenskega prostora streljal mimo ruskega gola.

 

19. minuta – Rusi so dolgo kombinirali, Pavljučenko je z roba kazenskega prostora streljal mimo slovenskega gola.

 

22. minuta – Rumeni karton za Biljaletdinova zaradi prekrška nad Brečkom.

 

23. minuta – Kirm se je znašel na desni strani, z roba kazenskega prostora je njegov strel blokiral Janbajev, žoga je končala v naročju Akinfejeva.

 

25. minuta – Prvi kot za Rusijo, Slovenija se je obranila.

 

27. minuta – Birsa in Novakovič sta lepo izigrala rusko obrambo, slednji je z roba kazenskega prostora neoviran slabo streljal, Akinfejev je bil na pravem mestu.

 

43. minuta – Drugi kot za Rusijo, tokrat z desne strani. Slovenska obramba je bila zanesljiva.

 

44. minuta – 1:0! Po dolgi podaji z desne strani pred ruski gol se je Dedič imenitno znašel med ruskima branilcema in spretno iz prve premagal Akinfejeva.


Glavni dogodki drugega polčasa:

 

46. minuta – V moštvu Rusije je Pavljučenka zamenjal Keržakov, Janbajeva pa Semak.

 

51. minuta – Dedič je prodrl v kazenski prostor Rusije v bližino gola, podrl ga je Berezuckij, toda piščalka sodnika Haugeja se ni oglasila.

 

55. minuta – Rumeni karton za Birso.

 

59. minuta – Dedič je znova padel v kazenskem prostoru, tokrat v dvoboju z Žirkovom. Hauge ni pokazal na belo točko.

 

60. minuta – Novakovič je na robu kazenskega prostora prišel do strela mimo Ignaševiča. Akinfejev je ukrotil žogo.

 

61., 62. minuta – Prvi in drugi kot za Slovenijo z desne strani. Rusi so se obranili.

 

66. minuta – Rdeči karton in izključitev za Keržakova zaradi prekršla nad Handanovičem v petmetrskem prostoru pred golom, rumeni karton za Handanoviča.

 

71. minuta – Novakovič se je sam znašel pred Akinfejevim, Hauge je dosodil prepovedani položaj.

 

72. minuta – Rumeni karton za Denisova po prekršku nad Novakovičem.

76. minuta – Rumeni karton za Korena. Biljaletdinova je zamenjal Pogrebnjak.

 

77. minuta – Pogrebnjak je z glavo nevarno streljal, Handanovič brani na golovi črti.

 

78. minuta – Birso je zamenjal Pečnik.

 

85. minuta – Jokič je streljal s kakšnih 20 metrov mimo ruskega gola.

 

86. minuta – Handanovič je Žirkovu, k ije ušel Brečku, obranil silovit strel iz neposredne bližine. V nasprotnem napadu na drugi strani je Dedič zgrešil gol iz neposredne bližine

 

87. minuta – Drugi kot za Rusijo z leve strani, Slovenija se je obranila.

 

90. minuta – Četrti sodnik je pokazal 4 minute podaljška.

 

92. minuta – Žirkov je dobil drugi rumeni karton, s tem rdečega in izključitev.

 

93. minuta – Novakovič je zapravil priložnost za gol.

 

94. minuta – Dediča je zamenjal Stevanovič.

 

Začetni postavi:

Slovenija: Handanovič, Brečko, Šuler, Cesar, Jokič, Birsa, Radosavljevič, Koren, Kirm, Dedič, Novakovič.

 

Rusija: Akinfejev, Anjukov, Ignaševič, Berezuckij, Žirkov, Zirjanov, Denisov, Janbajev, Biljaletdinov, Aršavin, Pavljučenko.