HIT Gorica tretjič zapored prvak

V eni najbolj napetih sezon v ligi Si.mobil Vodafone doslej, ki je o prvaku odločala prav do zadnjega, je tretjič zapored in četrtič skupno slavila HIT Gorica.

Objavljeno
04. junij 2006 18.00
Ljubljana - Slovenski nogometni prvoligaši so v soboto sklenili 15. sezono, tretjič zapored in četrtič skupno pa je slavila HIT Gorica. Sezona 2005/06 v ligi Si.mobil Vodafone je bila ena najbolj napetih doslej, saj je o prvaku odločal prav zadnji krog. Pred zadnjim dejanjem sta imela možnosti za vrh glavna favorita pred sezono, Gorica in Domžale. Slednje so zaradi nekaj spodrsljajev v odločilnem obdobju sezone in slabšega razmerja s tekem z Novogoričani na koncu morale priznati premoč Primorcev in vnovič (z dvema točkama zaostanka) zasedle le mesto podprvaka.

Še enkrat se je pokazalo, da je le v urejenih sredinah moč računati na uspešne nastope. Bolj ali manj sta vso sezono vrh krojili prav novogoriška in domžalska ekipa. Slednja je bila v prvem delu boljša, toda zimski odhodi nekaterih ključnih igralcev (Dalibor Stevanovič, Ermin Rakovič, Janez Zavrl ...) so preveč osiromašili domžalske možnosti za naslov. To se je še posebej poznalo v zadnjem delu prvenstva, ko so varovanci Slaviše Stojanoviča z nekaj spodrsljaji zdrsnili z vrha lestvice in se nanj niso več mogli povzpeti.

Novogoričani, ki so imeli tako jeseni kot spomladi bolj ali manj enak kader, le da se je v drugem delu vnovič vrnil reprezentant Andrej Komac, so tako z dobro uigranostjo in popolno dozorelostjo mladega, a izjemno učinkovitega napada, ki ga sestavljata Miran Burgič in Valter Birsa (s 24 oziroma 18 goli prvi in drugi strelec lige), prav ob koncu strli tudi odpor Domžal. Odločitev je padla predvsem po porazu Domžal v Novi Gorici v 30. krogu in po neuspehu iste ekipe proti Dravi na domačem igrišču v 31. krogu, s čimer so se Novogoričani, ki jih vodi za slovenske razmere "večni" Pavel Pinni, izenačili z dotlej vodilnimi Domžalami. Zadnji žebelj v krsto domžalskega moštva pa je z neodločenim izidom v predzadnjem krogu zabilo Primorje.

Drugi tekmeci so bili že daleč od vrha. Popolno prebujenje je spomladi s prihodom Mladena Rudonje, Amirja Kariča in predvsem poslovneža Milana Mandariča sicer doživel Anet Koper in si prav v zadnjem krogu priboril tretje mesto. V začetku spomladanskega dela je zasedal šele osmo mesto. Koprčani, ki se jim nasmiha tudi gradnja novega stadiona, so s sezono lahko zadovoljni, saj so si z zmago v pokalu Hervis tako kot Gorica in Domžale priborili mesto v Evropi.

Maribor Pivovarna Laško je bil do zadnjega v igri za tretje mesto, toda tako kot Drava, CMC Publikum (ta ima še možnost za uvrstitev v pokal UEFA, saj bodo zvečer v Portu izžrebali še dve ekipi za to tekmovanje glede na lestvico fair playa) in Nafta (presenečenje prvega dela, ko je bila na tretjem mestu) je bil vse preveč vpet v sredino lestvice in premalo odločen oziroma ambiciozen prav za vrh. Izrazito razočaranje predvsem drugega dela prvenstva je Primorje. Po solidnem jesenskem delu je prišlo nekaj slabših krogov in padec na lestvici, kar je službe stalo (po mnenju nekaterih neupravičeno) Darka Milaniča. Sezono je tako "reševal" Bojan Prašnikar, ki pa mu je ekipo uspelo le zadržati v ligi, z igro pa njegovi varovanci niso prav nič navdušili in so končali na skromnem osmem mestu.

V ozadju sta pričakovano obstala Bela krajina in Rudar. Slednji je pokazal nekaj vzpodbudnih predstav, toda zaostanek za tekmeci se je le večal, tako da je bil njegov izpad v drugo ligo že zdavnaj odločen. Podobno je svojo usodo že mnogo pred koncem sezone zapečatila črnomaljska ekipa, ki bo morala odigrati dodatna dvoboja za obstanek v ligi z Dravinjo (prva tekma bo 7. junija v Slovenskih Konjicah, povratna pa 11. junija v Črnomlju).

Namesto velenjskega Rudarja pa bo na veselje ljubljanskih nogometnih privržencev v prvi ligi, ki bo v novi sezoni nosila tudi ime novega pokrovitelja (Telekom), zaigral Factor.