Bled le dočakal poletno ligo in polne tribune na derbiju

Medveščaku prvič po šestih letih blejska lovorika, zmajem pa prestižna zmaga nad Gorenjci.
Fotografija: Prvi zvezdnik železarjev David Rodman je bil pogosto pred vrati zmajev, a čuvaj mreže Žan Us se ni dal. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Prvi zvezdnik železarjev David Rodman je bil pogosto pred vrati zmajev, a čuvaj mreže Žan Us se ni dal. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Bled – Podobno kot glasbeni festival Okarina je bila dolga leta tudi poletna hokejska liga ena od stalnic počitniškega utripa na Bledu. Toda po 22 izvedbah je nad njo avgusta 2013 padel zastor. Zdaj pa se je spet vrnila pod streho Športne dvorane in na sobotnem derbiju Jesenic in Olimpije napolnila tribune. Slednja se je veselila zmage, nakar pa sinoči v finalu le ni bila kos favoriziranemu Medveščaku, nazadnje zmagovalcu te lige pred šestimi leti.

Zagrebško moštvo, pri katerem igrata tudi Nik Simšič in Mark Čepon, na trenerski klopi pa je ob Aaronu Foxu zdaj tudi Marcel Rodman, je bilo hitrejše in učinkovitejše od Ljubljančanov. Toda ti so se med odštevanjem do tekmovalnega uvoda v sezono (od 5. do 8. septembra turnir za pokal HZS; 15. septembra začetek AHL) predstavili v kar spodobni luči. Najprej so v soboto ugnali državne prvake z Jesenic, nato pa se sinoči dve tretjini konkurenčno upirali tekmecem iz višje ligaške konkurence – EBEL. Povsem pa so popustili v zadnjih minutah in tako za konec pokvarili prejšnji vtis.

Železarji pa so bili blizu podviga proti Karlovym Varom, moštvu iz ugledne češke extralige. Na tekmi za 3. mesto so do 52. minute vodili z 1:0, izid je izenačil naš dolgoletni reprezentant Sabahudin Kovačevič, otrok jeseniške hokejske šole. Čehi so nato osvojili bron v tej poletni ligi z golom odločitve v podaljšku.


Novi obrazi med železarji in zmaji


Četudi se odmevnejši časi slovenskega klubskega hokeja in navzočnosti v EBEL oddaljujejo, medsebojni derbi Gorenjcev in Ljubljančanov še vedno privablja posebno pozornost. Slednjim je v zadnji tekmovalni zimi na tekmah z železarji večinoma pripadala vloga poražencev, tokrat so že za uvod pred 1500 gledalci pokazali zobe, bruhnili ogenj in se uvrstili v finale poletne lige.

»Ni dvoma o tem, da mi je zdaj lažje uresničevati načrte o igri našega moštva kot pa v prejšnji sezoni,« je Olimpijin trener Jure Vnuk prikimal opazki o svojem drugačnem pristopu. Nazadnje je bil namreč gasilec, potem ko so v Tivoliju odstavili Andreja Brodnika, zdaj se je lotil dela od začetka priprav z moštvom, pri katerem ni tujih igralcev. A v obrambi je zdaj denimo izkušeni reprezentant Aleš Kranjc, v vratih junak sobotnega blejskega večera Žan Us, nove obraze je zaznati tudi v napadu, denimo povratnika v Ljubljano Aleša Mušiča, sicer dolgoletnega reprezentančnega risa.

Tudi v jeseniškem taboru so opazne spremembe. Največ pozornosti s tribun privablja navzočnost prvega zvezdnika moštva Davida Rodmana. Njegov napad z Luko Bašičem in Tadejem Čimžarjem si je priigral največ priložnosti v derbiju, toda plošček jim ni hotel mrežo. Bodisi je to preprečil Kranjčan v Olimpijinih vratih Us bodisi sta bili na poti Rodmana in druščine prečka in vratnica. »Res v uvodni tretjini nismo igrali prav zanesljivo, tekmecem smo pustili preveč prostora, v nadaljevanju je bilo drugače,« je poudaril Aleš Mušič, kapetan zmajev.

V taboru železarjev ob porazu, ki proti zeleno-belim navijače Jesenic ne glede na tekmovalno raven vedno boli, pretiranega preplaha ni bilo zaznati. »Priigrali smo si res lepo število priložnosti. Nismo zadeli, kar se nam je na 56 tekmah prejšnje sezone pripetilo le enkrat, toda precej bolj bi bil zaskrbljen, če priložnosti sploh ne bi imeli,« so bile besede trenerja državnih prvakov Gabra Glaviča. Priložnost za revanšo bo predvidoma dočakal kmalu, na turnirju slovenskega pokala v Kranju, takrat si bo želel boljšo in učinkovitejšo predstavo. Tako zaradi lovorike kot zavoljo bližajoče se alpske lige.
 

Komentarji: