Brez slovenskega finala v AHL

Jeseničani so izgubili proti Asiagu z 1:2 in se v polfinalu poslovili od sezone alpske lige. Ljubljančani pa so za vizum finala gladko ugnali Lustenau s 5:0.
Fotografija: Jeseničanom se ni izšlo, Olimpija pa bo v finalu branila lovoriko najboljšega moštva alpske lige. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Jeseničanom se ni izšlo, Olimpija pa bo v finalu branila lovoriko najboljšega moštva alpske lige. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Hokejisti Sija Acronija Jesenic so na zadnji, peti polfinalni tekmi alpske lige doma izgubili proti Asiagu z 1:2 (0:0, 1:2, 0:0) in ostali brez finala. Tam pa se bo italijansko moštvo zoperstavilo SŽ Olimpiji, ki je bila v drugi tekmi večera prepričljivo boljša od Lustenaua – 5:0 (4:0, 1:0, 0:0).

V dosedanjem poteku polfinala so morali Jeseničani in hokejisti Asiaga dvakrat igrati podaljšek. Na prvi tekmi v Podmežakli je domača ekipa slavila z zadetkom v 73. minuti, potem pa je na naslednjih dveh priložnost za kaj več zapravila s slabim obdobjem na tekmah. Izenačen je bil tudi četrti dvoboj, ki so ga Jeseničani v gosteh dobili s 3:2 in izsilili peto tekmo. In silno negotova je bila nato tudi ta sklepna predstava.

Jaka Sodja je dosegel edini gol za Jesenice na polfinalni tekmi št. 5. FOTO: Leon Vidic/Delo
Jaka Sodja je dosegel edini gol za Jesenice na polfinalni tekmi št. 5. FOTO: Leon Vidic/Delo


V prvi tretjini ni bilo golov, v 24. minuti pa je Jaka Sodja Gorenjcem ob igralcu več priigral vodstvo. Še v isti tretjini pa je Asiago prišel do preobrata, potem ko je v 34. in 38. minuti zadel Michele Marchetti.

Asiago je pozneje dobro zapiral vse poti proti golu, dobri dve minuti pred koncem je sicer imel priložnost Blaž Tomaževič, a je bil vratar gostov na mestu. Takoj zatem je bil zaradi udarca s palico Tomaževič še izključen, kar je dodatno otežilo delo Jeseničanom, ki so poskusili tudi brez vratarja, a neuspešno. Sojenje resda domačemu moštvu ni bilo prav naklonjeno, vendar pa je ključni razlog poraza na tej tekmi odločitve vsekakor neučinkovitost železarjev v prvih dveh tretjinah tekme.

Na drugi tekmi večera, v Tivoliju med SŽ Olimpijo in Asiagom, pa še zdaleč ni bilo takšne negotovosti kot na Jesenicah. Že nenavadno hiter gol v mreži gostov, po pičlih šestih sekundah, je naznanil povsem drugačen scenarij od tistega nepričakovanega na prejšnjih tekmah, ko je Lustenau stopil prednost dveh tekmečevih zmag v tej polfinalni seriji.

Ljubljanski kapetan Žiga Pance je trikrat zadel v polno. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ljubljanski kapetan Žiga Pance je trikrat zadel v polno. FOTO: Leon Vidic/Delo


Jasno, da je bila pred obema moštvoma še domala cela tekma, toda Olimpija je tokrat tudi v nadaljevanju po tistem zgodnjem vodstvu dala vedeti moštvu s skrajnega avstrijskega zahoda, da tokrat ne bo dovolila senzacije. Junak večera je bil domači kapetan Žiga Pance. Trikrat je zadel v polno, pred tekmo nam je govoril, da bi res moral s soigralci že prej rešiti uganko o finalistu, vendar, da se je nabralo za zvrhan koš smole ob tem zadnjem gostovanju v Lustenauu. 

Tako so pač zmaji morali vlogo favorita za konec na domačem ledu, po dveh tretjinah in že takrat končnem izidu 5:0 dejansko ni bilo več nobenih dvomov o uresničitvi Olimpijinega načrta s ciljem uvrstitve v finale. Poleg Panceta sta za zmaje na tej tekmi št. 5 zadela še Aleksandar Magovac in Miha Zajc. Domači vratar Paavo Hölsä je tako za konec ohranil mrežo nedotaknjeno, posebna sobota pa je bila to tudi za kanadskega aduta med zmaji Marca-Olivierja Valleranda, ki je praznoval 32. rojstni dan.

Prva tekma finala, v katerem bosta ekipi spet igrali na tri zmage, bo v torek.

Preberite še:

Komentarji: