Brunico pozabljen, Jure Vnuk že zanetil domači ogenj

Finale DP v hokeju: Danes odločitev o prvaku
Fotografija: Niti Sašo Rajsar, nekdanji železar med zmaji, niti Philippe Paradis, kanadski adut Jesenci, ne bosta popuščala do konca. Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Niti Sašo Rajsar, nekdanji železar med zmaji, niti Philippe Paradis, kanadski adut Jesenci, ne bosta popuščala do konca. Foto Tomi Lombar

Ljubljana – Resda bi si bolj površen spremljevalec slovenskega hokeja lahko mislil, da je zastor čez domačo sezono padel na nedeljski večer ob Olimpijinem zmagoslavju v alpski ligi, toda zdaj je vendarle na vrsti še sklepno dejanje v domačem prvenstvu. To pri HZS še naprej ohranjajo, pa četudi dve vodilni slovenski moštvi tekmujeta v mednarodnem ligaškem tekmovanju. V Tivoliju bo danes ob 20. uri revanša, uvodna tekma je s 4:2 pripadla Jeseničanom.
Siniša Uroševič
Da obračun na ledu Gorenjcev in Ljubljančanov razvnema posebna čustva, je v slovenskem športnem prostoru že dolgo znano. Domači železarji so tokrat s prvo zmago v sezoni hoteli velikim tekmecem pokazati, da kot branilci lovorike te ne bodo dali kar tako iz rok, Olimpijino moštvo pa je prišlo v Podmežaklo na krilih finalnega podviga v Brunicu, kjer je prvič doslej dvignilo pokal zmagovalcev alpske lige. Sezono si zdaj želi kajpak zaokrožiti še s tivolsko veselico.
Prav alpska liga, tako kot nekoč regionalno prestižna EBEL, predstavlja za Jesenice in Olimpijo izhod v sili ob pomanjkanju kakovostnejših predstav pod domačo streho, a obenem tudi botruje zapletom okrog koledarja državnega prvenstva. In ker so letos zmaji pridrsali do 7. tekme finala AHL, preprosto ni več časa, da bi imeli še doma klasično hokejsko končnico na štiri zmage, zato sta zdaj na sporedu le dve tekmi. Po uvodnem porazu se bodo zmaji danes na svojem ledu pognali v lov na zmago za tri gole. Razplet s »+2« bi jim odprl vrata podaljška, tukaj ni posebnega vrednotenja gola v gosteh, kot ga sicer poznajo nogometaši ali rokometaši.

Saunders že od 1. minute?

In četudi je slediti ugibanjem o (ne)pravičnosti ali (ne)smiselnosti takšne ekspresne odločitve za naslov prvaka, so v obeh taborih razglasili izredno stanje in se nadvse resno lotili zadnjega klubskega izziva v sezoni. »Nismo imeli uspešne sezone, lepo pa bi bilo, ko bi se veselili vsaj za konec,« ne skriva jeseniški trener Marcel Rodman in dodaja: »Lahko si le predstavljam, kako močno se bodo potrudili naši tekmeci: mar ne bi uživali v tem, da bi Jeseničane vnovič premagali in osvojili tretjo lovoriko v sezoni kot češnjo za vrhu torte?« V polno je zadel z vrnitvijo k moštvu Clarka Saundersa, v zadnjih dvajsetih minutah je zaklenil vrata gostiteljev, verjeti gre, da bo danes že od 1. minute na ledu. O jeseniškem motivu, da bi si v bogato zbirko pripeli novo zvezdico, ni dvoma, nekateri, denimo napadalec Tadej Čimžar, se želijo uvrstiti tudi na reprezentančni seznam za SP v Kazahstanu. Kot kandidata ga je namreč pred dnevi omenil selektor Ivo Jan, ki pa do konca finalnega dvoboja noče vznemirjati akterjev v rdečih in zeleno-belih dresih.
Olimpija? Nik Simšič, čigar oče Luka je branil za oba vodilna slovenska hokejska kluba, meni, da prav zaradi dolgoletnega prestiža domača lovorika moštvu pomeni še več kot tista v alpski ligi, ogenj v hokejskih krogih pa je že zanetil trener Jure Vnuk, ko je torkovo jeseniško zmago označil za nezasluženo in dejal, da je prepričan o slavju svojega moštva v drevišnji revanši. A tudi to je del psihološkega boja za razvnemanje strasti, prihod občinstva v dvorano in odmev končnice, ki povsod po svetu zaokroži dolgo sezono pisanega dogajanja na ledenih ploskvah.

Preberite še:

Komentarji: