Derbi s tradicijo, kot je ni daleč naokrog

Hokej: Zmaji in železarji bodo v soboto igrali jubilejno 500. medsebojno tekmo
Fotografija: Akterji so bili med srečanjem z novinarji dobre volje, v soboto pa se bodo vsak po svoje resno lotili nalog. Foto Tomi Lombar
Odpri galerijo
Akterji so bili med srečanjem z novinarji dobre volje, v soboto pa se bodo vsak po svoje resno lotili nalog. Foto Tomi Lombar

Ljubljana – Tako pisanega sporeda športnih dogodkov, kot bo ob prihajajočem koncu tedna v slovenskem glavnem mestu, že dolgo ni bilo, prav poseben pečat pa tokrat pripada hokejistom. Pred večnima tekmecema iz Tivolija in Podmežakle je namreč jubilejni 500. derbi, da gre za prav poseben dogodek, je potrdila tudi skupna novinarska konferenca obeh klubov. Tekma bo v soboto ob 17.30.
Siniša Uroševič
Precej pajčevine se je že nabralo nad listi zgodovine v teh 65 letih, odkar so se železarji prvič pomerili z zmaji. Slednji takrat še niso pripadali Olimpijinemu imenu, temveč HK Ljubljana, enemu predhodnih klubov v Tivoliju, vseeno pa gre tekmo tiste zime 1954 ob zmagi Jeseničanov s 3:1 šteti kot uvod v res veliko zgodbo, ki po številu medsebojnih dvobojev daleč naokrog nima primerjave. Pred dnevi so denimo v severni soseščini igrali tradicionalni koroški derbi hokejisti KAC iz Celovca in VSV iz Beljaka, to je bila 326. tekma rdečih in modrih doslej. Hokejski derbi z najdaljšo tradicijo na svetu pripada kanadskima velikanoma te igre Montrealu in Torontu – pomerila sta se kar na 815 tekmah.

Polončiču nova pogodba

Kar posebej privlači športno občinstvo v slovenskem prostoru, je izjemna izenačenost velikih tekmecev: Gorenjci so doslej zbrali eno zmago več in v skupnem izidu vodijo z 236:235. Moštvi sta se razšli z remijem 28-krat, zdaj seveda to ni več mogoče, saj o zmagovalcu na sleherni tekmi odloča najprej podaljšek, če pa še takrat ni uspešnejšega moštva, sledijo kazenski streli. »Naš edini cilj za sobotno predstavo je izenačiti ta skupni izid,« ob srečanju z novinarji ni skrival kapetan Olimpijinega moštva Aleš Mušič, podobno ambiciozno razmišlja tudi trener zmajev Gregor Polončič, s katerim so v tivolskem taboru po uspešni preizkusni dobi podaljšali pogodbo do konca sezone. Predsednik kluba Miha Butara je poudaril analitične sposobnosti in čustven pristop k hokeju otroka tivolske hokejske šole, ki je nekoč tudi v rdečem dresu navduševal jeseniške privržence.

Ne zidajo gradov v oblakih

»To obdobje je zdaj že oddaljeno, predvsem kot trener poskušam brzdati čustva pred derbijem. Moramo biti bojeviti, toda pretirana navzočnost čustev te lahko na tekmi uniči,« opozarja Polončič, ki je že po včerajšnji konferenci takoj odgnal misli od derbija, saj je pred njim in igralci še drevi (20.00) zahtevno gostovanje pri vodilnem Brunicu. Podobno težka naloga čaka tudi drevi jeseniške hokejiste, ki se bodo doma (19.00) pomerili s Cortino, v tej sezoni precej močnejšo v AHL kot leto prej.
V taboru jeseniškega moštva ne zidajo gradov v oblakih, zavedajo se, da so imeli v preteklosti že precej močnejšo zasedbo, poskušajo pa napredovati iz tekme v tekmo. »Glede pristopa ne morem ekipi, z izjemo ene tekme, ničesar očitati. Res pa je, da bi lahko imeli kakšno točko več. Pred dnevi smo proti Rittnu in Kitzbühlu že vodili, na koncu pa osvojili le po točko,« se je spomnil prvi mož jeseniške klopi Mitja Šivic, ki mu je nato sobotna prepričljiva predstava s Feldkirchom (4:0) pomagala pri psihološki pripravi moštva in nujni samozavesti za ta posebej podčrtan teden: najprej s Cortino in nato z velikim sobotnim jubilejem v Tivoliju.

Komentarji: