Elita sredi hokejskega paradiža

SP v hokeju: Danes na Slovaškem začetek velikega športnega praznika.
Fotografija: SP hokej 2019 FOTO: Dk Igd
Odpri galerijo
SP hokej 2019 FOTO: Dk Igd

Ni prav veliko tako vznesenih dežel za prirejanje svetovnega prvenstva v hokeju, kot je Slovaška. Zato ne preseneča, da v Bratislavi in Košicah, prizoriščih letošnjega šampionata, že prav težko pričakujejo današnji petek, ko se bo začelo osrednje hokejsko tekmovanje leta v Evropi. Tokrat, žal, brez Slovenije.

Risi so se pred dnevi vrnili s prvenstva skupine B v Kazahstanu, kjer niso uresničili cilja nove uvrstitve med najboljše. Napadli jo bodo spet čez eno leto – morda celo na domačem ledu – in tako lovili vizum elitnega razreda za prvenstvo 2021, ki ga bosta skupaj gostili Belorusija in Latvija. Obe zelo hokeju zapriseženi deželi, a ta igra na ledu je na Slovaškem še za stopnjo bolj priljubljena kot v omenjenih državah.

Slovaki so nazadnje prestižno tekmovanje gostili leta 2011, takrat je nastopila tudi Slovenija, prvič jo je vodil Matjaž Kopitar, raven igre naše izbrane vrste pa nikdar pozneje na prvenstvih ni bila več tako konkurenčna kot prav v tistih dneh. Šampionat v Bratislavi in Košicah je ostal v spominu tudi po polnih tribunah in naslovu svetovnih prvakov za Fince, ki pozneje podviga niso več ponovili.

Sodeč po postavah, s katerimi se bodo moštva predstavila od današnjega dne naprej, pa omenjene izbrane vrste z evropskega severa tokrat ne bo med favoriziranimi. Kot tudi ne domače reprezentance, ki nima več toliko zvezdnikov najvišje mednarodne ravni kot nekoč, a želi si vsaj korak več od tistega na omenjenem zadnjem prvenstvu v Bratislavi in Košicah, maja 2011. Takrat je namreč ni bilo v končnici, torej med osmerico, zdaj bo selektor Craig Ramsay, 68-letni Kanadčan z bogatimi izkušnjami iz NHL, poskušal z moštvom razveseliti hokejsko okolje med Tatrami in Donavo. Zanimivo, da tokrat uvodnega dela Slovaki ne bodo igrali v glavnem mestu, temveč na manjšem prizorišču na skrajnem vzhodu, v Košicah.


Največ asov med Rusi


A tudi gledalcem v Bratislavi že od današnjega prvega dne ne bo dolgčas. Uvodni večer prinaša tradicionalni derbi Češke, tukaj seveda z množico rojakov na tribunah, in Švedske, po dolgem času z legendarnim Henrikom Lundqvistom v vratih. Čehi so nabrali lepo število okrepitev iz NHL, izjemno vrsto je tukaj zbrala Rusija (Jevgenij Maljkin, Aleksandr Ovečkin, Kopitarjev klubski soigralec Ilja Kovaljčuk itn.), za Američane bo igral eden najbolj cenjenih hokejistov zadnjih let Patrick Kane, kanadski dres bo nosil John Tavares iz Toronta.

Naslov svetovnih prvakov iz Danske 2018 branijo Švedi, najboljši so bili tudi leto prej v Kölnu.

Komentarji: