Festival golov za uvod v novo sezono na ledu

Lep obisk na jeseniški premieri, tesen poraz zmajev na Madžarskem. Sabahudin Kovačevič poslej na Slovaškem.

Objavljeno
16. avgust 2017 00.46
Hokej Jesenice in KAC, Jesenice 15. avgust 2017 [Hokej,KAC,Jesenice]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Jesenice – Kako priljubljen ostaja še naprej v Zgornjesavski dolini hokej, je potrdila tudi sinočnja premiera sezone. Blizu tisoč gledalcev je zaploskalo zmagi s 7:1 domačih železarjev proti podružničnemu moštvu KAC iz Celovca. Štartali so tudi ljubljanski zmaji, v Dunaujvarosu na Madžarskem pa doživeli tesen poraz – 2:3.

Dve desetletji je poletna liga na Bledu predstavljala domači hokejski uvod, a zdaj se je ta zanimiv turnir preselil v Maribor. Toda v dneh, ko jih pod Pohorjem predvsem zanima boj vijoličnih nogometašev za ligo prvakov, v tej novi poletni ligi pa resda ob prav spodobni konkurenci moštev iz tujine sploh ni niti enega slovenskega moštva, pač pravega odmeva ni. V domačih hokejskih krogih so sicer v zadnjih dneh bolj odmevale navedbe, češ da so v prejšnji sezoni EBEL iz Znojma hoteli podkupiti ljubljanskega vratarja Jeffa Frazeeja, da bi spustil kakšen plošček več v svojo mrežo, saj je moštvo z juga Češke takrat nujno potrebovalo točke. Zgodba je sicer videti dodobra privlečena za lase, Olimpija, takrat prepričljivo zadnja v tekmovanju, dejansko ni predstavljala (pre)visoke ovire za močnejše tekmece, med katere je sodil prav Znojmo. Obenem pa je omenjeni čuvaj mreže v avstrijskem tisku spregovoril tudi o dolgovih ljubljanskega kluba, očitno se bo obrisal pod nosom za 18.000 evrov. Zaradi denarnega kolapsa je HDD Olimpija izginila s površja in tako več ne obstaja.

Tivolsko poslanstvo zdaj poskuša nadaljevati HK Olimpija, ki v prejšnjih letih ni tekmovala v članski konkurenci, poleg Jesenic bo slovenska predstavnica v novi sezoni alpske lige. Za uvod v pripravljalni spored tekem je gostovala na Madžarskem in izgubila proti gostiteljem v Dunaujvarosu, pri katerih zdaj brani Rok Stojanovič, nazadnje vratar Jesenic. Ob porazu z 2:3 sta za zmaje zadela branilca Petek in Zorko.

V Podmežakli so se razveselili učinkovite uvodne predstave in visoke zmage proti Celovčanom s 7:1 (Brus 3, Logar, Sodja, Bašič, Šturm). Zanimivo, da je uvodni gol sezone zabil Logar, nazadnje tudi strelec za naslov prvakov Jesenic v finalu DP. »Težko je še analizirati podrobnosti, toda uresničujemo željo o igri z veliko drsanja in hitrem prenosu ploščka v trenutkih številčne premoči,« je po premieri poudaril Gaber Glavič, novi glavni trener železarjev.

Na Jesenicah pa so veseli tudi zadnjih novic o igralcih hokejske šole iz Podmežakle v tujini. Marcel Rodman je namreč imenitno začel svojo zgodbo pri nemškem drugoligašu Bad Tölzu ter na prvi pripravljalni tekmi zadel enkrat, na drugi dvakrat. Reprezentančni branilec Sabahudin Kovačevič pa se bo iz Belorusije preselil na Slovaško. Poslej bo igral za Nove Zamke, nazadnje četrtfinaliste slovaškega prvenstva.